Bitcoin Core protocol krijgt een upgrade 0.20.0, wat is er vernieuwd?

Bitcoin Core protocol krijgt een upgrade 0.20.0, wat is er vernieuwd?

Met Bitcoin Core 0.20.0 is er een nieuwe versie van het Bitcoin (BTC) protocol uitgebracht. Welke nieuwe features zijn er bijgekomen en wat betekent dit voor de gebruiker?

Bitcoin (BTC) protocol upgrade

Het is de 28ste upgrade van het eerste (en meest populaire) Bitcoin protocol. De upgrade is het resultaat, waar 119 developers de afgelopen zes maanden hebben gewerkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat zijn er maar liefst 102 developers méér dan aan de vorige upgrade (0.19.1).

In de nieuwe versie zijn een lijst met specifieke upgrades doorgevoerd: verbeteringen van bepaalde functionaliteiten, bug fixes en (letterlijke) vertalingen van tutorials.

Zo is er sprake van een nieuwe systematiek om IP-adressen te configureren (Autonomous System Numbers). Het maakt moet de verbinding tussen Bitcoin nodes meer 'stabiel en efficiënt' maken.

Bovendien is de Bitcoin improvement proposal BIP 61, onderdeel van upgrade 0.19.0, verwijderd. Node eigenaren konden het commando 'reject message' naar hun peers sturen, zodra een transactie of block is afgewezen door hun node.

Bitcoin nodes

Het was een mechanisme onder nodes om elkaar feedback te geven, zodra er problemen waren met transacties.

Maar volgens Bitcoin Core dev Marco Falke zaten daar haken en ogen aan:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'We vinden dat nodes op het netwerk niet vertrouwd kunnen worden om 'geldige reject messages' te sturen. Dat commando mag alleen gebruikt worden, zodra men is verbonden aan een vertrouwde node'[/penci_blockquote]

Dus Bitcoin Core developers hebben besloten om deze feature uit te faseren (0.19.0) en nu compleet te verwijderen binnen de versie 0.20.0, zo meldt Michael Folkson van London Bitcoin Devs aan Decrypt.

OpenSSL verwijderd uit protocol

Maar de meest ingrijpende verandering, zo stelt Folkson, is dat OpenSSL is verwijderd. Dat was namelijk een feature die was ingebakken door Satoshi Nakamoto zelf, de anonieme bedenker van Bitcoin.

OpenSSL is software die ervoor zorgt dat alle gesynchroniseerde informatie van het Bitcoin-netwerk, ook in het netwerk zelf voorhanden blijft. Een soort database in een database, simpel gezegd.

Maar dat leidt in de praktijk tot méér bugs en verlaagt de prestatie van het protocol, zo melden de onderzoekers van BitMEX eerder dit jaar.

Sinds versie 0.12.0 hebben ontwikkelaars OpenSSL gaandeweg uitgefaseerd ten faveure van secp256k, een software bieb gebouwd voor Bitcoin.

Met versie 0.20.0 is OpenSSL 'compleet verwijderd', aldus Folkson. In zijn ogen is daarmee de veiligheid van het protocol verhoogd en verminder het de aanvallen.

'Géén grote issues'

Volgens Folkson zijn er met deze aanpassingen wel features en instellingen die gebruikers zullen merken, maar het zal in de praktijk niet leiden tot 'grote issues'.

Lees meer over:
bitcoin core upgrade protocol

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties