BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Bitcoin beurs BitMEX ervaart een forse dip in het aantal openstaande handelsposities. Sinds de flashcrash van vrijdag 13 maart is de “open interest” namelijk met 50% afgenomen.

Dat blijkt uit een analyse van Coindesk, die zich baseert op cijfers van Skew Markets, een bekende marktonderzoeker in de industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) future swaps

BitMEX is de grootste aanbieder van zogenaamde bitcoin perpetuals. Dat zijn doorlopende futurecontracten zonder sluitingsdatum, ook wel swaps genoemd. Het is een derivaat, dus de waarde van het contract is ergens anders van afgeleid. In dit geval bitcoin. Traders verhandelen de contracten en geen “fysieke” bitcoin.

Net zoals op zoveel beurzen is er “leverage” mogelijk. Een trader leent geld van BitMEX om te kunnen handelen en speculeren op een hogere opbrengst. In vakjargon: leverage is de verhouding tussen deze rentedragende schuld (van de trader) ten opzichte van de activa (op zijn account).

Met een hefboom van “2” is het risico (en de potentiële opbrengst) lager dan met een hefboom van “100”. Beginnelingen branden liever niet hun vingers hieraan, derivaten zijn zelfs voor doorgewinterde traders een zeer risicovolle aangelegenheid. Maar zonder hoger risico, geen hogere beloning, dat is het hele spelletje.

“Open interest”

“Open interest” verwijst naar het aantal openstaande bitcoin swaps (XBT/USD) op – in dit geval – BitMEX. Met 55.000 openstaande posities staat dat totaal op een dieptepunt van de afgelopen 18 maanden.

Doorlopende futures (swaps) hebben de eigenschap dat ze dicht tegen de spotprijs handelen (reference index price die een derivatenbeurs hanteert), dat maakt het voor handelaren interessant. Zo is er geen sprake van “future gaps” die voorkomen op traditionele beurzen die op vrijdagmiddag sluiten.

In de onderstaande grafiek is de daling in “open interest” bij BitMEX goed zichtbaar.

BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Het gaat om een daling van 50% in openstaande posities over de afgelopen 12 dagen: van 115.000 naar 55.000 BTC.

De activiteit is dus sterk afgenomen. Een verklaring is dat BitMEX ten tijde van de “long squeeze”, in de nacht van donderdag 12 maart en vrijdag 13 maart aan de handrem moest trekken. Vanwege een DDoS aanval werd de handel compleet stilgelegd.

‘Open interest daalt omdat er veel onzekerheid in de markt is, zegt Ben Zhou CEO bij Bybit, een concurrent van BitMEX. ‘Handelaren weten simpelweg niet waar de markt heengaat. Een groot deel is afwachtend en zit aan de zijlijn totdat er een duidelijk signaal is om in te stappen’.

Bearish marktsentiment

Kijken we naar de Fear & Greed Index, dan staat deze op “extreme fear”, een score van 13 op een schaal van 100.

BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Er was sprake van een “long squeeze” tussen 2:16 en 2:40 uur UTC op vrijdag 13 maart. BitMEX was naar verluidt offline vanwege “onderhoud”. Juist op dat ogenblik dipte de prijs naar $3.867 om binnen vijf minuten weer boven $4.000 te staan. Daardoor is er in enkele dagen voor meer dan 1,3 miljard dollar aan long posities geliquideerd.

Sommigen wezen op “marktmanipulatie” door BitMEX, altijd een zeer lastig te bewijzen claim. Sam Bankman-Fried, CEO van concurrent FTX, stuurde diverse tweets de wereld in.

Hij vroeg zich oprecht af of er sprake was van een serverprobleem. Volgens hem was bitcoin zelfs naar “0 dollar” gegaan op de BitMEX exchange als men de handel niet had stilgelegd.

Dat scenario is door BitMEX zelf snel naar de rijk der fabelen verwezen. Maar sindsdien lijkt de populariteit van de beurs tanende en kiezen traders voor andere opties.

BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Opvallend is dat de concurrentie er garen bij spint. FTX ziet haar open interest groeien van 68 miljoen dollar naar 128 miljoen dollar de afgelopen 12 dagen.

Ook Bybit ziet haar volume toenemen van 35 miljoen dollar naar 100 miljoen dollar in de periode 14 tot 22 maart.

Wereldwijde neergang

Vanwege de toenemende onzekerheid is er wel sprake van een wereldwijde neergang in activiteit. zo is de gezamenlijke “open interest” op de gehele markt ook sinds medio februari met 50% afgenomen, stelt CEO Emmanuel Goh van Skew.

BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Grafiek 3: Alle open interest op alle futures beurzen. Bron: Skew

Het totaalcijfer aan “open interest” lag medio februari, met een bitcoin prijs van $10.500 op ruim $5 miljard. Dat is inmiddels ingezakt naar een totaal van bijna $1,5 miljard.

Hodlers hamsteren?

Uit eerder onderzoek van Chainalysis bleek dat de schok op de markt in perspectief is te plaatsen. In de dagen 12 en 13 maart is er 712.000 aan extra bitcoin naar exchanges verplaatst. Dus is nog steeds ‘maar’ 5% van het totaal aantal bitcoin op dit moment, circa 14,2 miljoen.

Met andere woorden: 95% van de bezitters hield hun BTC vast. De prijsactie vindt dan ook voornamelijk plaats op retailmarkten en niet zozeer op gereguleerde futuresbeurzen zoals CME en Bakkt.

Uit onderzoek van Glassnode hebben de zogenaamde lange termijn investeerders, de ‘hodlers’, gehamsterd toen bitcoin onder de $5.000 raakte.

BitMEX beurs minder populair, openstaande bitcoin posities nemen 50% af

Grafiek 4: de netto verandering van het hodler bezit. Groene staafjes (boven 0) staat voor accumulatie. Rode staafjes staat voor verkoop. Bron: Skew

Met andere woorden, ondanks de dip naar $3.850, bleef deze indicator in het groen staan. Uit onderzoek van Adamant Capital van Tuur Demeester, blijkt dat Hodlers in bearmarkten nieuwe bitcoin accumuleren en dat in bullmarkten weer verkopen. Het netto resultaat: meer BTC.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...