Bitcoin handelaren speculeren voor $5 miljard op koers, voor hoe lang?

Deze week is de grens aan openstaande Bitcoin futures de 5 miljard dollar gepasseerd. Een mijlpaal, maar de trend in de markt lijkt te keren. Handelaren vluchten weer terug in de dollar met een licht dalende bitcoin en goud prijs tot gevolg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin futures, groei vlakt af

Zodra meer handelaren hun future posities sluiten, is dat een minder positief marktsignaal, zo meldt Cryptopotato. Op de spotmarkt wil de Bitcoin (BTC) koers maar niet door de $12.000 stoten. Mogelijk dat daarom handelaren hun korte termijn verwachtingen bijstellen en hun posities sluiten.

En dan is er ook nog sprake van een CME future gap bij $9.700. Gaat het zo ver komen dat de spotprijs die nog gaat vullen.

De Britse marktonderzoeker Skew meldde vrijdag dat er sprake is van een record op de futuresmarkt. Het totaal aan ‘open interest’ is door de 5 miljard dollar grens gegaan.

Het is een trend die in juli is ingezet en ruim een maand heeft aangehouden, maar die stijgende trend lijkt te keren sinds 17 augustus.

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen. Populair gezegd is het papieren Bitcoin, zoals je ook papieren goud hebt.

Want dat ‘papiertje’ is geen fysieke Bitcoin die gedolven is. Het is bewijs waarmee een handelaar kan speculeren op een beurs. Waarbij hij ‘gokt’ of de prijs gaat stijgen of dalen.

Zodra de ‘openstaande interest’ hoog ligt, is dat een positief signaal voor de markt. Zodra deze afneemt, betekent dat de speculatiebereidheid afneemt. een negatief signaal. Want er gaat simpelweg minder kapitaal naar (papieren) Bitcoin.

Stijgende dollar

Volgens analisten is de stijgende dollarprijs (een van de) reden (en) dat beleggers zich enigszins terugtrekken uit de markten van harde assets zoals goud en Bitcoin. Een andere verklaring is dat beleggers tussentijds winst nemen.

Bitcoin begon het jaar bij $7.200 en staat nog ruim in de plus. Had je 1 euro gestoken in BTC op 1 januari 2020, dan kreeg je daar 1,60 euro voor terug tegen de huidige spotprijs.

Afgelopen week lijkt er echter wat veranderd in het sentiment van de korte termijn handelaren.

De dollar staat er momenteel beter voor dan de euro, iets wat sinds medio juni niet meer voorgekomen is. Er druppelde één positief bericht over de Amerikaanse economie en de dollar koers reageerde daar direct op.

Analisten verwijzen naar een recent persbericht van marktonderzoeker IHS Markit met daarin herstel van de zogenaamde Purchasing Manager’s Index (PMI). Met andere woorden: inkopers van Amerikaanse bedrijven zijn positiever gestemd en dat leidt blijkbaar direct tot meer optimisme in de dollar munt.

Edward Moya, senior marktanalist bij Wall Street firma OANDA, zegt tegen CNBC:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Uit marktonderzoek blijkt dat Amerika het economisch beter doet dan Europa'[/penci_blockquote]

Daardoor kochten handelaren ‘goedkope’ dollars, waarnaar de prijs van de dollar ten opzichte van de euro steeg.

Bitcoin handelaren speculeren voor $5 miljard op koers, voor hoe lang?

Dit kan verklaren dat speculanten meer heil zien in de dollar als store of value dan in Bitcoin (of goud). In de onderstaande grafiek is te zien dat pieken in het dagvolume aan het afvlakken zijn.

Bitcoin handelaren speculeren voor $5 miljard op koers, voor hoe lang?

Geaggregeerd Bitcoin futures dagvolume (in augustus). Bron: Skew.

Bitcoin spotprijs

Daar komt bij dat Bitcoin op de spotmarkt een iets mindere week gaat afsluiten. De grens van $12.000 bleek een horde te ver, waarna de koers daalde naar $11.347 (Bitstamp) in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Volgens de Nederlandse analist Michaël van de Poppe moet bitcoin zich handhaven in de zone $11.400 tot $11.600 de komende dagen.

Faalt BTC om deze zone te behouden, dan ligt een CME future gap bij $9.700 op de loer, zo twittert hij. Laat de markt het zo ver komen?

Een collega handelaar valt hem bij en deelt met hem het bearish scenario. Hij verwijst ook naar de Fear & Greed Index, een index om het sentiment in de markt te meten. Er heerst nog steeds ‘extreme hebzucht’ in de markt, maar dat kan ook een teken zijn dat de markt overkookt is en rijp is voor een correctie.

Recentelijk was ‘bear’ Tone Vays juist vrij positief over Bitcoin. Hij zag niet zo snel gebeuren dat de koers nog onder de $10.000 zakt.

Ook analist John van Meer wrijft het erin: de zone bij $11.400 is voor nu een belangrijk support level om ‘bullish’ te blijven.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...