“Bitcoin prijs naar $40.000 als het 10% van goudmarkt afpakt”

De prijs van Bitcoin zal verviervoudigen als 10 procent van de goud markt naar deze asset vloeit. Een logische conclusie van marktonderzoeker Coin Metrics.

Ze hebben een aantal hypothetische rekensommen losgelaten op de marktwaarde van Bitcoin en goud. Zoals bekend is er 9.000 miljard dollar aan kapitaal in goud opgeslagen, in Bitcoin ligt dat getal na de dip van maandag weer onder de 200 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat verschil in market cap heeft tot gevolg dat een absolute stijging bij Bitcoin meer impact maakt dan bij goud.

Stel dat de Bitcoin markt 10% van de goudmarkt zou ‘afpakken’, dan ligt de prijs boven de $40.000. Neemt het 5% van de markt, dan ligt de prijs boven de $20.000.

Bitcoin versus goud

In de markt weerklinkt vaak de vergelijking tussen Bitcoin en goud. Deze week doet Tyler Winklevoss, medeoprichter van cryptobeurs Gemini een duit in het zakje in deze tweet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Bitcoin is een veel betere store of value dan goud. In een orde van grootte van 10 keer beter.”[/penci_blockquote]

In de onderstaande tabel heeft Winklevoss de voordelen ten opzichte van goud samengevat. Bitcoin wordt net zoals goud opgevat als een middel om kapitaal in op te slaan: een store of value.

Omdat beide asset niet of amper zijn gecorreleerd aan de reële economie in vergelijking met een aandeel bijvoorbeeld, worden deze assets aangemerkt als een ‘alternatieve belegging’.

Ook iemand als Max Keiser deed recent wat flinke uitspraken. Hij ziet Bitcoin excelleren en “alles opslokken, inclusief goud”. Hij noemt het argument van veiligheid: de vraag naar energie om Bitcoin te minen neemt toe, wat een hogere hashrate tot gevolg heeft. Kortom, het netwerk is veiliger dan ooit.

Voor de goede orde: zowel de Winklevoss broers als Keiser zijn grootbezitters in Bitcoin. Ze hebben er dan ook belang bij dat Bitcoin goed in the picture komt en in waarde stijgt.

Anderen, zoals de pseudo-anonieme twitteraar NebraskanGooner, vindt dat je niet hoeft te kiezen tussen Bitcoin of goud. Tegenover Cointelegraph zegt hij:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik snap niet waarom er een concurrentie is tussen goud en Bitcoin. Ze zijn beiden een oppotmiddel”.[/penci_blockquote]

NebraskanGooner is overigens ook oprichter van LVL, een dienstverlener die een app op de markt heeft om Bitcoin te kopen.

Fase 5?

Van Bitcoin is een onderscheidende kenmerk dat het géén statische asset is. Want deze technologie blijft zich ontwikkelen als betaalmiddel of oppotmiddel.

Of als een manier om lokale valuta om te wisselen in dollars zoals in Latijns-Amerika en Afrika gebeurt. Een manier om inflatie te voorkomen.

Volgens iemand als Plan B is fase vijf aangebroken, de fase dat staten en grotere actoren voor Bitcoin kiezen als ‘hedge’.

Het bekende voorbeeld nu is dat van MicroStrategy, maar ook in landen als Iran en Kazachstan steekt de overheid direct geld in productielocaties voor Bitcoin.

Ruim twee jaar geleden hebben Nic Carter van Coin Metrics en Hasu het artikel “Visions of Bitcoin – How major Bitcoin narratives changed over time” gepubliceerd. Daarin beschrijven ze hoe Bitcoin is veranderd.

Figuur 4: Verschillende Bitcoin narratieven over de tijd ()

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCgoud

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...