Bitcoin prijs steeg 10% in oktober en verslaat daarmee goud

De prijs van bitcoin (BTC) is in de maand oktober ruim 10 procent gestegen en verslaat daarmee goud, dat in prijs 2,7% toenam ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is voor de eerste keer sinds juni dat bitcoin als investering weer dubbele cijfers laat zien.

Bitcoin vs. goud

In de maanden juli, augustus en september heeft de grootste cryptomunt aan waarde ingeleverd, zo blijkt uit data van Bitstamp. Ook de prijs van goud steeg ten opzichte van de dollar. In september daalde de goudprijs weer even, wat sinds april niet meer was gebeurd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs steeg 10% in oktober en verslaat daarmee goud

Bron: Coindesk op basis van Bitstamp data

2019 is tot nu toe een prima jaar voor bitcoin, dat het jaar begon met $3.700 op de borden. De maand mei is met een stijging van ruim 62% de beste maand tot nu toe.

Dat de koers vijf maanden achtereen toenam, was sinds augustus 2017 niet meer gebeurd. In kwartaal drie leverde de koers vervolgens elke maand in.

Deze prijscorrectie is gerelateerd aan beleggers die winst pakten na de prijsstijging sinds april en de onzekerheid rondom Libra, de cryptomunt van Facebook.

Goud

Goud liet in de maanden februari, maart en april juist een verlies zien. In respectievelijk de maanden mei en juni steeg de prijs met 1,7% en 7,9%.

Ook in juli en augustus liep de prijs van goud op met respectievelijk 0,23% en 7,65%. Dat de goudprijs in september ruim 3% daalde, verbleekte bij de 13% prijsdaling van bitcoin die maand.

Zijn beleggers op zoek naar ‘harde’ assets zoals goud en bitcoin? Het lijkt er wel op.

Beleggers zoeken hun toevlucht in anticyclische assets om risico’s in hun portefeuille te spreiden zodra de rendementen bij andere assets tegenvallen. Bedrijven kopen op de beurzen in toenemende mate hun eigen aandelen op, maar deze methode raakt uitgeput.

Monetair gezien grijpen centrale banken fors in door geld bij te drukken. Ook wel een strategie van quantitative easing genoemd, bedoeld om de economie draaiende te houden. Zoals bekend heeft de FED, de centrale bank van de VS onlangs 45 miljard dollar in de markt gepompt. Ook de Europese Centrale Bank heeft onlangs weer de geldkraan ruim opgedraaid.

Maar er zijn echter duidelijk verschillen tussen bitcoin en het glanzende edelmetaal. Zo bestaat goud al enkele duizenden jaren, terwijl Bitcoin nog geen 11 jaar bestaat.

Goud heeft op papier een eindige voorraad, terwijl bij bitcoin dat wiskundig ‘vast’ staat. Het delven van bitcoin is beperkt tot 21 miljoen stuks. In 2140 is de laatste BTC een feit.

Goud is volgens experts meer afhankelijk van geopolitieke ontwikkelingen in vergelijking met bitcoin.

De Fed bekijkt de mogelijkheid om verdere renteverlagingen tijdelijk te pauzeren, zo bericht de New York Times. Goud reageert meestal positief zodra de Fed ingrijpt, maar de verkoopdruk loopt op zodra de centrale bank wacht met maatregelen nemen.

Voor bitcoin zijn de vooruitzichten – op papier- gunstig. Historisch gezien gaat de prijs stijgen, de zes maanden in aanloop naar het halveren van de block reward. Bij block 840.000 vindt de halvening plaats, en er is nu ruim 602.000 blokken gedolven. Op basis van de huidige rekenkracht gaat de halvening ergens in mei 2020 plaatsvinden.

Op moment van schrijven is de koers van bitcoin $9.293 bij Bitstamp. Om 20 uur volgt de technische analyse van bitcoin (BTC) op Bitcoin Magazine NL, verzorgd door Altcoinbase.

Bron: Coindesk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...