Bitcoin Halving zit erop: 4 redenen waarom ‘mining death spiral’ uitblijft

De derde Bitcoin Halving uit de bitcoin historie zit erop! De block subsidie is gehalveerd naar 6,25 Bitcoin per gevonden block, net zoals de inflatie die van 3,6% naar 1,8% gaat.

Een van de meest bepalende partijen op de Bitcoin markt zijn de miners. Ze zijn goed voor circa. 27.000 BTC per maand na deze halving. Vanwege deze derde halving halveert hun ‘block subsidie’ van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Wat gaan hiervan de gevolgen zijn?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vraag op de markt: capituleren de miners? Want zodra de baten niet meer opwegen tegen de kosten, dan draait men verlies en schakelt men de mining apparatuur uit.

Zo blijkt uit de laatste cijfers dat de S9 Antiminer niet meer winstgevend is. Uit onderzoek van Coin Metrics blijkt dat de S9 modellen samen nog goed voor 23% van de huidige rekenkracht. Een risico dus.

Bitcoin Halving zit erop: 4 redenen waarom 'mining death spiral' uitblijft

bron: Unfolded

In een artikel van Cointelegraph is een pleidooi beschreven waarom het ‘mining death spiral’ scenario niet gaat uitspelen.

Mining death spiral

Een van de scenario’s volgens sommigen is dat de Bitcoin prijs na de halving gaat stijgen. Volgens de laatste analyses ligt er een stevig support bij $8.500.

Maar het is een feit dat de inkomsten van miners halveren. Dat kan ertoe leiden dat miners met oudere apparatuur capituleren.

Onder meer vermogensbeheerder Charles Edwards verwijst naar de hogere productiekosten

Het is niet bekend wat de gemiddelde kostprijs van een Bitcoin is, want dat is van vele factoren afhankelijk. Wel zit er ergens een break-even punt tussen winst en verlies.

Mining expert en onderzoeker Matt D’Souza verwacht dat inefficiënte miners uit de markt gedrukt worden. Het is onbekend hoe groot deze groep is en wat de impact zal zijn op de rekenkracht van het netwerk.

Argumenten tégen de death spiral

Met andere woorden: stop je er als miner mee, dan gaat men zijn Bitcoin zo snel mogelijk verkopen op de spotmarkt om zo nog inkomsten te genereren.

Dat leidt tot meer aanbod van BTC op de markt, en bij een gelijkblijvende vraag, zal de prijs (scherp) gaan dalen.

Doordat de prijs daalt, leidt dat tot een nieuwe groep miners die moet capituleren. Dit herhalend proces heeft een dynamiek met de titel ‘mining death spiral’.

Vooropgesteld, dit is een theoretisch scenario waar ook de nodige argumenten tegenin zijn te brengen.

Bitcoin Halving zit erop: 4 redenen waarom 'mining death spiral' uitblijft

Miners bleven hamsteren vlak vóór de halving. Bron: Bytetree

Goedkopere stroom in China

Allereerst is China goed voor 65% van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk, volgens de laatste marktcijfers. Het brandpunt van mining ligt in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Het regenseizoen start binnenkort in die regio. Dat leidt tot een overvloed aan water, waardoor waterkrachtcentrales meer energieproductie kunnen genereren.

Een stroomoverschot leidt tot een lagere prijs zodra de vraag niet evenredig mee stijgt. De komende maanden kunnen de (grote) miners genieten van goedkopere stroom dan voorheen. Wat betreft is de halving goed getimed. Dat drukt de operationele kosten.

Ten tweede neemt de energievraag wereldwijd sowieso af vanwege de lockdowns door de Coronacrisis. Daardoor is er op diverse plekken sprake van een overschot, wat leidt tot een lagere energieprijs.

Zwakkere lokale valuta

Ten derde is er een valuta-factor. Miners betalen hun bedrijfslasten af in lokale valuta, of dat nu dollar, euro, yuan of roebel is. Zodra de waarde van lokale valuta daalt, is dat juist een voordeel. Want een miner zet stroom om in Bitcoin en verkoopt deze tegen dollars op de spotmarkt.

Met andere woorden: zodra de dollar prijs stijgt of stabiel blijft, profiteren Bitcoin miners daar ook van. Volgens Whit Gibbs, CEO van Hashr8, beïnvloedt de prijs van de roebel de winstgevendheid van miners in Rusland.

Met andere woorden: de operationele kosten van miners in vooral Siberie liggen lager dan vóór de Coronacrisis.

Mining difficulty adjustment

Tenslotte is één van de ingebakken kenmerken van het Bitcoin protocol de zogenaamde ‘mining difficulty adjustment’. Elke 2.016 blokken past de moeilijkheidsgraad zich aan.

Dus zodra er miners wegvallen, past de difficulty rate zich binnen twee weken, waardoor het voor de overgebleven miners winstgevend cq. aantrekkelijk blijft om door te minen.

Dat leidt ertoe dat men machines bijplaatst, de hashrate en difficulty rate weer stijgt, waarna de cyclus zich weer herhaalt.

Bitcoin Halving zit erop: 4 redenen waarom 'mining death spiral' uitblijft

Bitcoin kent dus een zelfcorrigerend, ingebakken mechanisme, waardoor de kans op het massaal uitvallen van rekenkracht ondenkbaar is (vooralsnog).

In de historie is terug te zien dat de moeilijkheidsgraad procentueel daalt en weer herstelt.

Bitcoin Halving zit erop: 4 redenen waarom 'mining death spiral' uitblijft

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.