Deze Nederlandse bitcoin handelaar op Beursplein 5 doet ‘10.000 tot 30.000 trades per dag’

Icoinic geldt als een van de grootste actieve cryptofondsen van Nederland. We praten bij met managing director Arthur Stolk. Over de aankomende regulatie voor de cryptosector, de flitshandel in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta.

En over koudwatervrees bij beleggers: 'Als je straks niet durft te beleggen in de strengst mogelijke gereguleerde asset, dan heb je te maken met persoonlijke angst', aldus Stolk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Icoinic is begin 2018 op de top van de cryptomarkt opgericht, maar heeft het correctiejaar 2018 en het wispelturige 2019 weten te overleven.

Sterker nog, het handelsvolume en het klantenbestand nam flink toe, aldus Stolk. 'We zitten nu bijna bij 1,3 miljard euro aan handelsvolume dit jaar, dat is ongekend'.

Liever gelijk luisteren?

Bitcoin handel via flitslijnen bij Icoinic

Stolk wil gelijk in het gesprek duidelijk maken dat Icoinic los staat van de dreigende regelgeving en toezicht vanuit de Nederlandsche Bank. Cryptofondsen vallen dan ook onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Fondsen zijn gereguleerd onder de AIFM-richtlijn, de Alternative Investment Fund Managers Directive. Andere bekende fondsen in de markt zijn Maven 11, Cyber Capital en Crypto Index.

Icoinic, opererend vanuit Beursplein 5 op de Amsterdamse beurs, geldt als een zeer actief beleggingsfonds. Stolk legt uit dat zijn fonds tussen de 10.000 en 30.000 trades per dag doet. Onderliggend aan deze trades zit een algoritme die automatisch duizenden handelsstrategieën op de markt afvuurt.

Het legt ze tot nu toe geen windeieren. In een uitdagende markt vorig jaar, toen de prijs van bitcoin met ruim 80% afnam, wist het fonds 15% rendement te maken. Ook in 2019 kijkt hij terug op een succesvol jaar met bijna 30% rendement.

Dat zijn cijfers waar de gemiddelde belegger zijn vingers bij af kan likken. Maar Stolk waarschuwt ook: beleggen in crypto is niet voor degenen met een zwakke maag. Digitale assets zijn zeer volatiel en daar moet je tegen kunnen.

Ook ligt de minimale inleg voor een AIFM-fonds per klant op 100.000 euro of meer. Als tegenprestatie vraagt Icoinic o.a. een management fee van 2% op jaarbasis en een performance fee van 20% op basis van een aantal afspraken.

Bitcoin kopen? Ga daarvoor naar de Bitvavo exchange!

Cryptomunten top 20

Hoe gaat die handel dan in zijn werk? Stolk: 'We richten ons op de top 20 cryptovaluta. Soms een exoot binnen de top 100, vaak een nieuwe munt bij Kraken of Coinbase, maar altijd met een kleine handelspositie'.

Het aantal trades ligt tussen de 10.000 en 30.000 trades per dag en bij een 'bullmarkt liggen die aantal veel hoger'. Hij wil voorkomen om in illiquide paren te handelen.

'Stel dat een klant 600.000 euro heeft ingelegd en hij wil om welke reden dan ook zijn geld terug. Dan wil je niet dat zijn geld vastzit in een illiquide cryptomunt'.

Stolk erkent dat zijn 'tientallen klanten' over een sterke maag beschikken.

Hij zegt: 'Kijk, zodra de AEX met 5% tot 10% dipt op één dag, dan is er hier op Beursplein 5 paniek all over the place. Ze leggen dan de beurs stil om iedereen te laten bedaren. In crypto zijn koersschommelingen just another day in crypto'.

De argumenten die klanten gebruiken om in te stappen zijn allereerst rendement. Stolk: 'Iedereen wil rendement maken, dat komt het in de kern op neer. Of men wil diversifiëren of juist een partij die hen ontzorgt in deze opkomende markt'.

Flitslijnen en match engines in de cloud

Icoinic is volgens hem te omschrijven als een 'high frequency fonds'. Het algoritme handelt automatisch en in snel tempo op diverse exchanges in diverse cryptovaluta. Liquiditeit en volume zijn de basisingrediënten om het algoritme te voeden.

Traditioneel gezien verliep de handel op een fysieke beurs, maar tegenwoordig verloopt dat via de cloud van bedrijven als Amazon en Google.

Stolk legt: 'Vroeger lag de matchmaking engine voor koper en verkoper fysiek in de beurs. Dan was het zaak om fysiek zo dicht een verbinding te hebben bij de beurs. Tegenwoordig moet je zo dicht mogelijk bij de cloud zitten, waar de crypto exchange zijn cloud heeft'.

Grote cloud hubs in Europa liggen onder meer in Frankfurt en Dublin.

Als voorbeeld geeft hij een flitslijn met de HitBTC exchange die Icoinic. Daardaar kan zijn fonds duizenden trades per dag maken.

'Die handel gaat dusdanig snel, dat het om nanosecondes gaat. Met een flitslijn kunnen we sneller en agressiever handelen. Dat is het nieuwe spelletje geworden. Wij hebben de quants, developers en hardware mensen in huis om die competitie aan te gaan'.

Een van de strategieën is om geld te maken met arbitrage, de prijsverschillen tussen exchanges. Stolk: 'Dat is alleen maar mogelijk met machines. Daar komt geen menselijk handelen meer bij kijken'.

Geldontwaarding

Een van de ontwikkelingen die gaande zijn, is geldontwaarding. Volgens Stolk gaat dat een steeds grotere rol spelen.

Geld wat nu nog gespaard wordt, vloeit naar aandelen, vastgoed, maar ook naar bitcoin zo verwacht hij. 'Vermogensbeheerders en ook private banken zullen hun klanten gaan adviseren om 2 tot 5% van hun vermogen in bitcoin en crypto te steken'.

Om die nieuwe groep klanten te bedienen, komt Icoinic in 2020 met een nieuw fonds op de proppen. 'Dat fonds zal minder volatiliteit kennen dan ons algoritmefonds. Dus zowel het risico als het rendement zullen milder zijn'.

AMLD5-regelgeving

De aankomende AMLD5 regelgeving komt volgens Stolk als geroepen. Hij zegt: 'Deze nieuwe regelgeving zorgt voor meer legitimiteit in de markt.

Als fonds doen we straks alleen maar zaken met exchanges die bij de DNB geregistreerd staan. In onze ogen leidt het tot een minder schimmige markt. Dat de ING ook met een custody dienst komt voor cryptovaluta, vind ik een prima signaal naar onze markt'.

Naar eigen zeggen heeft Icoinic al haar KYC - en AML-procedures vanuit de start op orde. Stolk: 'Het is van ons een goede zet geweest om vanaf het begin een compliance officer in house te hebben. Ook hebben we zowel de AFM als de bank waar we een bankrekening hebben, met open vizier benaderd met een duidelijk compliance - en investeringsplan.

'We weten tot vijf stappen aan toe waar klanten hun vermogen vandaan hebben. Ik kan je vertellen, dat vinden klanten niet altijd leuk, maar dat wordt vanaf 2020 de standaard regel in de industrie. Kijk, de markt is jong en dynamisch, maar wij hebben als fonds een bepaald soort degelijkheid en saaiheid over ons'.

Terugluisteren?

Dat kan via ons Youtube-kanaal of via ons Anchor-kanaal.

Anchor (Spotify, iTunes, Google)

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscryptovaluta

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...