Bitcoin hashrate futures nieuw product op derivatenbeurs FTX

Bitcoin hashrate futures nieuw product op derivatenbeurs FTX

FTX komt met een nieuw product op de proppen: Bitcoin hashrate futures. Daarmee mikt de derivatenbeurs vooral op miners die zich willen 'hedgen' tegen een lagere of hogere mining difficulty.

Bitcoin (BTC) futures

Een bitcoin future is een contract waarmee een (ver) koper het recht krijgt om bitcoin op een bepaalde datum tegen een bepaalde prijs te (ver) kopen. Elk contract kent een koper en een verkoper en één daarvan wint na het verlopen van het contract.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar in dit geval speculeer je niet op de prijs van Bitcoin, maar of de hashrate óf de difficulty rate stijgt of daalt over een periode van drie maanden.

Elke 2016 blocks (~2 weken) past het protocol van bitcoin zich zo aan dat de gemiddelde de tijd voor het vinden van een block rond de 10 minuten ligt.

In de future is uitgegaan van een gemiddelde Bitcoin mining difficulty over een bepaalde periode (drie maanden). Het gemiddelde geeft grofweg de totale rekenkracht die nodig is om een Bitcoin te minen.

Zoals bekend is het onmogelijk om de exacte hashrate te weten, het zijn namelijk schattingen. Hoe groter de tijdschaal, hoe preciezer de schatting.

De beurs heeft het plan vorig jaar augustus aangekondigd en is nu na negen maanden voorbereiding live gegaan.

Drie contracten

FTX biedt direct drie contracten aan, waarop handelaren op in kunnen schrijven.

Het eerste contract Q32020 heeft betrekking op de gemiddelde mining difficulty in de periode juli tot en met september 2020.

The Block sprak met Thomas Heller, global business director bij F2Pool, één van de grootste mining pools ter wereld.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Tot nu toe zijn er in de markt weinig mogelijkheden voor mining firma’s om hun risico’s te beperken. Maar ook niet-miners kunnen nu speculeren zonder hardware te hoeven kopen.'[/penci_blockquote]

FTX heeft ook al bitcoin hashrate futures gelanceerd voor Q4 2020 en Q1 2021.

Niet nieuw?

Bitcoin hashrate futures zijn overigens niet compleet nieuw. Zo lanceerde de broker BitOoda al een hashpower contract. Ook is er Interhash, een samenwerking tussen miner fabrikant Canaan Creative en market maket GSR om derivatenproducten voor miners te lanceren.

Maar FTX is de eerste wat grotere beurs die het probeert. LedgerX bood ook een vergelijkbaar contract aan, maar het product blijkt niet populair, getuige het lage aantal openstaande contracten.

Lees meer over:
Bitcoin futures hashrate

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties