Bitcoin, hoe werkt dat eigenlijk?

De bekendste van alle cryptomunten is uiteraard bitcoin. Bitcoin is digitaal geld, er bestaan geen fysieke munten of briefjes. Een fysieke munt welke fungeert als cryptocurrency wallet bestaat wel, maar in principe is dat niet nodig en tevens onpraktisch. Het betreft meer een hebbedingetje.

Maar hoe werkt dat eigenlijk, digitaal geld?

Laten we het vergelijken met een fysieke transactie; stel ik heb één appel, die ik nu aan jou geef. Nu heb jij één appel en ik niet meer. Duidelijk. Toch?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mijn appel heb ik fysiek in je hand gelegd, we hebben geen derde partij nodig die ons daarbij helpt. We weten allebei dat ik nu geen appel meer heb, en jij wel. Jij kan er nu mee doen wat je wilt; hem geven aan iemand anders of bewaren. Ik kan je niet nog een appel geven, omdat we beide weten dat ik er geen meer heb.

Maar hoe werkt dat dan bij een digitale transactie, zoals met bitcoin?

Met digitale transacties is het iets ingewikkelder. Als ik jou een bitcoin geef, hoe weten we dan dat ik die bitcoin niet al eens eerder aan iemand anders heb gegeven, of dat ik er geen kopie van heb gemaakt? Misschien heb ik hem wel online gezet en is hij al door miljoenen mensen gedownload. We kunnen niet, zoals bij de fysieke appel, beiden verifiëren of zien waar die bitcoin is gebleven n wiens bezit het is.

Dit probleem noemen we het ‘double spending problem’ ofwel; Hoe zorgen we ervoor dat digitaal geld, zoals bitcoin, maar één keer uitgegeven kan worden?

Het grootboek

Een oplossing is een grootboek, een boek waarin we alle gemaakte transacties vastleggen. Daarin leggen we vast wie een bitcoin overmaakt, en waar het digitale geld heen gaat. Maar ook dit brengt problemen met zich mee. Er moet namelijk iemand verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van alle transacties en het vastleggen ervan.

De oplossing

Maar wat als we ervoor zorgen dat iedereen, overal, bij dat grootboek kan en daar transacties op kan vastleggen? Dan wordt het een openbaar grootboek, een grootboek dat door een netwerk van computers wordt bijgehouden. Daarmee zorgen we ervoor dat het een stuk betrouwbaarder wordt.

Nu wordt er eerst door verschillende computers in het grootboek gekeken om er zeker van te zijn dat de bitcoin die je wil versturen, ook daadwerkelijk van jou is. Hierdoor kunnen we onszelf niet zomaar meer bitcoin geven, of het dubbel uitgeven.

We hebben hiermee geen derde partij meer nodig die voor ons bijhoudt of we het geld, in dit geval bitcoin, wat we willen uitgeven ook daadwerkelijk in bezit hebben. Dat doen we nu samen, of beter; dat doet het netwerk voor ons.

Het is vergelijkbaar met de fysieke transactie tussen twee personen, alleen digitaal. Hiermee heeft het alle voordelen van de digitale wereld; transacties zijn altijd en overal mogelijk in volledig vertrouwen.

Bronnen: Cnet, Coindesk

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
Bitcoin nieuwstransacties

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  Lees meer