Bitcoin kende slechtste kwartaal sinds 2011

De bitcoinprijs kende haar slechtste kwartaalprestatie ooit, in procenten het slechtste kwartaal sinds 2011. De prijs van de cryptovaluta is op 1 januari gedaald van 13.412 dollar naar net onder de 7.000 dollar op 31 maart, een daling van meer dan 45 procent.

Na het hoogtepunt van 20.000 dollar halverwege december kelderde de waarde al bijna met een derde voordat het jaar voorbij was. Dit kwartaal piekte de bitcoin op zo’n 17.500 dollar, een paar dagen na de jaarwisseling.
Na 7 januari ging het hard bergafwaarts, binnen een maand zat de cryptvaluta op een waarde van “slechts” 6.000 dollar. De weken daarna bleef de koers schommelen tussen de 8.000 en 10.000 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Totaalplaatje

De totale marktwaarde van alle crypto’s is teruggevallen van een piek van 800 miljard dollar in december tot iets meer dan 250 miljard dollar. Over het eerste kwartaal verloor de cryptomarkt in totaal zo’n 345 miljard dollar aan waarde.

De forse koersdaling van de afgelopen maanden wil niet zeggen dat alle bezitters van cryptomunten op verlies staan. Beleggers die al langer in bitcoin zitten staan nog op winst. In heel 2017 steeg de koers dan ook met liefst 1400 procent, waarbij de verschillende altcoins nog grotere koersstijgingen zagen.

Veel beginnende cryptobeleggers investeerden in december en januari. Waren er in augustus 2017 nog 135.000 huishoudens in Nederland die in crypto’s belegden, was dat cijfer volgens onderzoeksbureau Multiscope in februari toegenomen naar liefst 865.000 Nederlanders.

FOMO en FUD

De Fear Of Missing Out hakte er dus stevig in, waarbij flink wat mensen de markt betraden met gemiddeld weinig kennis van zaken. Het zorgde wereldwijd voor een flinke stijging in prijs, maar vervolgens ook voor de flinke daling.

Fear Uncertainty and Doubt, wegens onzeker beleid in internationaal toezicht, zorgde er bij de beginnende beleggers voor dat er tegen verlieslatende koersen weer verkocht werd. De beleggers van het eerste uur gingen voor de HODL (hold for dear life) strategie en verkochten hun bitcoins niet.

Dat is tevens te zien aan het marktaandeel dat bitcoin nu weer heeft opgebouwd, dat 45 procent van de markt in handen heeft. In januari stond dit nog op een dieptepunt van iets meer dan 30 procent.

Opvallend is dat het absolute hoogtepunt in bitcoin- en cryptovalutaprijzen aan werd gedaan in december, precies op het moment dat bitcoinfutures hun entree maakten. Zowel de Amerikaanse CME Group als de CBOE kwamen met die futures, waarna de prijs flink inkakte, tot op de dag van vandaag.

Hoe verder?

Timing van de markten laten we over aan technisch analisten, maar de werkelijk disruptieve kracht van cryptovaluta, of cryptoactiva zoals de G20 het graag wil noemen, en vooral bitcoin is onveranderd.

Met een grotere adoptie en begrip van het concept mag men spreken van een opbouwend momentum. Hoe de markt prijst – en wanneer – is niet te voorspellen, maar feit blijft dat het waarde heeft. Vooralsnog lijkt de prijs in zijn algemeenheid in een negatief tot consoliderende trend, waarbij een ommekeer nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Er staat nog veel te gebeuren in cryptoland en daar blijven we dan ook graag over berichten.

Foto: Flickr / BTC Keychain

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Crypto wallet Nieuws
Meer dan 97% Bitcoin-Adressen Winstgevend: Correctie in Aantocht?

De waarde van bitcoin heeft onlangs een punt van winstgevendheid bereikt dat we sinds november...

Venture Capitalists Nieuws
Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

NFT Nieuws
Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

Ethereum koers Nieuws
Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Lees meer