Bitcoin leeft op vanwege Tether-effect, rol ruilbeurs Bitfinex blijft vreemd

Bitcoin beleefde deze maandag een korte, hevige opleving, waarbij de koers kort piekte naar een niveau van 7.800 dollar. Op moment van schrijven is de koers inmiddels weer ‘genormaliseerd’ naar circa 6.700 dollar.

Opleving bitcoin door Tether-effect

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom de koers van bitcoin vrij onverwacht omhoogschoot. Zo is er onder cryptohandelaren minder vertrouwen in Tether als stablecoin en ze vluchten naar bitcoin als veilige haven. Tether, oftewel USDT, is een stablecoin waarmee handelaren laagdrempelig cryptovaluta kunnen kopen en verkopen. Voordeel is dat de waarde stabiel is. Tenminste, de makers zeggen dat elke USDT één Amerikaanse dollar als onderliggende waarde heeft. Eind vorig jaar ontstonden er twijfels of dit wel het geval was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Meer volatiliteit te verwachten”

Nu rijzen er opnieuw twijfels omdat de waarde van USDT op diverse ruilbeurzen fluctueert, niet echt een kenmerk van stablecoin zou je zeggen.
Op ruilbeurs Kraken is de prijs 95 dollarcent, terwijl op Binance de prijs 96 dollarcent is. Deze maandagochtend zeggen cryptohandelaren hun vertrouwen op en zetten USDT massaal om in BTC. Hieronder is de opleving van bitcoin goed te zien, een niveau van 7.800 dollar werd kort aangetikt. Zodra er teveel Tether uit de markt wordt gehaald door beleggers, brengt dit de complete markt in de problemen: Tether is goed voor grofweg 20 procent van het marktvolume. Het gevolg is meer volatiliteit op de markt. Een gevolg kan ook zijn dat men vlucht naar andere stablecoin op de markt zijn onder meer: Gemini dollar van de Twinklevoss broers, Paxos Standard, de DAI van MakerDOA en Digix (DGX).

Bitcoin leeft op vanwege Tether-effect, rol ruilbeurs Bitfinex blijft vreemd

Relatie Bitfinex en Tether

De relatie tussen de ruilbeurs Bitfinex en Tether, is tamelijk hecht, iets wat door beide partijen altijd ontkend is. Allereerst delen ze dezelfde oprichters, namelijk Phil Potter en Giancarlo Devasini, zo bleek uit de Paradise Papers die door de New York Times zijn uitgeplozen. Devasini is directeur voor beide bedrijven, zo meldde Bloomberg eerder.
Bitfinex fungeert als primair kanaal voor USDT. Volgens eerder onderzoek, onder meer van de Northwestern University of Kellogg School of Management, is deze nauwe relatie ongezond. Zodra er meer Tether in de markt vloeit, wordt de prijs van bitcoin kunstmatig omhooggedreven.

Bitfinex heeft altijd ontkend dat er financiële problemen zijn en dat beleggers gewoon hun tegoeden kunnen incasseren. Niettemin moet Bitfinex ook erkennen dat er nog steeds “complicaties zijn bij het overboeken en incasseren van fiat geld”. Vandaag moet de beurs erkennen dat fiat-transacties tijdelijk de komende 24 uur worden stopgezet.

EOS financier van Tether?

Een hardnekkig, onbevestigd gerucht is dat het team achter EOS de stablecoin Tether in het leven heeft geroepen. Dit wordt onder meer geroepen door het Twitter-account Bitfinex-ed. Hij gaat zelfs zo ver dat EOS een deel van haar ICO-opbrengst (4 miljard dollar) heeft aangewend om de solvabiliteit van Tether te versterken. De betrokken partijen hebben nooit gereageerd op deze verregaande aantijgingen.

Bronnen: Bloomberg / Bitcoinexchangeguide

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...