Bitcoin Lightning #3: Beginnen met een non-custodial wallet

Deze maand starten we met een reeks artikelen over het Bitcoin Lightning Network. Dit peer-to-peer netwerk heeft enorm veel onderbelichte facetten die het meer dan waard zijn om onder de aandacht te komen.

In de eerste paar artikelen kijken we naar non-custodial wallets, custodial wallets en nodes. Te beginnen bij de eerste van de drie: non-custodial wallets.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bewaren

Wellicht ken je de term (non-)custodial al wel, maar toch even een opfriscursus. Het mooie van Bitcoin is dat je jouw BTC in eigen beheer kunt nemen. Dat betekent dat jij zelf als enige de private keys in handen hebt.

Geld wat op de bank staat is per direct custodial. Je hebt het als het ware afgestaan zodat de bank het veilig voor jou bewaart. Bij Bitcoin kun je hierover zelf een keuze maken. Óf je beheert zelf de BTC (met de risico’s en voordelen van dien) óf je stalt ze ergens (met daarvan wederom de risico’s en voordelen).

Zo geldt dit ook voor het Bitcoin Lightning Network. Mocht je niet bekend zijn met dit fenomeen, lees dan vooral onze Bitcoin Lightning 101 pagina hierover grondig door. Het zal helpen om de komende maand alles te begrijpen.

Bitcoin Lightning wallets

In dit artikel focussen we op non-custodial Lightning wallets. Dit zijn dus wallets waarbij je zelf alles in beheer hebt. Een mogelijkheid om dit te doen, is door een eigen node te draaien. Hier zullen we later in de serie op in gaan. Je kunt echter ook gewoon wallets downloaden waarbij dit niet hoeft.

De bekendste opties zijn de Phoenix en de Breez wallet.

Doe vooral mee, download een wallet en ga mee op reis. De Phoenix wallet is enkel beschikbaar voor Android telefoons. De Breez wallet is via Testflight ook te downloaden op iOS devices. Gaat dit allemaal iets te moeilijk? Niet getreurd, want binnenkort volgt er een artikel met enkele custodial wallets.

Phoenix

De Phoenix wallet is een product van ACINQ. Dit bedrijft werkt aan de eclair implementatie van Lightning. Dit is naast c-lightning (van Blockstream) en LND (van Lightning Labs) de derde grote partij die aan Lightning werkt.

De wallet maakt het gebruik extra makkelijk: je hoeft je geen zorgen te maken over liquiditeit, capaciteit en channel management. Belangrijk: dit is een non-custodial wallet, BEWAAR DE 12 WOORDEN DIE JE KRIJG DUS GOED!

Je moet Android 7.0 of nieuwe draaien om de app te kunnen downloaden. Een betaling met deze app via LN is gigantisch goedkoop: 1 satoshi + 0,1% van de betaling. Een satoshi staat gelijk aan 0,00000001 BTC. Giga goedkoop dus.

De wallet heeft geen on-chain balans, wat betekent dat het volledig bedoeld is voor Lightning betalingen. Waar je allemaal terecht kunt met Lightning betalingen, komt later in de serie aan bod.

Breez

Het alternatief (voor iOS gebruikers) is de Breez wallet. Het heeft nagenoeg dezelfde specificaties als de Phoenix wallet.

Vergeet ook niet: het Lightning Network is een groot (edoch werkend) experiment. Zet dus kleine beetjes BTC op deze wallet en behandel het als een betaalrekening die je zo nu en dan opwaardeert.

Breez is een LN client en hub dat gebruikers met elkaar in contact brengt. Als je een wallet opent, wordt je automatisch met de hub geconnect, wat er voor zorgt dat je je niet druk hoeft te maken over technische zaken zoals channel management.

Doe mee met de innovatie en download de wallets via de websites van Phoenix en Breez.

Bitcoin Lightning Wallet

Een derde optie is Bitcoin Lightning Wallet (BLW). Qua UX is deze app iets minder gebruiksvriendelijk en ook enkel voor Android gebruikers te downloaden. Maar deze wallet heeft (tot nu toe) als enige de optie om lnurl-auth te gebruiken. Hierover later in de #HupLightning serie meer.

Bedenk je wel: hoewel non-custodial apps heel fijn zijn, moet je er wel rekening mee houden dat de ontwikkelaar van de app (hoewel code ervan open source kan zijn) weet hoe en welke betalingen ze voor jou moeten routen. Bij het opzetten van een eigen node heb je jouw privacy in eigen beheer.

Tot slot, wil je graag meegaan in de ontdekkingsreis naar het Lightning Network? Join ons aparte Lightning telegram chatgroep en doe mee, vraag raak en maak kennis met de wondere wereld van Lightning.