Bitcoin Lightning #4: Beginnen met een custodial wallet

In het vorige deel van de serie over het Bitcoin Lightning network kon je meer lezen over de non-custodial wallets. Deze wallets geven je wél het beheer over jouw eigen satoshi’s maar bieden niet de optimale privacy.

In dit artikel de custodial wallets. Ze maken het gebruik nóg weer wat makkelijker, maar bieden weer andere trade-offs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We hebben nu ook een gloednieuwe Lightning chat op Telegram. Neem vooral eens een kijkje en test de app met andere lezers!bitc

Custodial wallet

Zoals je in de vorige delen hebt kunnen lezen, is het Bitcoin Lightning Network een peer-to-peer netwerk van verschillende nodes. Deze staan met elkaar in contact via betaalkanalen.

Maar wat als je geen eigen software wilt laten draaien op een aparte device? Een Raspberry Pi (en alle benodigdheden) kosten namelijk al snel naar de 100 euro. Voor de hardcore hobbyist is dit leuk, maar voor de average joe is dit overdreven.

Aan alle hobbyisten: wees niet getreurd! Het volgende deel van deze serie gaat over het opzetten van een eigen node).

Om toch zonder een node Lightning te gebruiken, kun je kiezen voor custodial wallets. Dit zijn als het ware wallets die je op jouw mobiel kunt zetten en waarbij alles al is geregeld. Je hoeft niet meer om te kijken naar betaalkanalen en alles rondom de capaciteit.

Bitcoin Lightning wallets

Als het ware stal je jouw BTC dan bij een cryptobank voor Lightning betalingen. Niet optimaal dus, maar voor de beginnende Bitcoiner wel erg makkelijk. Voorbeelden hiervan zijn BlueWallet en Wallet of Satoshi.

BlueWallet

De meest bekende Lightning Wallet is misschien wel de BlueWallet. Hierin heb je zowel een on-chain Bitcoin wallet die je wel in eigen beheer hebt. Maar als je dan de supersnelle Lightning betalingen wilt doen, geef je deze BTC in beheer van BlueWallet

Het is allemaal super makkelijk en voor je het weet heb je een aparte gratis ‘gehoste’ Bitcoin Lightning wallet. Je hebt de garantie dat deze altijd online is, genoeg liquiditeit heeft en altijd up-to-date is. In de blogpost hierover geven ze het zelf ook aan:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]We decided to hide the complexity of running a node under the hood and take over the work of hub operator.[/penci_blockquote]

Met de LNDHub wordt het gebruik van Bitcoin Lightning een stuk makkelijker gemaakt. Dit is overigens gewoon een stukje code die open source te bekijken is.

Bitcoin Lightning #4: Beginnen met een custodial wallet
Voordelen:
Nadelen

Voor de beginner is de BlueWallet een perfecte starters-app. Het is zowel voor Android als iOS beschikbaar. Maarrr. Neem ook vooral eens een kijkje bij de non-custodial wallets!

Wallet of Satoshi

Een andere mogelijkheid is de Wallet of Satoshi. Deze app is ook voor zowel Android als iOS te gebruiken.

Bitcoin Lightning #4: Beginnen met een custodial wallet

Deze app is een grote hype in El Salvador waar de lokale bevolking al via Lightning betalingen met elkaar doet. Op Bitcoin Beach wordt deze app dus dagelijks gebruikt voor de boodschappen. Een betaling kost maar 1 sat!

Ben je enthousiast geraakt door het Bitcoin Lighting Network? Kom dan vooral langs in de gloednieuwe Lighting chat en test de app met andere fanaten! Hierin zullen we zo nu en dan ook gratis satoshi’s weggeven.