‘Bitcoin is de uitweg, de Fed manipuleert met $203 miljard de economie’

Column – Waar het gros van de wereld zich er niet mee bezig houdt, maakt cryptoland zich druk om de Federal Reserve (Fed). Voor de derde dag op rij is er nieuw geld gemaakt. Deze geldinjectie zorgt voor gefronste gezichten in de crypto community: loopt het niet uit de hand?

‘Federal Reserve manipuleert met $203 miljard de markt’

Tegelijkertijd zorgt het ook voor ironie. De Amerikaanse toezichthouders laten zich voortdurend uit over marktmanipulatie van bitcoin en andere cryptomunten. Maar doen ze hier niet net zo hard aan mee?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na een eerste printsessie, werd er vorige week nog eens $75 miljard extra in het systeem in gepompt.

De reden hierachter is om er voor te zorgen dat de kosten op leningen niet de pan uit rijzen. Het moet er voor zorgen dat de rust op de financiële markten terugkeert. Maar gaat de maatregel helpen?

Tot nu toe is deze week $203 miljard in de markten geïnjecteerd.

Dit is evenveel als de gecombineerde marktkapitalisatie van Bitcoin en Ethereum. BTC heeft een kapitalisatie van $183 miljard en ether is in totaal $23 miljard waard.

Gisteren verlaagde de Fed de rente met een kwart procent (0,25%). De centrale bank gaf aan dat ze bereid is om rigoureuze beslissingen te nemen als de economie dat nodig heeft.

De Amerikaanse president Trump wil extremere maatregelen, waaronder een mogelijke renteverlaging richting de negatieve getallen.

In dit scenario moeten mensen met geld op de bank kosten maken om het daar te stallen. Deze situatie ontstaat wanneer de centrale bank geld blijft bijprinten totdat het bijna waardeloos wordt.

Bitcoin, Tether en manipulatie

Terwijl er met de dollar wordt ‘aangeklooid’, blijft de kritiek op de cryptomarkt bestaan. Er is rondom de USDT een hele soap ontstaan omdat het percentage van Tether dat gedekt is door dollars niet gelijk stond aan 100%.

Hierdoor en hiermee zou de hele markt gemanipuleerd kunnen worden.

iFinex zou $900 miljoen van de reserves van Tether hebben gebruikt om een financieel gat te dichten. Hierdoor is slechts Tether slechts 74% gedekt.

De waarde van 1 USDT daarom niet helemaal terug te herleiden naar 1 USD. Het onderzoek loopt nog.

Er moet wel en nuance gemaakt worden. Tether is geen overheidsinstelling is dus is de kritiek op moederbedrijf iFinex zeer terecht. Maar dat betekent niet dat de overheid een vrijbrief krijgt om te doen met de dollar wat hun goed dunkt.

Het is een feit dat crypto een slechte naam heeft door de marktmanipulatie. Handelsvolumes zijn verre van ‘schoon’ en het nieuws rondom iFinex doet ook geen goed aan de naam.

?s=19

Deze stempel wordt echter voornamelijk door de instanties opgelegd die zelf net zo hard meedoen aan marktmanipulatie.

Maar dan nog een stapje verder: de wereldeconomie in plaats van de cryptospace. ‘De splinter in andermans oog wel zien, maar de balk in het eigen oog niet.’

Bitcoin als oplossing

In al het geweld van de vermeende manipulaties, is het goed om het grotere narratief te bekijken. Want is crypto juist niet de oplossing voor deze manipulatie? Is Bitcoin niet juist de oplossing voor de economische malaise?

Enkele weken terug hebben we een long-read gepubliceerd met de vraag: Is Bitcoin (BTC) de volgende stap in de ontwikkeling van geld?

Wat is geld? Dat is een vraag die veel langskomt wanneer je praat over bitcoin (BTC) als betaalmiddel.

Wanneer we kijken naar het gebruik van geld in onze geschiedenis komen een aantal belangrijke eigenschappen naar boven: geld moet schaars zijn en relatief makkelijk te vervoeren.

En het liefst is het ook nog hard werken om het te vergaren. Want geld dat makkelijk te verkrijgen is, heeft een kleinere intrinsieke waarde.

En geld dat een maximale supply heeft, zorgt ook nog eens voor een extra zekerheid.

In de long-read hebben we uiteengezet waarom en hoe Bitcoin als nieuw geld kan fungeren. Ook de goudstandaard en het mining-aspect komen aan bod.

Bron: newsbtc.com