‘Chinese belegger vlucht via Tether in Bitcoin vanwege kapitaalcontroles’

Vers geld uit Wall Street of niet, Oost-Azië is qua handelsvolume wereldwijd nog steeds de grootste Bitcoin – en cryptomarkt, China voorop.

Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek van Chainalysis, een bedrijf dat de blockchain analyseert. Zij weten een blockchain adres te koppelen aan een internet (IP) adres en daarmee aan een locatie. Die data hebben ze geaggregeerd specifiek voor deze regio.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China en Tether

Het rapport heeft de naam ‘East Asia: Pro Traders and Stablecoins Drive World’s Biggest Cryptocurrency Market’, zo meldt Decrypt. Oost-Azië omvat geografisch gezien: China, Japan, Noord – en Zuid-Korea, Taiwan en Mongolië.

Een van de conclusies: 33% van alle waarde die op de blockchain van eigenaar wisselt, is toe te schrijven aan een stablecoin. Dat zijn cryptovaluta met als onderpand ‘ouderwets’ fiat geld zoals de dollar, pond of euro.

Binnen deze markt is Tether USDT ontegenzeggelijk de marktleider, ook in China. Enkele opvallende conclusies:

Verbod

In China is de Bitcoin handel verboden, maar inwoners uit China mogen wel Bitcoin kopen via offshore-beurzen. Dan is een stablecoin een geschikte route om hun renminbi via USDT om te zetten in Bitcoin.

Ze doen dat doorgaans via een bankrekening ‘in het buitenland’, zo concluderen de onderzoekers van Chainalysis.

Daarom is te verklaren dat de hoeveelheid USDT in de markt sinds januari sterk is gestegen. Er is sinds begin 2020 ruim 5 miljard dollar aan USDT bijgedrukt en naar de markt gevloeid.

Deze USDT gebruiken investeerders uit China om via een over-the-counter desk Bitcoin of andere cryptocurrency’s te kopen. Dat zijn deals die buiten de beurzen plaatsvinden en dus de koers niet kunnen beïnvloeden.

Maar waarom steekt men zijn geld in deze volatiele assets?

Kapitaalvlucht

Chainalysis weet wat dieper door te dringen tot de activiteiten van deze groep beleggers. Want zij kijken puur naar de data op de blockchain, een openbaar grootboek.

Een van de bevindingen: de afgelopen 12 maanden is er ruim 50 miljard dollar van blockchain adressen met een IP-adres in Oost Azië verstuurd naar een blockchain adres buiten deze regio.

Ter vergelijking: in Europa waar de regulering niet zo strikt is qua handel, ligt dat volume op 38 miljard dollar.

Een van de verklaring is dat inwoners in China kapitaalcontroles vanuit de overheid willen omzeilen. Een inwoners mag niet meer dan $50.000 in renminbi het land uitsturen. De overheid richt haar pijlen vooral op de vastgoedmarkt, maar lijkt minder controle uit te oefenen op de stablecoins.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Stablecoins zijn uitermate geschikt als middel om kapitaalcontroles te omzeilen. Ook omdat de gekoppeld zijn aan een fiat valuta, is de waarde van een stablecoin redelijk stabiel'[/penci_blockquote]

Volgens de doorgaans goed ingevoerde reporter Dovey Wan en partner van investeringsfirma Primitive Ventures is Tether de vervanger van de dollar voor veel mensen in China.

Cryptocurrency’s

In het rapport staan nog een paar interessante feitjes:

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...