Bitcoin mining pools verdienden in 2019 gemiddeld $4,28 miljoen aan transactiekosten

Bitcoin mining pools verdienden in 2019 gemiddeld zo'n $4,28 miljoen aan transactiekosten. De grootste pool was BTC.com. In totaal kregen zij het afgelopen jaar meer dan $26,22 miljoen vergoed vanuit transacties. Dit meldt het Chinese nieuwsplatform PANews bekend in een rapport.

Bitcoin mining pools

Een mining pool is een soort van constructie waarin je als kleinere miner de krachten kunt bundelen met soortgenoten. Mining farms hebben dit niet nodig omdat zij voldoende rekenkracht kunnen aanbieden om kans te maken een block te minen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De zeven grootste Bitcoin mining pools haalden allemaal meer dan $10 miljoen op aan transactiekosten. Dit is de vergoeding die de miners krijgen, naast de block reward. Op dit moment staat dat nog op 12,5 BTC per block. In mei dit jaar gaat dit getal met de halving door de helft.

Deze zeven grootste mining pools zijn op dit moment BTC.com, F2Pool, AntPool, Poolin, SlushPool, ViaBTC and BTC.Top.

Bitcoin mining pools verdienden in 2019 gemiddeld $4,28 miljoen aan transactiekosten

Zoals te zien in bovenstaande grafiek, is er een enorm verschil tussen de grootste pools vergeleken met de kleinere. Er zijn maar liefst 10 mining pools die het afgelopen jaar minder dan $100.000 hebben binnengehaald aan transactiekosten. De druk op deze partijen om te overleven wordt als maar groter.

Naast de transactiekosten, zijn de block rewards ook erg belangrijk voor de mining pools. Naar verluidt is gemiddeld 3% van de totale vergoeding afkomstig van transacties. Op dit moment ligt dat getal echter een stuk lager: 1,1% van de totale vergoeding is afkomstig van transactiekosten. Het overgrote deel komt dus van de block reward vandaan.

Mining pools decentralisatie

Bitcoin krijgt wel eens de kritiek dat mining pools zorgen voor decentralisatie. Als er maar en handjevol pools nodig zijn om 51% van het netwerk in handen te krijgen kan dit (theoretisch gezien) voor problemen gaan zorgen. Op dit moment is de verdeling van de rekenkracht echter heel mooi.

Bitcoin mining pools verdienden in 2019 gemiddeld $4,28 miljoen aan transactiekosten

Er zijn initiatieven die dit probleem willen elimineren. Stratum V2 is verbeterde versie van een mining protocol. Pavel Moravec en Jan Čapek werken hier in samenwerking met Matt Corallo aan.

De macht komt daarbij terug bij de individuele miner, terwijl ze wel samen proberen blocks te minen. De pool zelf heeft daarmee niet meer het zeggenschap.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining