Bitcoin mining: moeilijkheidsgraad stijgt 0,59%, groei hashrate vlakt af

Waar de Bitcoin prijs al een poosje in een mooie uptrend zit, is dat in de mining industrie niet het geval. De hashrate (en daarmee ook de moeilijkheidsgraad) blijft uiterst stabiel.

Bitcoin mining

Volgens data van Coinmetrics piekte de hashrate onlangs nog wel, maar bleef het grotendeels vlak. Onderstaande grafiek laat met de groen lijn de totale rekenkracht zien en toont in het rood de moeilijkheidsgraad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining: moeilijkheidsgraad stijgt 0,59%, groei hashrate vlakt af

Voor de beginnende Bitcoin fanaat even kort iets meer duiding over deze twee termen:

De hashrate is het totaal aan rekenkracht dat alle miners samen inleggen aan het netwerk. Ze doen dit omdat Bitcoin het Proof of Work mechanisme gebruikt.

Ze proberen allemaal de juiste hash te vinden om daarmee het recht te verkrijgen om een nieuw geldige blok te maken.

Hoe meer miners er zijn en hoe meer rekenkracht er komt, hoe sneller deze hash gevonden zou worden. Maar om dit tegen te gaan, past de moeilijkheid van deze hash zich iedere 2016 blokken (of: twee weken) aan.

Daardoor blijft de aanwas van nieuwe blokken stabiel, op een gemiddelde van één block per 10 minuten.

Aanpassing moeilijkheidsgraad

Deze moeilijkheidsgraad is gisteren weer aangepast. En dit getal bleef erg stabiel en steeg slechts met 0,59%. Op Cryptothis kun je live in de gaten houden hoe deze moeilijkheidsgraad zich de volgende keer gaat aanpassen.

Hoewel deze mining difficulty en ook de hashrate stabiel blijft, maken de miners wel meer winst. Door de stijgende dollarprijs van één Bitcoin, is het rendabeler geworden om Bitcoin te minen. Het break-even punt zal met een hogere prijs namelijk makkelijker bereikt worden.

Een indicator die dit in kaart brengt is de Hash Ribbons. Charles Edwards laat op Twitter zien dat deze indicator voor het eerst sinds lange tijd weer groen uitstraalt. Het zegt iets over de miner capitulation yields. En dat is nu enkele maanden na de halvering van de block subsidy goed nieuws!

De vraag is hoe dit de komende tijd gaat ontwikkelen. Bij een van de gootleveranciers van mining apparatuur is het hommeles. Jihan Wu en Micree Zhan zijn verwikkeld in een machtsstrijd waardoor er naar naar verluidt vertraging ontstaat in de levering van nieuwe rigs.

Daarnaast loopt het regenseizoen in China in september ten einde en zal de elektriciteit dan ook weer duurder worden.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in een van onze Telegram chats!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining