Marius Jansen treedt terug bij bitcoin beurs Deribit door vertrek Panama

Mede-oprichter Marius Jansen treedt deze week terug als operationeel directeur bij bitcoin optiebeurs Deribit. Dat is een gevolg van het vertrek van de bitcoin beurs naar Panama. Dat nieuws maakt Jansen bekend tijdens de podcast Hup Bitcoin van Bitcoin Magazine NL.

Deribit is geregistreerd in Panama om vanuit dat land de bloeiende bitcoin handel voor te zetten. Zijn broer en compagnon John Jansen blijft aan als CEO en verhuist wél naar Panama. Marius houdt zich niet meer bezig met de dagelijkse zaken binnen het bedrijf en blijft aan als adviseur vanuit Amsterdam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin optiebeurs Deribit: vertrek COO

Deribit heeft besloten naar Panama te vertrekken vanwege de in hun ogen onduidelijke nieuwe wet - en regelgeving in Europa. Ze vrezen dat hun concurrentiepositie snel achteruit gaat, zodra men in Europa volledig gereguleerd raakt conform de Europese AMLD5 richtlijn, die per 10 januari 2020 van kracht is.

"Ook wij voeren een know-your-customer procedure in voor iedere handelaar die met meer dan één bitcoin handelt. Deribit richt in Panama een nieuwe entiteit op, waarmee we volledig gereguleerd zijn volgens de lokale wet - en regelgeving. En die regels zijn daar best streng, strenger dan menigeen denkt."

Deribit heeft inmiddels een kantoor gevonden in Panama City en de complete business en operations verhuist naar het land. Een team developers blijft achter in Polen, Nederland en elders in de wereld.

Wereldspeler

In de prille cryptowereld is het Nederlandse Deribit, in 2016 opgericht door de gebroeders Jansen uitgegroeid tot een wereldspeler.

Zij waren namelijk de eerste partij die op een professionele manier bitcoin opties in de markt zette. Daarmee waren ze de markt ver vooruit, want nu pas gaan andere partijen zich in dit marktsegment bewegen zoals OKEx, CME en Bakkt.

De maand januari van 2020 geldt als een recordmaand. Het aantal openstaande derivaat contracten is nog nooit zo hoog geweest. Van de openstaande optiecontracten heeft het bedrijf uit Amsterdam-Zuid bijna 90% in handen.

Het gezamenlijke aanbod aan opties, futures en perpetual swaps (futures zonder einddatum, red) leidt tot een dagvolume van tussen de 400 en 450 miljoen dollar bij Deribit. Ook vele Nederlandse institutionele beleggers weten de marktplaats inmiddels te vinden, zo vertelt hij.

"Toen we ons product pas ontwikkelden, toen gingen we hier in Amsterdam ook langs de handelshuizen. Maar daar werden we maar raar aangekeken eerst.

Ook had men angst voor bitcoin, want men zag bitcoin als ongereguleerd. Wat vindt de AFM en DNB er wel niet van? Maar die scepsis is nu compleet weg. Het aantal aanmeldingen groeit vanuit de institutionele beleggers, we raken steeds meer bekend."

Verkoop aandeel

Deribit is organisch gegroeid, onder meer door enthousiaste beleggers op Cryptotwitter, en de naam is inmiddels doordrongen tot de wereld van het internationale durfkapitaal. Zo is het bedrijf in onderhandeling met twee investeringsfondsen uit Singapore. Een aandeel van 10% staat in de verkoop en de deal bevindt zich in een 'afrondende fase', aldus Jansen.

Deze aankomende overeenkomst maakt hem en zijn broer in één klap miljonair, want de contractwaarde ligt op minstens 10 miljoen dollar. De onderneming Deribit is namelijk qua waarde tussen de 100 miljoen én 1 miljard dollar getaxeerd (en dichter bij het laatste getal, red).

Jansen doet deze uitspraken in een interview voor de podcast Hup Bitcoin van Bitcoin Magazine NL.

In de podcast staan een aantal vragen centraal:

Beluister hier direct terug

'Geld bijdrukken is verkapte vorm van belasting'

"Ik hoorde van bitcoin in 2013. Dat magische internetgeld, daar konden wij ons als liberariers, als vrijheidsstrijders wel in vinden. Dat je zonder goedkeuring van een derde partij waarde kunt sturen van A naar B. Zonder bank, Paypal of IDEAL, ja daar kreeg ik kippenvel van op mijn armen."

"We geloven in een kleinere overheid, die geen geld kan bijdrukken. Wij vinden geld bijdrukken een verkapte vorm van belasting op de bevolking. Het redden en uitkopen van de banken wereldwijd heeft heel wat in de wereld teweeg gebracht."

"Het Lightning Network is vooralsnog een belofte en het is de vraag of het een financieel systeem kan vervangen. Ik geloof wel dat blockchaintechnologie en cryptovaluta de wereld gaat veranderen. Zoals ook de internettechnologie impact hebben op ons leven heeft gehad."

'Met volledige regulatie is onze concurrentiepositie wég'

"Beurzen als CME en Bakkt zijn volledig gereguleerd, maar hun leverage mogelijkheden zijn minder. Je kunt ook te vroeg volledig gereguleerd zijn, zie LedgerX. Dat was feitelijk death on arrival.

Timing is alles in deze business. Wij moeten wel vertrekken naar Panama om concurrerend te blijven met de concurrentie uit Azië'. Handelaren kunnen bij ons meer risico lopen ten opzichte van de beurzen in de VS'.

"Januari was onze beste optiemaand ooit. De openstaande contracten in de optiehandel meer dan 85% in onze handen. Dat is niet te wijten aan nieuwe intreders. Bitcoin zit weer in de lift en iedereen heeft er weer zin in. Wij krijgen ook steeds meer bekendheid."

Bitcoin derivaten: wat is wat?

Derivaten zijn er - net zoals in de traditionele wereld - in een aantal soorten en maten. Een derivaat is een afgeleid product van een onderliggende asset (bitcoin of een bitcoin future).

Bij alle vormen is er sprake van leverage (hefboom): de inleg x 1 tot zelfs x 200. Daarvoor moet de handelaar een account openen waarop hij een minimaal aantal bitcoin of dollars stort.

Bitcoin future: partij A en B komen met elkaar contractueel een prijs en tijdstip overeen waartegen de future van eigenaar wisselt. Het is een middel om risico (van een koersdaling op de spotmarkt) te beperken. Of juist een prijsverschil tussen de prijs op spot - en futuremarkt uit te nutten (arbitrage).

Bitcoin optie: een handelaar kan een optie kopen (call) of te verkopen (put) en is daarbij - in tegenstelling tot een future - niet contractueel gebonden aan een prijs of datum. Het risico ligt doorgaans lager, omdat de handelaar een maximaal bedrag aan de optie kan koppelen.

Bitcoin swap: dat is een future die 'eeuwig' doorloopt zonder datum én vooraf vastgestelde prijs.

Youtube

Anchor

Podcast Hup Bitcoin

Beluister eerdere afleveringen van Hup Bitcoin terug met o.a. Willem Middelkoop en Boris van de Ven via ons Youtube-kanaal of via Anchor.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...