Marius Jansen treedt terug bij bitcoin beurs Deribit door vertrek Panama

Marius Jansen treedt terug bij bitcoin beurs Deribit door vertrek Panama

Mede-oprichter Marius Jansen treedt deze week terug als operationeel directeur bij bitcoin optiebeurs Deribit. Dat is een gevolg van het vertrek van de bitcoin beurs naar Panama. Dat nieuws maakt Jansen bekend tijdens de podcast Hup Bitcoin van Bitcoin Magazine NL.

Deribit is geregistreerd in Panama om vanuit dat land de bloeiende bitcoin handel voor te zetten. Zijn broer en compagnon John Jansen blijft aan als CEO en verhuist wél naar Panama. Marius houdt zich niet meer bezig met de dagelijkse zaken binnen het bedrijf en blijft aan als adviseur vanuit Amsterdam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin optiebeurs Deribit: vertrek COO

Deribit heeft besloten naar Panama te vertrekken vanwege de in hun ogen onduidelijke nieuwe wet - en regelgeving in Europa. Ze vrezen dat hun concurrentiepositie snel achteruit gaat, zodra men in Europa volledig gereguleerd raakt conform de Europese AMLD5 richtlijn, die per 10 januari 2020 van kracht is.

"Ook wij voeren een know-your-customer procedure in voor iedere handelaar die met meer dan één bitcoin handelt. Deribit richt in Panama een nieuwe entiteit op, waarmee we volledig gereguleerd zijn volgens de lokale wet - en regelgeving. En die regels zijn daar best streng, strenger dan menigeen denkt."

Deribit heeft inmiddels een kantoor gevonden in Panama City en de complete business en operations verhuist naar het land. Een team developers blijft achter in Polen, Nederland en elders in de wereld.

Wereldspeler

In de prille cryptowereld is het Nederlandse Deribit, in 2016 opgericht door de gebroeders Jansen uitgegroeid tot een wereldspeler.

Zij waren namelijk de eerste partij die op een professionele manier bitcoin opties in de markt zette. Daarmee waren ze de markt ver vooruit, want nu pas gaan andere partijen zich in dit marktsegment bewegen zoals OKEx, CME en Bakkt.

De maand januari van 2020 geldt als een recordmaand. Het aantal openstaande derivaat contracten is nog nooit zo hoog geweest. Van de openstaande optiecontracten heeft het bedrijf uit Amsterdam-Zuid bijna 90% in handen.

Het gezamenlijke aanbod aan opties, futures en perpetual swaps (futures zonder einddatum, red) leidt tot een dagvolume van tussen de 400 en 450 miljoen dollar bij Deribit. Ook vele Nederlandse institutionele beleggers weten de marktplaats inmiddels te vinden, zo vertelt hij.

"Toen we ons product pas ontwikkelden, toen gingen we hier in Amsterdam ook langs de handelshuizen. Maar daar werden we maar raar aangekeken eerst.

Ook had men angst voor bitcoin, want men zag bitcoin als ongereguleerd. Wat vindt de AFM en DNB er wel niet van? Maar die scepsis is nu compleet weg. Het aantal aanmeldingen groeit vanuit de institutionele beleggers, we raken steeds meer bekend."

Verkoop aandeel

Deribit is organisch gegroeid, onder meer door enthousiaste beleggers op Cryptotwitter, en de naam is inmiddels doordrongen tot de wereld van het internationale durfkapitaal. Zo is het bedrijf in onderhandeling met twee investeringsfondsen uit Singapore. Een aandeel van 10% staat in de verkoop en de deal bevindt zich in een 'afrondende fase', aldus Jansen.

Deze aankomende overeenkomst maakt hem en zijn broer in één klap miljonair, want de contractwaarde ligt op minstens 10 miljoen dollar. De onderneming Deribit is namelijk qua waarde tussen de 100 miljoen én 1 miljard dollar getaxeerd (en dichter bij het laatste getal, red).

Jansen doet deze uitspraken in een interview voor de podcast Hup Bitcoin van Bitcoin Magazine NL.

In de podcast staan een aantal vragen centraal:

Beluister hier direct terug

'Geld bijdrukken is verkapte vorm van belasting'

"Ik hoorde van bitcoin in 2013. Dat magische internetgeld, daar konden wij ons als liberariers, als vrijheidsstrijders wel in vinden. Dat je zonder goedkeuring van een derde partij waarde kunt sturen van A naar B. Zonder bank, Paypal of IDEAL, ja daar kreeg ik kippenvel van op mijn armen."

"We geloven in een kleinere overheid, die geen geld kan bijdrukken. Wij vinden geld bijdrukken een verkapte vorm van belasting op de bevolking. Het redden en uitkopen van de banken wereldwijd heeft heel wat in de wereld teweeg gebracht."

"Het Lightning Network is vooralsnog een belofte en het is de vraag of het een financieel systeem kan vervangen. Ik geloof wel dat blockchaintechnologie en cryptovaluta de wereld gaat veranderen. Zoals ook de internettechnologie impact hebben op ons leven heeft gehad."

'Met volledige regulatie is onze concurrentiepositie wég'

"Beurzen als CME en Bakkt zijn volledig gereguleerd, maar hun leverage mogelijkheden zijn minder. Je kunt ook te vroeg volledig gereguleerd zijn, zie LedgerX. Dat was feitelijk death on arrival.

Timing is alles in deze business. Wij moeten wel vertrekken naar Panama om concurrerend te blijven met de concurrentie uit Azië'. Handelaren kunnen bij ons meer risico lopen ten opzichte van de beurzen in de VS'.

"Januari was onze beste optiemaand ooit. De openstaande contracten in de optiehandel meer dan 85% in onze handen. Dat is niet te wijten aan nieuwe intreders. Bitcoin zit weer in de lift en iedereen heeft er weer zin in. Wij krijgen ook steeds meer bekendheid."

Bitcoin derivaten: wat is wat?

Derivaten zijn er - net zoals in de traditionele wereld - in een aantal soorten en maten. Een derivaat is een afgeleid product van een onderliggende asset (bitcoin of een bitcoin future).

Bij alle vormen is er sprake van leverage (hefboom): de inleg x 1 tot zelfs x 200. Daarvoor moet de handelaar een account openen waarop hij een minimaal aantal bitcoin of dollars stort.

Bitcoin future: partij A en B komen met elkaar contractueel een prijs en tijdstip overeen waartegen de future van eigenaar wisselt. Het is een middel om risico (van een koersdaling op de spotmarkt) te beperken. Of juist een prijsverschil tussen de prijs op spot - en futuremarkt uit te nutten (arbitrage).

Bitcoin optie: een handelaar kan een optie kopen (call) of te verkopen (put) en is daarbij - in tegenstelling tot een future - niet contractueel gebonden aan een prijs of datum. Het risico ligt doorgaans lager, omdat de handelaar een maximaal bedrag aan de optie kan koppelen.

Bitcoin swap: dat is een future die 'eeuwig' doorloopt zonder datum én vooraf vastgestelde prijs.

Youtube

Anchor

Podcast Hup Bitcoin

Beluister eerdere afleveringen van Hup Bitcoin terug met o.a. Willem Middelkoop en Boris van de Ven via ons Youtube-kanaal of via Anchor.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Update: Handel in bitcoin futures ETF van Valkyrie is gestart

Update: De Valkyrie Bitcoin Futures ETF is genoteerd aan de Nasdaq. Het fonds is het tweede exchange-traded fund dat voor Ame...

'Volgend prijsdoel ligt op $90.000 voor bitcoin'

Na het bereiken van een nieuwe all-time high op woensdag heeft bitcoin even een kleine pauze genomen en zijn we teruggevallen...

Goedemorgen Bitcoin: klant van Binance zorgt voor dip naar $8.200

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoin...

Komen de 150.000 bitcoin van de Mt.Gox exchange nu écht vrij?

In februari 2014 ging het destijds grote Mount Gox onderuit en werd alle handel op het platform stilgelegd, enkele uren later...

Eerste Amerikaanse bitcoin ETF loopt vanwege populariteit nu al tegen limieten aan

Enkele dagen na de lancering loopt de eerste bitcoin futures ETF al het gevaar dat zijn eigen populariteit het beleggingsprod...

3 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Pensioenfonds van Amerikaanse brandweer investeert in bitcoin

Een pensionfonds uit Amerika heeft bitcoin (BTC) gekocht. Het Houston Firefighters’ Relief and Retirement Funds koopt voor $2...

Winkelgigant springt op bitcointrein en laat 200 bitcoin ATM's installeren

Walmart heeft bij 200 winkels bitcoin pinautomaten geïnstalleerd. De winkelgigant werkt daarvoor samen met ATM-fabrikant Coin...

Robinhood CEO over hun cryptowallet: 'We hebben een wachtlijst van 1 miljoen mensen'

De bitcoin - en cryptowallet van Robinhood heeft een wachtlijst met daarop één miljoen mensen. Dat claimt CEO Vlad Tenev in e...

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschut voor hackers die YouTube-accounts stelen om mensen op te lichten. De Google’s Threat Analysis Group deelt ee...

Lees meer

Net binnen

China vraagt om de mening van inwoners rondom aanpak bitcoin

Een Chinese overheidscommissie vraagt de mening van Chinezen rondom de aanpak van bitcoin (BTC) in het land. De Nationale Com...

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschut voor hackers die YouTube-accounts stelen om mensen op te lichten. De Google’s Threat Analysis Group deelt ee...

Twee Amerikaanse banken gaan bitcoin verkopen

Twee Amerikaanse banken gaan bitcoindiensten aanbieden in hun online omgeving. Five Star Bank en UNIFY Financial Credit Union...

Robinhood CEO over hun cryptowallet: 'We hebben een wachtlijst van 1 miljoen mensen'

De bitcoin - en cryptowallet van Robinhood heeft een wachtlijst met daarop één miljoen mensen. Dat claimt CEO Vlad Tenev in e...

Komen de 150.000 bitcoin van de Mt.Gox exchange nu écht vrij?

In februari 2014 ging het destijds grote Mount Gox onderuit en werd alle handel op het platform stilgelegd, enkele uren later...

Lees meer