Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Bitcoin (BTC) heeft een ongekende daling meegemaakt afgelopen nacht van 35%. Even is zelfs het niveau $3.850 aangetikt, de scherpste daling sinds 2013. Ook de markt van de opties is door het dak gegaan afgelopen donderdag.

Scherpste koersdaling sinds 2013

Vrijdagochtend Nederlandse tijd voltrok zich de scherpste daling sinds 2013 voor de bitcoin koers. Dit terwijl de dag ervoor, op donderdag, de prijs ook al dipte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit terwijl de markt nog aan het bijkomen was van donderdag, toen de prijs met ruim 22% daalde. Maar exchanges en brokers zijn gebaat bij zoveel mogelijk volatiliteit. Ze verdienen commissie voor elke trade die gemaakt is, of dat nu een koop of een verkooporder is.

Inde onderstaande grafiek (bron: BitMEX) is duidelijk dat de volatiliteit in de markt de afgelopen paar dagen fors is toegenomen. De volatiliteitsindex steeg van circa 5 punten boven de 30 punten, een verzesvoudiging.

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Dat leidt tot een enorme stijging in handelsvolumes uiteraard. Bij zowel exchanges als bij over-the-counter brokers was er sprake van het ene volumerecord na het andere.

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Bitcoin (BTC) opties

Ook beurzen die opties aanbieden kennen hoogtijdagen, zoals het Nederlandse Deribit die een record aantal bitcoin opties aan de man bracht deze donderdag.

Even een optie uitgelegd: iemand krijgt met een optie het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen. Het is dus een recht en niet een verplichting (zoals een future) om je optie uit te oefenen.

Het kan interessant zijn voor een miner om zijn bitcoin in een optiecontract te “parkeren”, zodra de prijs duikelt. Want hij zet de prijs van zijn BTC vast op een hogere prijs dan de prijs op de spotmarkt, die in paniek raakte.

“Bitcoin geen safe haven”

The Block heeft een aantal spelers uit de optiemarkt gesproken zoals Marius Jansen, operationeel directeur bij het Nederlandse Deribit. Zij introduceerden opties op de markt en zijn met 85% tot 90% aandeel nog steeds marktleider.

Jansen licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We zien dat beleggers hun handen aftrekken van bitcoin als safe haven. Er is sprake van een totaal uitverkoop van bitcoin en andere cryptovaluta. De prijs zegt genoeg”. [/penci_blockquote]

In de onderstaande grafiek is een duidelijke stijging zichtbaar van het aantal optie-contracten.

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

BitMEX

Ook de grootste derivatenbeurs van de bitcoin industrie heeft een aantal roerige dagen achter de rug. Zo zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag voor 450 miljoen dollar aan “long posities” geliquideerd. Een liquidatie betekent dat iemands handelspositie automatisch gesloten wordt.

Stel iemand speculeert op een een koersstijging vanaf $4.500, zodra de prijs daaronder schiet, is iemands speculatieve positie klaar.

Ook op donderdag zelf was er sprake van een gigantische hoeveelheid geliquideerde long posities op BitMEX. Toen ging het al om $863 miljoen aan geliquideerde posities.

Dat brengt het totaal – naar schatting – op 1,3 miljard dollar aan liquidaties de afgelopen 48 uur.

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Eerdere berichtgeving dinsdag 10 maart 2020 (vóór de dalingen)

De bitcoin BTC) koers stond maandag diep in het rood en beleggers zochten naar een uitweg: bitcoin opties. Dat blijkt uit de topdrukte die de optiebeurzen maandag hebben moeten verwerken.

Bitcoin opties

Met een optie verkrijgt een handelaar het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen. Het is dus een recht en niet een verplichting (zoals een future) om je optie uit te oefenen.

De grote beurzen (Deribit, LedgerX, Bakkt, OKEx en CME) hebben afgelopen maandag $198 miljoen aan opties verwerkt. Daarmee is een streep gezet door het oude record: $171,3 miljoen op 11 februari dit jaar, zo uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Skew Markets.Topdrukte dus ook bij het ‘Nederlandse’ , dat marktleider is en 85% tot 90% van het totale volume gemiddeld verwerkt. Ook deze maandag. De beurs is onlangs .

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Marius Jansen van Deribit laat in een reactie aan Bitcoin Magazine NL weten dat de optiemarkt nog ’10 tot 20 keer’ kan gaan groeien:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De optiemarkt is gewoon groeiende en krijgt steeds meer aandacht, ook in de media. Kijkende naar de traditionele markten is de optiemarkt voor Bitcoin relatief klein. Een groei van 10 tot 20 keer qua marktvolume zou mij niet verbazen’.[/penci_blockquote]

Het is dan ook de grootste marktplaats van opties in de wereld met 85% tot 90% van het volume.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) volgde ver daarna met $2,1 miljoen, terwijl – opvallend – Bakkt geen opties verhandelde. Haar product lijkt niet aan te slaan met zeer weinig handelsactiviteit tot gevolg.

Spot – en optiemarkt

De prijzen op de spotmarkt zijn verschillend met de prijzen op de derivatenmarkten. Toch kunnen ze elkaars activiteit beïnvloeden.

‘De handel in derivaten naamt vaak sterk toe, zodra er forse prijsbewegingen op de spotmarkt zijn’, zo laat CEO en mede-oprichter Emmanuel Goh aan Coindesk weten.

Door de scherp dalende koers van bitcoin, mogelijk veroorzaakt door verkoop van 13.000 BTC door Plus Token, gecombineerd met dalende aandelenkoersen, was reden om in optiecontracten te stappen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Opties zijn een effectieve manier om te profiteren van prijsverschillen tussen markten. Ook wel arbitrage genoemd. Dus het is gunstig om tegen een lagere prijs een optie te nemen en later tegen een hogere prijs te verkopen’. [/penci_blockquote]

Opties raken ook populairder. Deribit heeft al sinds het begin van 2020 te maken met stijgende volumes. Zo ligt het dagvolume gemiddeld op 100 miljoen dollar in januari. Tegenover gemiddeld $50 miljoen in de maand december. Su Zhu, CEO van Three Arrows Capital en minderheidsaandeelhouder in Deribit:

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De interesse in opties onder investeerders, daghandelaren en miners is explosief gestegen’. [/penci_blockquote]

Al medio januari verwachtte Zhu dat het volume zou toenemen.

Openstaande contracten stijgt

Niet alleen de interesse neemt toe, ook het aantal openstaande optiecontracten (“open interest” in vakjargon, red.) is maandag gestegen naar $841 (+5,3% ten opzichte van zondag, red.)De groei is te verklaren: zodra de volatiliteit toeneemt bieden opties een arbitragevoordeel. Bovendien kan het voor investeerders en juist ook voor miners een “hedge” zijn. Want zodra de bitcoin prijs daalt, kan men de gedolven BTC nog wel tegen een hogere prijs in een contract “vastklikken”.

Bitcoin (BTC) opties qua volume door het dak, volatiliteit stijgt ruim 500%

Daarmee heeft men een zoethoudertje in aanloop naar de aanstaande halving medio mei, zodra de block reward doormidden gaat.

Lees ook – Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Lees meer