Bitcoin leenplatform BlockFi slachtoffer van hack, ‘klantendata ingezien’

Bitcoin leenplatform BlockFi is slachtoffer van een hack, zo blijkt uit berichtgeving van The Block. De aanvallers hebben klantendata kunnen inzien, maar de data ligt niet op straat. Het incident vond op 14 mei plaats.

Bitcoin (uit) lenen

Binnen de Bitcoin wereld zijn er partijen die een ‘bancaire’ dienst hebben ontwikkeld. Je kunt je Bitcoin bij deze platforms stallen en je krijgt er rente voor terug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Net zoals een bank dus, hoewel de rente op fiat geld nihil is. Op bitcoin krijg je rentes vanaf 2%, afhankelijk van het bedrag en looptijd. Als tussenpersoon lenen zij ‘jouw’ bitcoin weer uit aan een derde partij zoals een market maker tegen een hogere rente.

Dat is – simpel uitgelegd – het verdienmodel van deze marktspelers, waarvan het Amerikaanse BlockFi er één van is. Sommigen richten zich voornamelijk op professionele partijen zoals miners, maar Blockfi is meer een consumentenmerk.

Klantengegevens

Wat is er die 14 mei nu precies gebeurd? CEO Zac Prince geeft uitleg. De inbreuk duurde ‘ongeveer één uur’, waarbij géén klantgegevens zijn ontvreemd.

Wel is er een onbekend aantal accounts ingezien. De aanvallers hebben accountbalansen, email-adressen en huisadressen kunnen inzien.

In de Bitcoin industrie (en daarbuiten) gebeurt er regelmatig dat een gecentraliseerde partij slachtoffer is van een hack.

Doorgaans zoeken de hackers naar een “hot” wallet met daarop de nodige cryptovaluta. Het stelen van de klantengegevens is dan een ‘leuke’ bijvangst.

In maart zijn de gebruikersnamen en wachtwoorden van ruim 250.000 klantenaccounts gestolen bij Trident Crypto Fund. In november vorig jaar zijn er duizenden accounts gelekt bij BitMEX, een beurs die diverse rechtszaken tegen zich heeft lopen.

Bitcoin halving

BlockFi belooft dat het veiligheidsniveau van het platform verbeterd wordt. Het bedrijf groeit naar eigen zeggen snel, ruim één week na de halving.

In een ‘recordweek’ hebben we 7.000 nieuwe klanten geworven. De geschatte bruto omzet ligt rond de $50 miljoen voor de komende twaalf jaren, aldus The Block.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...