BitMEX bitcoin emails fout hack

Bitcoin beurs BitMEX offline, nieuwe rechtszaak in de VS

Bitcoin beurs BitMEX is (tijdelijk) uit de lucht. De ‘Matching Engine’, de software die koop – en verkooporders aan elkaar linkt, is offline. Dat maakt de beurs bekend op haar website.

In een verklaring aan Coindesk laat de beurs weten dat er géén liquidaties van openstaande handelsposities plaatsvinden.

De timing is opvallend. Maandag kwam naar buiten dat er  een nieuwe rechtszaak is aangespannen tegen Bitcoin beurs BitMEX en haar oprichters, waaronder Arthur Hayes. De lijst met beschuldigingen liegt er niet om: afpersing, witwassen, internetoplichting en het bedienen van Amerikaanse beleggers zonder vergunning.

Op Twitter regent het speculaties onder bitcoin handelaren.

Bitcoin beurs BitMEX

Net zoals Bitfinex en Tether roept ook de naam BitMEX bij velen in de bitcoin community dubbelzinnige gevoelens op. Als handelsplatform is BitMEX een belangrijk knooppunt, maar rondom de bedrijfsvoering hangt een zweem van schimmigheid en controverse.

In de staat Californië is er afgelopen 16 mei een nieuwe aanklacht tegen HDR Global, het moederbedrijf achter BitMEX, ingediend. Indiener is het bedrijf BMA LLC, die een groep van gedupeerde beleggers vertegenwoordigt.

De boodschap aan de rechter: deze beurs is bewust ontworpen om een scala aan illegale activiteiten te ontplooien. De lijst met beschuldigingen aan het adres van de oprichters Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed is vrij lang.

We zetten de belangrijkste klachten op een rij:

  • afpersing
  • (faciliteren) van witwassen van criminele gelden
  • internetoplichting
  • bedrijfsfraude
  • marktmanipulatie
  • aannemen en versturen van gelden voor Amerikaanse beleggers zonder vergunning
  • ‘schaamteloos en wetteloos gedrag’

Amerikaanse beleggers

Een van de zwaarste aanklachten luidt beleggers uit de VS gebruik maken van de beurs. In de aanklacht staat onder meer dat in boekjaar 2019 maar liefst 15% van het handelsvolume van handelaren uit Amerika. Dat gaat om een totaal handelsvolume van 138 miljard dollar.

Mocht dit kloppen, dan is dit in strijd met de Amerikaanse wet – en regelgeving met betrekking tot derivatenhandel. HDR Global heeft géén handelslicentie in de VS. Mits bewezen, dan staan op overtreding daarvan staan hoge (gevangenis) straffen.

Vorig jaar zomer brak het nieuws dat de CFTC een onderzoek heeft ingesteld naar het reilen en zeilen van BitMEX. Voornaamste onderzoeksvraag: zijn er klanten uit de VS bediend?

De toezichthouder is hierover nog niet naar buiten getreden. Mogelijk heeft COVID-19 het onderzoeksproces vertraagd. Het onderzoek hangt echter nog steeds als een Zwaard van Damocles boven het hoofd van Hayes & Co.

Volgens deze nieuwe aanklacht faciliteert BitMEX ‘een recordvolume aan illegale activiteiten wat in de monetaire geschiedenis van de VS nog niet is voorgekomen’.

In de aanklacht staat nog een smeuïg detail, waarbij Hayes zich laat ontvallen waarom HDR is geregistreerd op de Seychellen.

‘De Seychellen zijn gemakkelijker om te kopen dan de VS. We hebben één kokosnoot betaald voor onze registratie’.

Hefboom ‘100x’ 

Op een gereguleerde bitcoin beurs mag een hefboom van ‘100x’ gewoonweg niet vanwege het beleggersrisico. Maar bij ongereguleerde beurzen is dat binnen de Bitcoin industrie nog gedoogd.

Volgens de aanklacht is de klantenregistratie bij BitMEX behoorlijk schimmig. Zo hanteert men géén know-your-customer procedure. In de praktijk is een e-mailadres genoeg, waardoor iemand anoniem en zonder opnamelimiet accounts kan aanmaken.

Serieuzer is de aanklacht dat BitMEX ook het handelsproces op haar eigen platform manipuleert. Met andere woorden: de beurs laat zowel haar website (lees: matching engine van orders) vastlopen en laat een eigen team van handelaren tégen haar klanten handelen.

Ze gebruiken inside informatie van klantenaccounts om daar tegen te handelen.

Tijdens Black Thursday op 12 maart was er sprake van een heftig koersverloop. De koers daalde in korte tijd naar $3.850, één van de grootste dalingen uit de historie van BTC.

Naar eigen zeggen moest BitMEX haar handel stopzetten vanwege twee DDoS-aanvallen. Criticasters wijzen op manipulatie: het was in het belang van de beurs om lopende posities te liquideren omdat anders de beurs teveel zou verliezen.

Het voorval is nooit achter de komma opgehelderd. Mogelijk dat met deze aanklacht er nader onafhankelijk onderzoek wordt afgedwongen bij de rechter. BitMEX heeft ook niet formeel gereageerd op de aanklacht of de daaruit volgende berichtgeving in de media.

Concurrentie

Sinds het voorval op Black Thursday heeft de beurs echter behoorlijk aan populariteit ingeboet. Onder meer het volume als het aantal openstaande ‘swaps’ (futures zonder einddatum, red) is fors gedaald.

Ook hebben klanten in de periode tussen 13 maart en 9 april 40% van hun BTC van de exchange gehaald.

Bovendien is BitMEX ook één van de beurzen die een (andere) collectieve rechtszaak is aangeklaagd in de staat New York. De andere namen die in die aanklacht worden genoemd zijn onder meer Binance, Kucoin en Bibox.

Op het gebied van marketing probeert BitMEX wel haar andere kant te laten zien. Zo is HDR Global actief met het opzetten van stimuleringsprogramma’s voor (onafhankelijke) Bitcoin developers. Ook zijn er gelden gestort voor het bestrijden van de COVID-19 ziekte.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!