Bitcoin ‘hodlers’ hielden stand ondanks dip onder $4.000, aldus deze index

De stof van de vrijdag is enigszins neergedaald, nadat de bitcoin (BTC) koers afgelopen nacht onder de $4.000 dipte. Dat is in ruim één jaar tijd niet gebeurd.

Bitcoin en marktwaarde

Bitcoin is een protocol, een asset en een betaalmiddel in één. Zodra de prijs dipt, levert logischerwijs bitcoin ook flink aan marktwaarde in. Maar een marketcap is op diverse manieren te berekenen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt bijvoorbeeld heel simpel 21 miljoen bitcoin vermenigvuldigen met de huidige marktprijs. Maar dat geeft geen eerlijk beeld van de marktwaarde.

Iets minder dan drie miljoen BTC is nog niet gedolven. Ook is er een groot aantal BTC de afgelopen elf jaar kwijtgeraakt. Die eigenaren hebben simpelweg hun private keys verloren, het wachtwoord om je bitcoin te kunnen gebruiken.

MVRV Index

Een manier om beter inzicht te krijgen in de actuele toestand van bitcoin is de zogenaamde MVRV Index. Coinmetrics maakt via deze index een vergelijking tussen de marktwaarde (market cap) en “gerealiseerde waarde”.

De marktonderzoeker heeft laatstgenoemde factor opgenomen in haar standaard set van variabelen om iets over de markt te zeggen.

De gerealiseerde waarde is alle bestaande bitcoin, waarvan de waarde van de laatste transactie meetelt als waarde in het geheel.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Realized cap, on the other hand, values each coin at the time it was last exchanged”[/penci_blockquote]

Op deze manier tellen bijvoorbeeld kwijtgeraakte bitcoin veel minder mee, omdat hun waarde veel lager lag dan de huidige marktprijs.

Uit een recente analyse van Coinmetrics dat deze MVRV index voor de vierde keer in de historie van bitcoin onder de “1” is gevallen. Zodra de index onder de “1” daalt, is dat een signaal voor een flinke bearmarkt bijvoorbeeld. Maar een scherp dalende prijs komt ook op een punt dat het voor kopers weer interessant wordt om in te stappen.

Bitcoin 'hodlers' hielden stand ondanks dip onder $4.000, aldus deze index

Bitcoin 'hodlers' hielden stand ondanks dip onder $4.000, aldus deze index

Grafiek 2 (bron: Coinmetrics)

Een grote daling van de MVRV index is echter niet gecompenseerd door de gerealiseerde waarde, die slechts slechts met 3 procent daalde (bovenstaande grafiek 2).

Doordat de gerealiseerde waarde factor niet meer dan 3% daalde, kan dat erop wijzen dat de lange termijn investeerders in bitcoin (“hodlers”) minder hebben verkocht. En dat de huidige dalende prijsactie voornamelijk door nieuwe investeerders (vanaf 2017) komt.

Bitcoin en SOPR index

Bitcoin 'hodlers' hielden stand ondanks dip onder $4.000, aldus deze index

Source: Glassnode

Naast de MVRV-index dook ook de zogenaamde Spent Output Profit Ratio onder de “1”. Dat betekent simpelweg dat (het merendeel van de) houders van bitcoin op verlies staan.

Want deze index weet de waarde toen iemand een bitcoin kocht, en vergelijkt deze met de huidige spotprijs.

Concluderend: beide index moeten weer boven de “1” geraken om weer meer vertrouwen te krijgen in bitcoin. Meer vertrouwen kan de prijs weer naar boven tillen.

Bron: AMBCrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...