Bitcoin prijs dipte deze week: 5 redenen om niet in paniek te raken

Op moment van schrijven schommelt de prijs van bitcoin (BTC) rond de $8.000, maar eerder deze week dipte de koers best scherp.

Woensdag leek er zelfs sprake van lichte paniek: het volume bij het bitcoin futuresplatform Bakkt viel tegen, maar er circuleerde ook een verkeerd bericht over een vermeende ‘crash’ van de bitcoin hashrate.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien is het de vraag of de koers wel gereageerd op nieuws of dat er andere krachten aan het werk zijn.

Bitcoin prijs en Fear & Greed Index

Als we de Fear & Greed Index mogen geloven, is er wel degelijk sprake van angst en onzekerheid in de markt.

Deze index is de resultante van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Op dit moment staat de index op ’12’ wat ‘extreme angst’ inhoudt.

Bitcoin prijs dipte deze week: 5 redenen om niet in paniek te raken

Er lijkt – logischerwijs – een verband te liggen tussen prijs en marktsentiment en dat is natuurlijk ook een beetje een kip ei verhaal.

Het sentiment is een gevolg van de prijsontwikkeling, maar andersom heeft het sentiment ook weer invloed op de prijs…

We kunnen in ieder geval zien dat het sentiment op het voorlopige hoogtepunt van de prijs (eind juni 2019) een stuk hoger lag dan nu het geval is.

Bitcoin prijs dipte deze week: 5 redenen om niet in paniek te raken

Plot van Fear & Greed indexscores van de afgelopen 12 maanden

5 redenen om als ‘hodler’ niet in paniek te raken

Misschien dat bitcoiners de onderstaande redenen kunnen spellen, maar het is nooit verkeerd om de fundamenten van het bitcoin netwerk te blijven herhalen als een ware mantra.

Hans Hauge (Twitteralias: Hans HODL of Hans the Red) is senior quant onderzoeker bij het Amerikaanse cryptofonds Ikigai.

Hij somt in een Twitter draadje vijf fundamentele redenen om als lange termijn investeerder (‘hodl’ je bitcoin) niet in paniek te raken.

Bitcoin staat er fundamenteel namelijk nog nooit zo goed voor. Met andere woorden: het risico om in BTC te beleggen is nooit zo laag geweest – hoewel er altijd een risico zal zijn, maar dat geldt voor de meeste liquide assets.

1. Bitcoin transacties op recordhoogte

Het aantal transacties op het bitcoin netwerk neemt alleen maar toe.

De onderstaande grafiek laat de gemiddelde transactie-output zien van de afgelopen 365 dagen. Ook bij deze indicator is 2019 tot nu toe een prima jaar.

2. Hashrate blijft hoog ondanks vermeende dip

Eerder deze week was er heel even wat onrust in de markt omdat er sprake zou zijn van een forse dip in de computerkracht van het netwerk.

De dip bleek echter te verklaren: een serie van blocks waarvan de bevestiging langzamer ging dan het gemiddelde van tien minuten. Dat kan tot een tijdelijke, weliswaar scherpe dip leiden in de rekenkracht.

Maar de hashrate herstelde zich vlot en op moment van schrijven is de hashrate weer op 92 terahash per seconde.

Dat maakt het bitcoin netwerk onbetwist het meest veilige (decentrale) netwerk op deze aardbol.

Voor meer achtergrond over dit topic: in dit uitgebreide artikel legt Dan Held (Kraken) helder hoe het veiligheidsmodel van bitcoin in elkaar steekt.

3. De inflatie van Bitcoin blijft dalen

Bitcoin is een asset die schaarser wordt, net zoals goud en zilver dat zijn. Hans Hauge heeft dit deflatoire karakter van bitcoin in een logaritmische schaal weten te vatten.

4. Bitcoin prijs ligt op schema

Hetzelfde kan worden gezegd over de prijs. Leggen we de prijs van bitcoin op een logaritmische schaal, dan blijft de trend stijgend.

Een van de meest populaire analysemodellen van dit moment is het stock-to-flow model van de Nederlandse quant Plan B. In een recente tweet wordt de prijs van dat moment op het model gelegd.

In zijn ogen is bitcoin ook hoognodig in tijden waarbij de centrale banken van de VS en Europa geld blijven bijdrukken om de inflatie op peil te houden en daarmee de economische motor niet te laten haperen.

5. Bitcoin ontwikkelaars zijn erg actief

Uiteindelijk draait het netwerk om de ontwikkelaars die aan het netwerk bouwen.

Hoewel mensen het misschien vergeten, is Bitcoin’s GitHub nog steeds behoorlijk actief. In de afgelopen 30 dagen waren er 144 Pull-aanvragen samengevoegd en ongeveer 40 afgesloten problemen.

Kortom, angst is geen goede raadgever

Volgens Hauge zijn er geen redenen aan te wijzen waarom er nu angst in de markt is, afgaande op de Fear & Greed Index.

Op basis van de bovenstaande statistieken mogen we niet anders concluderen dat de fundamenten van bitcoin er goed bij liggen. En dat terwijl we nog maar aan het begin staan van wat er allemaal nog gaat komen…

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.