Gaat bitcoin (BTC) prijs omhoog schieten na halving event of niet?

Welke uitwerking heeft het Bitcoin halving event op de prijs van bitcoin? Medio mei gaan de miner rewards doormidden en neemt het aantal nieuwe bitcoin met de helft af. Is dat dit principe al ingeprijsd of niet? In de eerste week van 2020 kwam Cryptotwitter er niet uit.

Bitcoin halving & prijseffect?

Volgens de laatste schattingen vindt de halving woensdag 13 mei 2020 plaats. Historisch gezien vindt het prijseffect ná de halving plaats, zowel in 2012 en 2016 was dit het geval. Anno 2020 is er echter sprake van een compleet andere markt, waarbij handelaren ook kunnen speculeren op een lagere prijs (‘short’).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op Twitter ontstond er een onderonsje tussen analist Nic Carter van Coinmetrics en Kyle Samani, partner bij investeringsfonds Multicoin Capital (o.a. Bakkt en Algorand).

Neem ook een kijkje in ons Telegram kanaal en praat mee over het nieuws!

Nic Carter (Coinmetrics)

Carter schreef een zeer uitgebreid artikel op Medium over de zogenaamde ‘Efficient Market Hypothesis’ (EMH). Kort uitgelegd: de marktprijs is een reflectie van de informatie die – momenteel – voorhanden is. Beleggers anticiperen altijd vooraf op de markt events.

En de positionering van handelaren heeft – logischerwijs – een (zelfversterkend) effect op de prijs.

Carter geeft als voorbeeld de anticipatie van handelaren op de halving van Litecoin (LTC) in 2019. Beleggers anticipeerden en deden de prijs vóór de halvening stijgen. Vervolgens zakte de prijs ineen, ook omdat afgeschakelde kleinere miners ternauwernood LTC moesten verzilveren om verliezen te beperken.

Carter voorziet voor bitcoin weinig effect op de prijs door de halving, omdat handelaren al – buiten de markt via OTC bijvoorbeeld – hebben ingeslagen. Kortom: halving is ingeprijsd.

Kyle Samani (Multicoin Capital)

Niet iedereen is het eens met Carter, zoals Kyle Samani die naar aanleiding van Carter’s artikel een Twitter-draadje neerpent.

Hij vindt de uitgebreide behandeling van EMH (zie hierboven) ‘academische nonsense’. De kern van de discussie: wat doet de markt realtime, gaat er meer dollars en euro’s naar bitcoin voor en na het event?

Samani voorziet circa 1,5 maand vóór en na de gebeurtenis ‘perioden van veel koersschommelingen’. Dat zou impliceren dat de volatiliteit in de markt vanaf april dit jaar toeneemt. Ook voorziet hij dat het verkoopvolume ná het event afneemt. Dat doet de prijs stijgen.

Hij wijst drie factoren aan die de prijs doen stijgen:

Tussen Carter en Samani ontstond een onderonsje op Twitter naar aanleiding van beide schrijfsels.

Short bitcoin?

Vooropgesteld, de markt in 2020 is een geheel andere dan die van 2012 en 2016, hoewel sommige analisten juist putten uit historische prijscycli. Zo zijn er anno 2020 veel meer kanalen om te speculeren op een lagere koers van bitcoin.

Volgens sommigen, onder meer de voormalige president van toezichthouder CFTC, heeft de komst van de CME futures de koers doen in zakken vanaf januari 2018. Net zoals elke asset moeten handelaren de kans hebben een asset te ‘shorten’.

Daarnaast moeten miners opschalen in anticipatie op de halving. We hebben bij Litecoin gezien dat kleinere, verlieslatende miners afschakelen en LTC gingen dumpen. Dat kan – tot bepaalde mate – ook nog van invloed zijn.

Ook de oplichters achter de PlusToken hebben nog de nodige bitcoin in kas om op de markt te verkopen, net zoals de Mt. Gox zaak die nog definitief geschikt moet worden.

Socials, webshop en Hup Bitcoin podcast

Tot slot even dit: zie je liever gedurende de dag de updates in videovorm? Neem dan een kijkje op ons Instagram account.

We hebben ook een webwinkel waar je een prachtig t-shirt kunt bestellen met astronaut op de maan. Deze is verkrijgbaar in alle gewenste maten.

Hou je van verdieping in de technologie achter bitcoin? Luister hier de Hup Bitcoin podcast waarin we dieper in de wondere wereld van BTC duiken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...