‘Bitcoin prijs naar $50.000 als instituties met 1% instappen’

Stél dat instituties 1% van hun portfolio in Bitcoin beleggen, dan gaat de prijs naar minstens $50.000. Dat voorspelt onderzoeksbureau Messari uit New York op basis van een nieuwe berekening.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) en instituties

Onderzoeker Ryan Watkins heeft een aantal cijfers naast elkaar gezet en kwam tot de conclusie: zodra instituties 1% van assets onder beheer (AUM) steken, dan gaat de totale marktwaarde naar ruim 1.000 miljard dollar.

Zoals bekend krijgt Bitcoin maar maximaal 21 miljoen eenheden, de laatste BTC wordt gedolven in 2140.

Momenteel zijn er ruim 18,4 miljoen BTC gemined, wat de prijs per unit boven de $50.000 brengt bij een market cap boven de 1.000 miljard dollar.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de bekentenis van Paul Tudor Jones. Deze bekende Wall Street belegger kondigde vorige maand aan 1% van zijn vermogen in Bitcoin (futures) te steken.

Watkins stelde zichzelf de vraag: wat als andere Wall Street ‘whales’ dit ook gaan doen? Hoe ziet het plaatje er dan voor Bitcoin uit?

Bijsluiter: het verhaal dat institutioneel geld in gaat stappen is hardnekkig, maar er zijn bijvoorbeeld – met uitzondering van twee kleine Amerikaanse pensioenfondsen – géén pensioenfondsen die geld in Bitcoin steken.

1.000 miljard dollar in BTC

Op dit moment heeft Bitcoin een totale waarde van 178 miljard dollar verspreid over 18,4 miljoen units. Onder instituties verstaat men: stichtingen, non-profit organisaties, family offices, overheidsfondsen, pensioenfondsen en beleggingsfondsen.

De onderzoeker voorspelt dat zodra instituties een klein percentage steken in Bitcoin dat in eerste instantie leidt tot een marktwaarde van 480 miljard dollar. Maar Watkins houdt rekening met een versnelling naar 1.000 miljard dollar.

Watkins gebruikt daarvoor eerder onderzoek van Chris Burniske: eind 2017 dreef de continue influx van fiat geld logischerwijs de prijs van Bitcoin omhoog. Tijdens die bull run ging dat echter in verschillende prijssprongen van 200% (x2) tot 2.500% (x25).

Watkins verwacht dat de prijs wederom die prijssprongen gaat maken zodra er nieuw geld vanuit deze instituties naar de asset vloeit.

Een logische conclusie, want zodra de vraag naar Bitcoin toeneemt, neemt de prijs van Bitcoin ook toe.

‘Bitcoin prijs naar $50.000 als instituties met 1% instappen’

Geschatte impact zodra 1% van portfolio van instituties in Bitcoin zit. Bron: Messari

Retail of instituties?

Maar van Bitcoin is bekend dat het tot nu toe vooral retail gedreven is. Het zijn namelijk vooral particuliere beleggers, high net worth individuals en cryptofondsen die de prijs van Bitcoin bepalen.

Het zijn niet per definitieve grote fondsen die de prijs bepalen, met uitzondering van een Grayscale Trust, Pantera Capital, Galaxy Capital en enkele anderen.

Vooropgesteld: volgens Watkins heeft Bitcoin géén instituties nodig om een ‘succes’ te noemen. Hij ziet Bitcoin als een wereldwijde reserve asset, een store of value.

Hij voorspelt dat hedgefondsen die het voortouw nemen en 1% van hun vermogen in Bitcoin gaan steken.

Maar volgens Ryan Radloff, de CEO van custodian Kingdom Trust voorspelt dat de pensioensector in de VS de eerste stappen zet. Er zit maar liefst 28.000 miljard dollar aan vermogen opgepot in Amerikaanse pensioenfondsen.

Radloff denkt dat pensioengerechtigden dit in toenemende mate gaan vragen van hun pensioenfondsen. Men is simpelweg op zoek naar assets die rendement maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...