Bitcoin prijs schiet boven $10.000, sentiment van ‘fear’ naar ‘greed’

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

De prijs van BTC schoot vandaag naar $10.200 om vrij snel weer te zakken onder het $10.000 niveau. De beweging van de koers lijkt een gevolg van meer optimisme in de markt. Het is het hoogste prijsniveau sinds de afgelopen 2 maanden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) prijs

Want kijken we naar de Fear & Greed index van Alternative.me, dan wijst de indicator op ‘Greed’. Dat is een trendbreuk met de afgelopen weken, toen er nog sprake was van ‘Fear’.

Het is een samengestelde index om het marktsentiment te ‘meten’. De index neemt de volgende variabelen mee: koersschommelingen (volatiliteit), handelsvolume, marktdominantie bitcoin en marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Vanaf vrijdag 24 juli, vlak voor het weekend, ligt het sentiment boven de ’50’, na de afgelopen weken eronder geschommeld te hebben. Een positief signaal wat wijst op meer vraag naar Bitcoin.

En meer vraag dan aanbod leidt logischerwijs tot een hogere prijs. In het geval van Bitcoin stijgt ook de vraag naarmate de prijs stijgt.

Een verschil met normale (consumenten) goederen, waarvan juist de vraag daalt als de prijs stijgt.

Bitcoin prijs schiet boven $10.000, sentiment van ‘fear’ naar ‘greed’

Bitcoin: +37% in 2020

Bitcoin begon 2020 met een prijs van $7.200 en staat op moment van schrijven op $9.930. Had je op 1 januari 100 euro in Bitcoin gestoken, dan kreeg je er nu 137 euro voor terug.

Daarmee verslaat BTC nog steeds andere assets zoals de AEX-index, goud en vastgoed.

Volgens Coindesk is het vandaag voor het eerst sinds 2 maanden dat de koers weer door de $10.000 heen breekt. Een saai koersbeeld kenmerkte de grootste cryptomunt de afgelopen weken tot vanmiddag 12 uur.

Hoewel we volgens sommige analisten de beweging ook niet moet overdrijven, omdat er vooralsnog een vervolg (een verdere stijging) uitblijft.

‘Falling wedge doorbraak’

Handelaar Glen Goodman wijst erop dat de koers op de weekly een belangrijke trendlijn heeft gebroken. Het is een trendlijn die getrokken is op twee hoogtepunten: december 2017 en juni 2019.

Goodman voorziet bij $10.350 een stevige weerstandszone. De koers moet naar $10.500 stoten om die zone even achter zich te laten.

Dat is ook een analyse die de bekende analist ‘Wolf of All Streets’ onderschrijft. Het breken van $10.500 is een vereiste om de bears in het bos achter te laten.

Ook Jason Williams van Morgan Creek Digital ziet dat de falling wedge van de afgelopen 2,5 jaar doorbroken is. Voor de rest hecht hij daar nog weinig waarde aan.

‘Banken kunnen prijs naar $20.000 brengen’

Het is een narratief wat al langer rondom Bitcoin heen hangt: de komst van het grote geld. Dat het bitcoin trust van Grayscale elk jaar groeit, is een positief signaal. Dat banken Bitcoin mogen gaan aanbieden, is ook een goed signaal.

Volgens vermogensbeheerder Charles Edwards is er dan ook simpelweg meer vraag vanuit banken nodig om de prijs verder te laten stijgen. Nieuwe spelers dus die momenteel nog geen BTC bezitten. Ook wel precoiners genoemd.

Edwards maakt een rekensom: een exposure van 1% in Bitcoin door een substantieel aantal financiële instellingen doet de huidige prijs al verdubbelen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...