Bitcoin (BTC) privacy wallet Wasabi onder de loep bij Europol
Europol houdt Bitcoin privacy wallet Wasabi nauwlettend in de gaten, zo blijkt uit documenten in handen van Coindesk. Een woordvoerder van deze Europese opsporingsorganisatie uit Den Haag bevestigt de echtheid van het interne document.
Europol
Het betreft een rapportage van het European Cybercrime Centre (EC3), een onderdeel van Europol dat zich primair richt op cybercriminaliteit.
Het gelekte document, gemarkeerd met “law enforcement only”, was bedoeld om onderling van gedachten te wisselen over dit onderwerp. En over Wasabi in het bijzonder. Want hoe om te gaan met Bitcoin transacties die gemixed zijn? Zijn die überhaupt nog te traceren voor een onderzoek zodra ze gemixed zijn?
CoinJoin
Vanwege strengere wet – en regelgeving neemt namelijk het gebruik van privacytools in populariteit toe. Want onder meer via een CoinJoin is het mogelijk om je privacy te beschermen.
Max Hillebrand, betrokken bij Wasabi, maakte in mei nieuwe groeicijfers bekend, waar we eerder over berichtten.
Number go up is a good thing.@wasabiwallet & @joinmarket #Bitcoin #CoinJoin on fire!
~7 000 000 000 000 sats are now private in only one month! pic.twitter.com/SVHegO9dDy
— max hillebrand [⚡️₿ #taproot ₿?] (@HillebrandMax) May 21, 2020
Hoe werkt dat precies? Bij een CoinJoin stoppen gebruikers hun BTC in een mixer. Hoe meer mensen deelnemen, hoe hoger de graad van privacy. Met deze ‘mixer’ gooi je feitelijk alle transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar.
Dit maakt het – voor derde partijen – lastiger om je bitcoin op het netwerk te volgen. Na afloop komen alle BTC netjes aan op het juiste adres.
Het resultaat is: je transactie laat geen duidelijk spoor achter naar het bitcoin adres waar het vandaan kwam. Dat zorgt ervoor dat minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis.
Deze methode trekt (een deel van) de bitcoin bezitters, die hechten aan financiële privacy. Cypherpunks hangen een filosofie aan van financiële privacy.
‘Het ziet er niet goed uit’
Maar de CoinJoin-methodiek trekt ook de aandacht van (opsporings) autoriteiten. Vooral omdat men zich nog géén raad weet met deze technologie.
‘Het ziet er niet goed uit’, zo waarschuwt de EC3 over deze nieuwe privacy software. Ze dragen data van onderzoeksfirma Chainalysis aan wat voor volume er via Wasabi gemixed wordt.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Volgens dit onderzoek (Chainalysis) is er $50 miljoen aan Bitcoin naar Wasabi gestuurd de afgelopen drie weken. Maar liefst 30% van dit volume op de Wasabi wallet is afkomstig van het Dark Web’.[/penci_blockquote]
In de ogen van de Europese officials gaat het om een ‘significant percentage’. Normaal ligt het percentage aan dark web transacties op circa 1 procent, zo blijkt uit hetzelfde rapport van Chainalysis.
Overheden trachten met software het Bitcoin netwerk af te speuren op zoek naar verdachte transacties. Vanwege de Cryptowet zijn ook handelaren die Nederlandse beleggers verplicht om transacties boven de 15.000 euro te melden bij de Financial Intelligence Unit.
Ook de Nederlandse overheid maakt gebruikt van Chainalysis software én ‘gebruikelijke’ methoden (denk aan analyse van IP-adres en telefoon) in haar opsporing.
De interne rapportage bevat echter geen operationele informatie, maar geeft wel een inkijkje hoe opsporingsdiensten tegen Bitcoin en cryptovaluta aankijken. Een van de vragen waarmee men worstelt: zijn deze coinjoin transacties überhaupt nog te traceren?
zkSnacks
zkSnacks, het bedrijf achter Wasabi, heeft nog géén verklaring afgegeven naar aanleiding van de berichtgeving.
De Canadese firma Cypherpunk Holdings heeft ‘zes-cijferig getal’ geïnvesteerd in Wasabi. Ze schatten de bedrijfswaarde op 7,5 miljoen dollar in de eerste financieringsronde.