Bitcoin sparen is populair: bijna 90 miljard euro aan ‘slapend internetgeld’

Bitcoin (BTC) sparen is populair. Het aantal ‘slapende’ bitcoin adressen is gestaag gegroeid naar 12,58 miljoen BTC. Dat blijkt uit gegevens van BitInfoCharts, een website die bitcoin data bijhoudt.

Op deze slapende adressen is bitcoin al meer dan één jaar niet verplaatst. Tegen de huidige koers gaat het om een totaalbedrag van 100 miljard dollar, omgerekend 89,5 miljard euro, dat is opgepot.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is bijna de helft van het kapitaal dat in totaal in bitcoin zit ($210 miljard).

Bitcoin (BTC) sparen populair

Het is een opvallend gegeven, omdat er in de tweede helft van 2019 sprake was van sterke koersschommelingen. Zo daalde de koers van $13.900 eind juni naar bijna $6.400. Op moment van schrijven schurkt de koers tegen $8.000 aan.

Dat een groot gedeelte van de bitcoin bezitters vasthouden aan hun munt en deze sparen, is een goed teken voor de lange termijn.

Volgens de populaire handelaar en twitteraar Rhythm is het juist ‘gekkenwerk’. Ondanks de koersschommelingen hield men vast aan bitcoin.

Bullish dus?

In de ogen van een actieve handelaar is het misschien onverstandig. Maar blijkbaar groeit de groep die vertrouwt op de fundamentele waardes van bitcoin. Ongeacht wat de prijs doet.

Deze groep heeft nu eenmaal te maken met koersvolatiliteit. Deze ligt gemiddeld tussen de 3% en 4% met uitschieters naar 14% in 2019, zo blijkt uit data van derivatenbeurs BitMEX (zie onderstaande grafiek, 1 jaar timeframe).

Bitcoin sparen is populair: bijna 90 miljard euro aan ‘slapend internetgeld'

Zo op het eerste oog lijkt de volatiliteit niet toe te nemen, terwijl er steeds meer speculatieve producten op de markt komen. Maar uiteindelijk heeft de handel en de bijbehorende speculatie vooral betrekking op de korte termijn.

Deze ‘sleepers’ kunnen zich blijkbaar goed onttrekken aan de waan van de dag, ook wel ‘ruis’ genoemd. Ze focussen op de fundamentele eigenschappen van bitcoin technologie, zoals privacy en zelfbeschikking. Bitcoin is een open protocol en géén bedrijf met veeleisende aandeelhouders die de koers bepalen.

Binnen deze wereld zijn er een aantal indicatoren waarmee voortgang is te meten. Denk bijvoorbeeld aan de rekenkracht van het bitcoin netwerk (hashrate), of het aantal actieve bitcoin wallets.

Zowel de rekenkracht van het netwerk neemt toe, wat het netwerk als geheel veiliger maakt en lastiger aan te vallen van buitenaf. Ook het aantal bitcoin wallets laat een groeiende curve zien. En dan is er nog de toegenomen moeilijkheidsgraad om een bitcoin block te minen (bitcoin mining difficulty).

Door de continu wapenwedloop onder miners gaat de difficulty automatisch omhoog, omdat het gemiddelde per block op 10 minuten te stabiliseren.

Volgens de anonieme Nederlandse ‘quant’ Plan B is een difficulty-stijging een ‘bullish’ gegeven, zo deelde hij begin deze week met een tweet mede.

‘Hold on for dear life’

Eerst komt het zuur, en dan komt het zoet is ons geleerd en dat gaat in grote mate ook voor de bitcoin belegger op die op de toppen van de markt is ingestapt.

Aan het sparen van bitcoin (‘hold on for dear life oftewel ‘hodl’) ligt natuurlijk een bepaalde verwachting én speculatie ten grondslag.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Want wie zegt dat bitcoin haar belofte de komende decennia gaat waarmaken? Dat weet nog niemand.[/penci_blockquote]

In ieder geval is er een sterk geloof onder een groeiende groep investeerders dat bitcoin een populair oppotmiddel wordt (store of value).

Bovendien, en dat is misschien nog een belangrijker functie: een fundament voor een nieuw internet van geld. Kleine transacties vinden plaats op secundaire betaallagen (Lightning Network) of sidechains (Liquid, Rootstock), maar de ‘settlement’ op het hoogste niveau vindt plaats op de basislaag van bitcoin (laag 1).

Het streamen van geld kan diverse toepassingen hebben, van microbetalingen tussen machines zoals een elektrische auto’s of het afrekenen aan de kassa via een Lightning app. Het grote verschil is dat er géén eigenaar is van de geldstroom: een complete Scheiding van Geld & Staat.

Vooralsnog is het verhaal rondom bitcoin als investering op de korte en middellange termijn aannemelijker.

‘$266.000 per bitcoin’

Het was de Argentijnse bitcoin pionier Wences Casares, oprichter en CEO van Xapo, die in maart 2019 de essay ‘The case for a small allocation to Bitcoin’ schreef. Strekking van het verhaal: élk portfolio moet minstens 1% alloceren aan bitcoin.

Mocht bitcoin erin slagen om te gaan fungeren als gevestigde anti-cyclische asset voor de belegger en als settlement laag voor grote transacties, dan neemt de waarde van het internet exponentieel toe.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het voorspellen van de bitcoin prijs is in mijn ogen prozaïsch. In mijn beleving fluctueert de prijs van bitcoin altijd rond de $7.000 x het aantal mensen dat bitcoins heeft.

Dus stel dat uiteindelijk drie miljard mensen bitcoin bezitten, dan komt de totale marktwaarde uit op 21.000 miljard dollar. Bij een maximale voorraad van 21 miljoen is dat één miljoen dollar per stuk’.[/penci_blockquote]

Ook diverse marktvolgers hebben de vergelijking gemaakt met goud, recentelijk ook met de ontstane Midden-Oosten crisis. Goud heeft momenteel een marktwaarde van 7.000 miljard dollar. Stél dat bitcoin zich ontpopt als een concurrent van goud en eenzelfde waarde zou bereiken, dan resultaat dat in een prijs van 266.000 dollar per stuk.

Nu weten we dat voorspellingen op de cryptomarkt schering en inslag zijn en dat deze niet altijd de juiste correcte uitslag krijgen.

Hieronder een impressie van de lopende ‘weddenschappen’ op de prijs. Volgens de Amerikaanse presidentskandidaat John McAfee was zijn wilde prijsvoorspelling van 1 miljoen dollar niet meer dan een truc.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChodl

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer