‘Sparen met Bitcoin sinds 2018 in de lift, speculatie neemt juist af’

Het sparen van Bitcoin (BTC) neemt in populariteit toe en dat gaat ten koste van speculatie op de Bitcoin markt. Dat is één van de conclusies van een marktrapport ‘Valuing Bitcoin’ van vermogensbeheerder Grayscale.

Zijn er parallellen te trekken met 2016, het jaar vóórdat de hype van 2017 losbarstte en de koers door de $20.000 ging?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) sparen

De onderzoekers van Grayscale, zelf één van de grootste kopers op de markt, maken gebruik van de zogenaamde Hodler vs. Speculator Index (HSI).

De data uit de index is gebaseerd op data uit de bitcoin blockchain, geaggregeerd door marktonderzoeker Coin Metrics. De index bestaat uit twee variabelen: de ‘Hodler’ lijn en de ‘Speculator’ lijn.

Is een wallet de afgelopen 36 maanden niet actief geweest, dan is dit deze wallet een ‘Hodler’. Is een wallet de afgelopen 90 dagen wél actief geweest, dan is het een ‘Speculator’.

Uit de twee variabelen is een verhouding te maken, die is geplot op de onderstaande grafiek. Daarin zien we dat het aandeel van de hodlers sinds medio 2018 een stijgende lijn doormaakt.

Sinds begin 2018 zakt het aandeel van de speculanten dramatisch, een gevolg van de uitverkoop begin 2018.

Volgens Phil Bonello, schrijver van het rapport, is de uitkomst een positief signaal voor Bitcoin:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het aantal hodlers neemt relatief toe ten opzichte van de speculanten. We zien daarin dezelfde marktopbouw als in 2016, het jaar voordat de bull run begon”.[/penci_blockquote]

'Sparen met Bitcoin sinds 2018 in de lift, speculatie neemt juist af'

Bitcoin Hodler vs. Speculator Index. Bron: Grayscale/ Coin Metrics

Bullish signaal?

Ook in 2016 was er eerst sprake van een sterke accumulatiefase, 18 maanden voordat de koers door de $20.000 grens schoot. Nu lijken beleggers ook weer meer Bitcoin in te slaan, hopend op een ritje omhoog.

Charles Edwards, partner bij asset manager Capriole, ziet het als een bullish signaal.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is opnieuw een signaal dat de bull run pas net begonnen is.”[/penci_blockquote]

Maar of de geschiedenis zich opnieuw herhaalt, valt te bezien. De markt doet wat die wilt en overheden bereiden ook steeds meer regels voor.

Denk aan de positie van Tether, een ongereguleerde stablecoin dat als een donkere wolk boven de markt hangt. Onder meer de Europese Unie pleit voor strengere regels voor deze cryptovaluta.

Spaarders

Het is wel een positief signaal dat de verkoopbereidheid onder beleggers afneemt. Dit rapport bevestigt dat wederom. Sparen van Bitcoin is een trend van 2020.

Dit jaar wordt er de meeste Bitcoin ooit voor ruim 12 maanden vastgehouden. Die trend is in 2018 ingezet.

Onderzoeker Bonello zegt daarover:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De blockchain laat zien dat er nog nooit zoveel Bitcoin is vastgehouden als de afgelopen 12 maanden”. [/penci_blockquote]

Dat duidt op een sterk lange termijn vertrouwen in deze asset. Volgens de vermogensbeheerder een signaal dat Bitcoin kán fungeren als oppotmiddel ondanks de koersschommelingen.

'Sparen met Bitcoin sinds 2018 in de lift, speculatie neemt juist af'

Bitcoin die meer dan 12 maanden niet is verplaatst. Bron: Grayscale

Een beursgenoteerd bedrijf als MicroStrategy brengt Bitcoin als reservemunt in de praktijk. Onlangs hebben ze bijna 17.000 Bitcoin ingeslagen als tweede batch. Nadat ze media augustus in 21.000 Bitcoin hebben gekocht.

Weerstand bij $11.150

Kijken we naar de korte termijn, dan zijn beleggers minder bereid om risico te nemen dan vorige maand. Dat concludeert ook Santiment (!), een partij die het sentiment zegt te meten op sociale media zoals Twitter.

Ook de Bitcoin Fear & Greed Index noteert met “48” een veel lagere score dan in augustus met een gemiddelde van “80”. Toen was er sprake van “greed” in de markt, een gevoel de boot te missen (FOMO). Daar is in september tot nu toe geen sprake van met een vrij neutraal koersbeeld tot gevolg.

September is van oudsher dan ook een kabbelende maand, zo stelden onderzoekers van Kraken onlangs.

Analist John van Meer ziet ook dat de koers moeite heeft met de barrière bij $11.150. Wat nu?

Meepraten? Kom tot slot eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...