Vijf mogelijke redenen van de grote Bitcoin (BTC) stijging

Als je de Bitcoin-update van vanochtend hebt gelezen heb je kunnen zien dat BTC weer een mooie stijging te pakken heeft. Sinds eind vorige week is de prijs van ongeveer $10.000 gestegen naar bijna $12.000. En als we het grotere plaatje bekijken zien we dat de cryptomunt begin dit jaar nog op $3.000 stond.

Waar komt deze stijging eigenlijk vandaan? Vijf mogelijke verklaringen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1) China en Hong Kong

Laten we beginnen met de stijging van de afgelopen week. Er zijn vermoedens dat de groei te maken heeft met de onrust in Hong Kong. Er zijn al enkele weken protesten tegen de invloeden die het mainland China op het district kan uitoefenen.

Het gevolg? De MSCI Hong Kong Index daalt al bijna twee weken, wat al 22 jaar niet meer heeft plaats gevonden.

Tegelijkertijd wordt de Chinese munt, de Yuen of ook wel de Renmindbi genoemd, als maar meer waard. Het heeft inmiddels een waarde van boven de 7$ bereikt en dat is héél lang geleden. Tegelijkertijd zijn er geruchten dat de Peoples Bank of China (PBoC) in Beijing aan een eigen stablecoin werkt. Laatst werd ook al een infographic over Bitcoin (BTC) door diezelfde bank gepubliceerd.

Op deze manier is het voor een Chinese burger wel heel makkelijk om de denkstap te maken naar een cryptomunt als Bitcoin. Een instabiele situatie tegenover een stabiele(re) en toekomstbestendige oplossing die op hetzelfde moment wordt gepresenteerd.

Lees ook: CEO Huawei: ‘We moeten een eigen Chinese digitale wereldmunt à la Libra uitbrengen’

Er mag dan wel een ban zijn om in cryptomunten te handelen, de oplossing om met USDT-paren Bitcoins te kopen blijft natuurlijk gewoon bestaan. Ondanks dat het volume van Bitcoin laag blijft, lijkt er Chinees geld in de markt te komen.

2) FED verlaagt rentes

Vorige week werd bekend dat de rentes in Amerika weer worden verlaagd. Dat zal voor het eerst sinds 2008 gebeuren. Je weet wel, het jaar waarin de vorige recessie in gang werd gezet. Kort gezegd: waar kun je in een recessie het beste je geld in stoppen? In oppotmiddelen zoals goud, zilver én .. Bitcoin! Toch?

De vorige keer dat dit gebeurde daalde de rente van 5% naar nagenoeg 0%. Voor nu wordt gesteld dat de rente van ongeveer 2,5% wordt teruggeschroefd naar een percentage tussen de 2% en de 2,25%. Het is een klein beginnetje en het zal naar verwachting niet zo keihard gaan zoals in 2008. Maar toch …

Terug naar oppotmiddelen. Goud en zilver zijn tradtionele uitgangswegen voor een eventuele crisis. Vlak na de bekendmaking van bovenstaand nieuws schoten de prijzen omhoog. Bitcoin profiteerde daarin lekker mee: het is immers het digitale goud dat wél schaarste (en dus waardebehoud) in zich heeft.

3) Donald Trump en de handelsoorlog

Toch nog even terug naar de VS. Het is al weer ruim een maand geleden dat Donald Trump over Bitcoin tweette. Het zorgde destijds voor veel opschudding en het zette BTC op de kaart. Afgelopen week was het weer raak: op 1 augustus liet Trump weten dat de handelsoorlog nieuwe vormen aan gaat nemen.

Er wordt nog eens een (extra) tarief van 10% over Chinese goederen gegooid. Opnieuw bleek Bitcoin een veilige uitweg te zijn. Precies vanaf het moment dat dit nieuws bekend werd gemaakt, schoten verschillende ‘veilige’ assets de lucht in.

4) Wereldeconomieën lopen spaak

Het zijn niet enkel Amerika en China die elkaar het leven zuur proberen te maken. Ook andere economieën hebben het op dit moment moeilijk. De Koreaanse KOSDAQ verliest zomaar even 7,5% en ook de Duitse DAX en de Engelse FTSE hebben het lastig.

Het zijn signalen dat er een digitale wereld aan de deur aan het kloppen is. Na vette jaren volgen er altijd weer magere jaren. Twee weken terug schreven we al een column over de economie, en hoe Bitcoin hier goed in thuis past (als potentiële oplossing)

5) Grote partijen zitten klaar

Tot zo ver mogelijke redenen dat Bitcoin de afgelopen dagen flink tekeer is gegaan. Maar op de langere termijn is er veel meer gaande. Vanuit het bedrijfsleven steeds meer aandacht voor de cryptowereld.

Waar Facebook zich met Libra al in het strijdtoneel meldde, doet Walmart hetzelfde met een patent dat is aangevraagd voor een eigen stablecoin. De opening van Bakkt komt steeds dichterbij en ook de institutionele beleggers kunnen instromen. Allemaal redenen die zorgen voor een positiever sentiment.

Deze grote partijen zorgen ervoor dat de Bitcoin ook in de vergaderzalen niet meer genegeerd kan worden. Meer aandacht voor een munt zal ongetwijfeld ook voor meer vraag zorgen. En meer vraag resulteert in een prijsstijging. Bitcoin? Bitcoin!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCstijging