Zwitserse toezichthouder wil strengere regels voor bitcoin transacties

Er zijn strengere regels nodig (AML) rondom transacties met bitcoin (BTC) en andere crypto. Daar pleit de Zwitserse financiële toezichthouder FINMA voor in een nieuw voorstel, zo meldt The Block.

De waakhond wil strengere voorwaarden stellen aan het versturen van cryptovaluta. Zo moet identificatie van de gebruikers al vanaf 1.000 Zwitserse frank (CHF) verplicht zijn. Op dit moment gaat deze pas in vanaf 5.000 CHF.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FINMA betoogt dat een lagere limiet nodig is vanwege een ‘verhoogd risico van witwassen‘. Daarmee volgt de toezichthouder in grote mate de aanbeveling van de Financial Action Task Force (FATF). Dit internationale adviesorgaan houdt wereldwijd toezicht op naleving van anti-witwasregels door overheden.

Limiet tot $1.000

Zij hanteren zelf een limiet tot $1.000. Tot dat maximum is identificatie van de gebruikers niet verplicht. Deze richtlijn betekent nogal wat voor aanbieders van bitcoin en makers van cryptowallets.

Volgens de FATF zijn beurzen en brokers verplicht tot het vragen van persoonsgegevens bij transacties boven de $1.000. Ook moet een gebruiker kunnen aantonen waar hij zijn geld vandaan heeft.

De nieuwe regels vanuit de FATF leiden tot scepsis in de internationale cryptowereld op het gebied van administratieve lasten en privacy.

Tijdelijk kosteloos! Beheerd beleggen in cryptoproducten

Europese Unie en AMLD5

Op 10 januari 2020 heeft de Europese Unie haar Anti Money Laundering Directive (AMLD5) ingevoerd. Daarmee zijn cryptobedrijven verplicht om onder meer know-your-customer procedures in te voeren.

In Nederland moet de Eerste Kamer nog een besluit nemen over de implementatie van deze richtlijn in de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Voor Nederlandse brokers met enkele honderdduizenden gebruikersaccounts betekenen de nieuwe regels een hele klus. Zij moeten van elke gebruiker – met terugwerkende kracht – hun gegevens opvragen.

Enkele Nederlandse bedrijven hebben de handdoek in de ring gegooid of verplaatsen hun operatie naar een ander land. De Nederlandsche Bank gaat toezicht houden op de sector.

In tegenstelling tot Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk geldt er in Nederland een registratieplicht in plaats van een vergunningsplicht. De totale toezichtskosten per jaar zijn door de DNB geschat op 1,7 miljoen euro. Het aantal registranten moeten die kosten elk jaar gaan dragen.

Ook buitenlandse spelers die Nederlandse traders en beleggers expliciet bedienen en informeren, zijn verplicht tot registratie.

Lees meer over:
AMLD5witwassenZwitserland

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum koers Nieuws
Justin Sun Verplaatst 100 Miljoen Dollar naar Binance: Is Dit een Koopsignaal voor Ethereum?

Justin Sun, medeoprichter van Tron, een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dapps), heeft...

Nieuws
Bitcoin op weg naar grootste maandelijkse stijging sinds 2020

De bitcoin koers is erin geslaagd om de maand februari af te sluiten met een...

Nieuws
Cryptohack bij Seneca: meer dan $6 miljoen aan onderpand gestolen

Het Seneca Protocol, een platform voor decentralized finance (DeFi), is gehackt, waarbij meer dan $6...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: AFM accepteert aanvragen van cryptobedrijven in april

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Lees meer