Bitcoin fonds van Grayscale heeft 400.000 BTC in kas

Ook de afgelopen weken is Grayscale Investments weer een enorme veelvraat van Bitcoin (BTC) gebleken. De vermogensbeheerder heeft weer een update gegeven aan van de Securities and Excange Commission (SEC), zoals ze dat betaamd zijn te doen.

Grayscale Bitcoin Trust

Volgens de recente filing heeft Grayscale de afgelopen acht dagen maar liefst 19.879 Bitcoin ingeslagen. Dit vertegenwoordigd een bedrag van bijna $184,9 miloen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In totaal heeft het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nu bijna 400.000 BTC in beheer. Dit is 2,17 procent van alle Bitcoin die in omloop is. De circulating supply van Bitcoin is namelijk 18,4 miljoen munten. In de komende 120 jaar gaat dat oplopen tot 21 miljoen.

Eerst nog even: wat is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) eigenlijk?

Met GBTC biedt Grayscale de optie om aandelen te kopen die rechtstreeks gekoppeld zijn aan de waarde van bitcoin. Dit is het eerste financiële product die op deze manier werkt.

Deze optie biedt grotere institutionele beleggers de mogelijkheid om te speculeren op de prijs van BTC zonder het zelf te bezitten. Moeite met het opslaan en veilig houden van je BTC is voor deze investeerders dus geen issue (meer).

In juni werd bekend dat bijvoorbeeld hedgefonds Three Arrows Capital 6,26% van de GBTC in bezit heeft.

Opkopen (nieuwe) BTC

Onafhankelijke onderzoeker Kevin Rooke schat in dat Grayscale sinds het begin drie keer de hoeveelheid BTC heeft gekocht die er in die periode is gemined. Maar sinds de halving is het aandeel van Grayscale in de markt flink toegenomen.

Vorige week werden er slechts 7.081 munten gemined. En sinds de halving van maart jongsleden, zijn er maar 39.544 BTC extra in omloop gekomen. In totaal heeft Grayscale dus er voor gezorgd dat er netto minder Bitcoin op de markt is. Sinds de halving heeft Grayscale maar liefst 53,588 BTC op haar balans bijgeschreven.

Het is echter niet zo dat Grayscale deze Bitcoin direct van miners opkoopt of dit van een exchange uit het orderboek haalt.

Er is echter ook kritiek. Beleggers in GBTC moeten een lock-up periode van zes maanden uitzitten voordat ze hun GBTC aandelen kunnen verkopen. Echter zit er ook een flinke premium op de prijs van een GBTC (vergeleken met de spotprijs).

Hedgefondsen zouden dus Bitcoin op margin kunnen lenen om de winst uit de spread vervolgens in eigen zak te steken.