Deze 80.000 bitcoin (BTC) op ‘besmet’ adres staat al 9 jaar vast

Op dit bitcoin adres staat bijna 80.000 BTC en het is daarmee het zesde ‘rijkste’ adres wat er is. Een adres met een behoorlijke smet. Want opsporingsexperts en insiders brengen het adres in verband met de beruchte Mt. Gox hack uit 2011.

De hackers hebben hun buit hoogstwaarschijnlijk op dit adres gestald. Dat deze in negen jaar tijd niet verplaatst zijn, maakt het extra verdacht. Tegen de huidige marktwaarde is de bitcoin op dit adres 714 miljoen euro waard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin adres met bijna 80.000 BTC

Volgens opsporingsexperts is deze BTC dus “zeer risicovol” en “zeer moeilijk om uit te cashen”. De hamvraag is dus: gaat deze bitcoin óóit nog bewegen?

Mt. Gox

De Mt.Gox hack uit 2011 is één van meest beruchte episodes uit de bitcoin historie en de afwikkeling ervan hangt nog steeds als een donkere wolk boven de cryptowereld. In 2011 slaan de hackers een dubbelslag. Allereerst krijgen ze controle over het account van de beheerder, de Franse eigenaar Mark Karpeles, opererend vanuit Tokyo.

Mt. Gox was destijds de place to be als bitcoiner. Was je niet in de mogelijkheid om te minen, maar wilde je kopen óf verkopen, dan was je eigenlijk aangewezen op Mt.Gox.

Het had daardoor 70% van het wereldwijde bitcoin volume in handen. En dat maakt het voor hackers een extra aantrekkelijke prooi. Helemaal omdat van Karpeles bekend was dat het een eigenheimer was, die solistisch te werk ging. Met andere woorden: zodra hij is uitgeschakeld, hebben we de beurs compleet in handen.

De hackersgroep krijgt eenvoudig controle over het admin-account en manipuleert de bitcoin prijs door een grote hoeveelheid sell-orders te plaatsen. De prijs daalt pijlsnel. De hackers slaan vervolgens bitcoin tegen een ‘spotprijs’ in.

Bovendien weten ze maar liefst 478 accounts te kraken en daarbij 25.000 BTC te stelen. Deze slachtoffers wachten nog altijd op compensatie.

In een recente Reddit draad is er wederom aandacht voor het ‘speciale’ bitcoin adres dat onbewogen blijft.

Deze 80.000 bitcoin (BTC) op 'besmet' adres staat al 9 jaar vast

Welke opties zijn er voor de hackers?

Het ligt voor de hand dat diverse opsporingsbedrijven de wallet nauwlettend in de gaten houden. Onder meer Chainalysis, een firma die zeer nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid en andere overheden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Maddie Kennedy, woordvoerder Chainalysis in gesprek met Decrypt. “]“We hebben dit bitcoin adres geclassificeerd als “gestolen” voor een lange tijd. Zodra deze BTC in beweging komt, gaan de alarmbellen af. Dat maakt het extra lastig om deze uit te cashen’. [/penci_blockquote]

De hackers kunnen natuurlijk de private keys verloren zijn, die hun toegang geeft tot de bitcoin. Maar stel dat ze wél deze toegang hebben, welke opties hebben ze dan? Uitcashen is niet geheel onmogelijk, aldus Kennedy.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De gehele industrie houdt het adres in het vizier. Maar we zien dat de PlusToken oplichters het wél aandurfden om grote hoeveelheden BTC te verplaatsen. Via diverse over-the-counter brokers in Azië wist men de besmette BTC te verzilveren. We moeten dus weten wie hen faciliteerde’.[/penci_blockquote]

Moeilijk te traceren

Volgens Thomas Glucksmann, vice-president Global Business Development bij Merkle Science, zijn er diverse strategieën mogelijk zoals coin mixing en anonieme transacties via het Lightning Network.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Vervolgens is deze anonieme bitcoin te versturen naar ongereguleerde beurzen en OTC-markten zodat het moeilijk te traceren is’.[/penci_blockquote]

Ook zijn opsporingsdiensten nog altijd afhankelijk van de medewerking van exchanges. Het valt en staat met timing, aldus Glucksmann.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het is simpelweg wachten op de juiste omstandigheden om zo’n grote hoeveelheid bitcoin te liquideren’.[/penci_blockquote]

Lees ook – Dit zijn de 7 grootste crypto exchange hacks van 2019

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackMt.Gox

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...