4 vragen aan Bastien van de nieuwe Bitcoin (BTC) wallet Satochip

Iedereen kent wel een Ledger, Trezor of misschien wel Coldcard om veilig je bitcoin (BTC) op te slaan. Maar diverse bedrijfjes zijn ook bezig met een maken van wallet.

Zo ook Satochip, wat staat voor ‘Secure Anonymous Trustless and Open Chip’. Ze noemen zichzelf een ‘open source Bitcoin hardware wallet‘, gebaseerd op een veilige smartcard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin wallet Satochip

We spreken met Bastien bij deze start-up uit België, die sinds 2014 aan de weg timmert.

1. Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Bitcoin?

‘In 2011 rondde Baudoin, onze Chief Technology Officer, zijn doctoraat af in cryptografie. Dat was ook voor ons het eerste moment dat we over Bitcoin hoorde en geïntegreerd raakten.

Het kost namelijk tijd om te begrijpen hoe revolutionair het was. Dus onze eerste BTC kochten we vooral voor de lol en uit nieuwsgierigheid.

Daarna zijn we zakelijk betrokken geraakt wat in 2014 leidde tot de eerste ontwikkeling van Satochip, net na de lancering van Trezor en Ledger.

Het was aanvankelijk een hobbyproject. Bovendien waren de smartcards destijds nog beperkt qua prestatie en functionaliteit. Anno 2020 zijn er krachtigere smartcards in omloop’.

2. Wat maakt Bitcoin in jouw ogen zo revolutionair?

‘Het is een zéér disruptieve technologie in allerlei opzichten. Want Bitcoin en de onderliggende technologie heeft het potentieel om transacties wereldwijd te vergemakkelijken.

We denken dat het vertrouwen juist toeneemt zodra de tussenpersonen verwijderd zijn. Het is toekomstmuziek, maar wij voorzien een wereld zonder banken en ‘streaming money’. De eenheid satoshi is een betere toepassing dan de eurocent.

Vanuit een filosofisch oogpunt maakt Bitcoin het mogelijk om het concept geld fundamenteel te herdefiniëren tot een sociaal contract. De legitimiteit om Bitcoin als geld komt dan namelijk voort uit de aanvaarding ervan door de gebruikers en is niet opgedragen door een derde partij.

Kortom, het staat in schril contrast met fiat geld, waarvan de waarde voortvloeit uit de verplichting om euro als betaalmiddel te gebruiken.

Het is geen toeval dat Bitcoin in 2009 verscheen, op het hoogtepunt van de subprime-crisis en waarbij banken in de lucht zijn gehouden door de belastingbetalers.

We zien Bitcoin als een werkend lab experiment voor de toekomst van geld én de manier waarop we onze maatschappij indelen’.

3. Steeds meer mensen bezitten Bitcoin. Waarom is het belangrijk om BTC in eigen beheer cold storage op te slaan?

‘Ons leven raakt steeds meer gedigitaliseerd met steeds meer digitale kapers op de kust. Hackers kunnen in één handomdraai toegang krijgen tot je laptop of smartphone. We zien dat ransomware en phishing-mail zich specifiek richt op bezitters van Bitcoin.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je private keys, de sleutels tot je Bitcoin, veilig zijn? Bij beurzen en brokers is er een risico van hackers of het vasthouden van tegoeden vanwege overheidseisen. Ook zijn deze partijen binnenkort verplicht om klantendata te delen met overheidsdiensten zoals de belastingdienst.

Dan is het verstandig om je bitcoin in eigen beheer op te slaan en daar zelf zeggenschap over te hebben’.

4. Wat is Satochip?

‘Satochip staat voor Secure Anonymous Trustless and Open Chip. We gebruiken een smartcard om de sleutels te beveiligen die toegang geven tot je Bitcoin. Smartcards zijn speciaal ontworpen.

Het hart is een speciale processor, het ‘veiligheidselement’, wat we ook kennen van een bank – en creditcard. De private keys zijn in onze veilig geïsoleerd binnen dit beveiligde element.

Een Satochip ziet eruit als een bankpas, die met een smartcardlezer op een computer is aan te sluiten. Om een handeling uit te voeren (zoals het ondertekenen van een transactie), moet u een pincode invoeren om de kaart te ontgrendelen.

Na het invoeren van een verkeerde pincode meerdere keren achter elkaar, blokkeert de kaart uit zichzelf. Ook om transacties te ondertekenen of gevoelige acties uit te voeren, moet de gebruiker een pincode opgeven.

Onze chip is nog niet door een onafhankelijke partij getest. Maar er bestaan in de financiële wereld de nodige onderzoeken naar de veiligheid van deze smartcard.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...