Aanklager New York: ‘Tether bijgedrukt voor manipulatie bitcoin (BTC) prijs’

De procureur generaal van de staat New York zet haar tanden opnieuw in de bedrijven Bitfinex en Tether. De New York Attorney General (NYAG) heeft een lijst van nieuwe beschuldigingen toegevoegd aan de openstaande aanklacht. Een van de beschuldigingen: Tether’s stablecoin USDT is massaal bijgedrukt om de prijs van bitcoin (BTC) te manipuleren.

Bitfinex en Tether

In april is moederbedrijf iFinex, het bedrijf achter Bitfinex en Tether.inc, door de NYAG in staat van beschuldiging gesteld. Bitfinex heeft een financieel tekort gedicht met reserves uit de kas van Tether. De cryptobeurs heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Bitfinex is het financiële gat ontstaan door toedoen van businesspartner Crypto Capital. Deze betalingsprovider heeft $851 miljoen van de beurs kwijtgeraakt. Crypto Capital op haar beurt zegt dat ze niet bij het geld kunnen. De banktegoeden in Polen, Portugal en de VS zouden zijn bevroren.

De aanklager in New York voegt daar nu drie beschuldigingen aan toe:

De klachten zijn opgesomd in een opmerkelijk memorandum (PDF), die maandag door de procureur generaal van New York (NYAG) is ingediend.

In april dit jaar is Bitfinex en Tether uitgebreid onderzocht. Het is een reactie op de pogingen van Bitfinex om onder een rechtszaak uit te komen.

Volgens de aanklager is Tether gebruikt als lening voor investeerders in cryptomunten. Formeel gezien is USDT voor 100% gedekt door de Amerikaanse dollar, in de praktijk ligt dit dekking lager. iFinex houdt het op een dekking van 74%.

Tether, bitcoin en prijsmanipulatie

Als de nieuwe beschuldigingen kloppen, dan sluit het aan bij de volgende theorie in de industrie: Tether wordt ‘uit het niets’ bijgedrukt om de prijs van bitcoin (BTC) te manipuleren.

Door in snel tempo USDT bij te drukken en in BTC te steken, kan de prijs in snel tempo stijgen. Dat bevoordeelt bijvoorbeeld investeerders die een ‘long’ positie hebben op de derivaten – en futuremarkt.

Investeerders in de regio New York zouden van deze faciliteit dankbaar gebruik hebben gemaakt. Onder meer Mike Novogratz, ceo van investeringsfonds Galaxy Digital, is in het document opgenomen als prominent investeerder.

Tether als bepalende marktfactor sluit aan bij de recente uitlatingen van Jesse Powell, de ceo van cryptobeurs Kraken. Hij zei onder meer het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jesse Powell, ceo Kraken”]‘Historisch gezien is Tether een graadmeter voor marktgroei. Zodra de voorraad USDT toeneemt, is dat een teken dat er meer fiat geld de cryptomarkt binnenstroomt. (…) Kraken neemt per dag ook steeds meer klanten aan en dat geldt industriebreed.’[/penci_blockquote]

De verstrengeling van Bitfinex met de staat New York die is op te maken uit het memorandum staat in schril contrast met de verdediging van Bitfinex dat de NYAG geen zeggenschap over hen heeft.

Bitfinex is officieel gevestigd in HongKong, maar had wel bankrekeningen bij enkele banken in New York, huisvestte haar managementteam in de stad en liet haar jaarrekeningen controleren door accountants aldaar.

Erger nog, het faciliteren ging zo ver volgens NYAG dat Bitfinex en Tether voor bepaalde handelaren een buitenlandse rekening hebben geopend om sancties uit New York te voorkomen. Dit om het New Yorkse verbod (voor handelaren formeel gevestigd in de staat New York, red) op Bitfinex sinds 2015 te omzeilen.

‘USDT leningen’

Ook zijn dus volgens de aanklager grote hoeveelheden USDT als “lening” verstuurd naar “whales” in de staat New York, die daarmee bitcoin konden kopen. Deze voorraden zijn feitelijk niet 100% gedekt door de dollar, waardoor de prijs van bitcoin met ‘gebakken lucht’ kunstmatig omhoog is gedreven.

Het is onduidelijk of investeerders deze ‘Tether-leningen’ ook terugbetaald hebben.

Daarnaast beschuldigt NYAG Tether van het aanbieden van een security token (effect), namelijk de LEO token. Met de LEO tokenverkoop is één miljard dollar opgehaald bij een aantal investeerders, waaronder aandeelhouders in Bitfinex.

Dat geld is bedoeld zodat de beurs haar ‘schuld’ aan Tether kan voldoen. Met het bereiken van het doel van één miljard dollar zou Bitfinex ook 27% aan LEO tokens terugkopen uit de markt. Dat mechanisme neigt in de ogen van NYAG naar de uitgifte van een effect.

Zodra NYAG kan aantonen dat het een ongereguleerde uitgifte van een effect betreft, kan het onder de Amerikaanse ‘Martin Act’ een niet-Amerikaanse firma onderzoeken op fraude of andere wetsovertredingen.

Rechtszaak?

Het is dus een hele rits aan nieuwe beschuldigingen aan het adres van de firma’s Bitfinex en Tether.

Het Hooggerechtshof in New York kan op basis van de nieuwe informatie van Bitfinex eisen om met nieuw bewijs te komen. Hoe gaat de uitgifte van Tether (USDT) in zijn werk? En welke partijen uit het New Yorkse zijn daarbij betrokken?

De lopende zaak gaat nog een staartje krijgen de komende maanden, waarbij een effect op de bitcoin prijs en cryptomarkt niet uitgesloten is gezien de vele vertakkingen van de cryptobeurs en stablecoin in de industrie.

Bron: Decrypt / The Block Crypto

BM Nieuwsupdate #2

In de aflevering onder meer aandacht voor de Bitcoin prijs, Lightning Network, Bitstamp, Facebook Libra stablecoin, Zimbabwe en de crisis bij Deutsche Bank.

Lees meer over:
BitfinexNew Yorktetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...