Bitcoin beurs BitMEX stopt handel in Ontario, Binance US ook naar Florida

Bitcoin derivatenbeurs BitMEX gaat vanaf september géén klanten meer bedienen in Ontario, Canada. Dat maakt de exchange bekend in een blogpost.

Een woordvoerder van de financiële waakhond van Ontario bevestigt dat de exchange géén licentie heeft om er te mogen opereren. Het is de tweede provincie waar BitMEX geen klanten mag bedienen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder sloot Québec hen al uit. In Ontario wonen circa 15 miljoen mensen, inclusief Toronto.

Ondertussen breidt concurrent Binance uit naar de Amerikaanse staat Florida (21,5 miljoen inwoners).

Bitcoin beurs BitMEX

Handelaren kunnen bij BitMEX speculeren op de toekomstige Bitcoin koers door middel van ‘perpetual swaps’. Dat zijn doorlopende futures, een contract tussen koper en verkoper zonder een specifieke einddatum.

Dat laatste is wél gebruikelijk bij een normale future bij een beurs zoals CME of Bakkt. Handelen bij BitMEX is niet zonder risico, want handelaren ook geld lenen om te speculeren (‘leverage’).

Speculatie is een spelletje van winnaars maar vooral van verliezers. Maar in de huidige semi-gereguleerde markt geldt BitMEX als een populaire plek om te handelen.

Nu heeft de Ontario Securities Commission (OSC) besloten dat Bitcoin beurzen onder dezelfde regels gaan vallen als banken, verzekeraars en trust – en wisselkantoren. Daartoe heeft de beurswaakhond in januari 2020 een nieuw raamwerk (PDF) gepubliceerd.

Vergelijkbare anti-witwasregels zijn in Nederland vastgelegd in de ‘cryptowet’. Dat gaat echter om een registratie en niet om een vergunning zoals in Canada.

BitMEX zegt de aanstaande regulering te respecteren, maar sluit per 1 september toch de service voor klanten uit Ontario. Eerder heeft de beurs ook handelaren uit Japan en Hong Kong geblokkeerd.

Verplichte identificatie

Vermoedelijk is BitMEX beducht voor boetes die kunnen voortvloeien uit nieuwe regels. Of gaat het allemaal een beetje te snel voor ze. Want het is niet dat de exchange zelf geen stappen zet.

Recentelijk heeft Arthur Hayes en zijn team identificatie verplicht gesteld vanaf aanstaande 28 augustus. Elke klant moet vóór 12 februari 2021 door deze procedure gerold zijn.

Maar ze zijn ook verwikkeld in verschillende rechtszaken. De beurs zit met name in de VS in een lastig parket. De firma Bitcoin Manipulation Abatement LLC, dat een groep gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, wil inzage in 30.000 e-mails in een lopende rechtszaak.

Binance naar Florida

Ander nieuws op het exchange front: Binance mag nu ook inwoners van Florida gaan bedienen, zo maakt directrice Catherine Coley van Binance US bekend.

De beurs was al actief in 37 staten, maar Florida was één van de staten die uitgesloten was vanwege regulering. Ook New York en Texas vallen nu nog buiten de scope.

Binance opereert in de VS onder de licentie van samenwerkingspartner Bam Trading Services.

Meepraten? Kom tot slot eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...