‘China mikt op Winterspelen 2022 voor pilots met digitale renminbi’

Het is nog onduidelijk wanneer de central bank digital currency (CBDC) van China het levenslicht gaat zien. Dat verklaart Yi Gang, gouverneur bij de People’s Bank of China (PBOC), in een interview met de Financial Times en China Finance.

Een centrale, digitale bankmunt staat haaks op de filosofie van Bitcoin, technologie dat geld zónder tussenkomst van de Staat mogelijk maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China en centrale digitale bankmunt

Het (zeldzame) interview met Yi is afgenomen tijdens de Two Sessions, een jaarlijkse bijeenkomst tussen het Chinese parlement en een invloedrijk adviesorgaan met ruim 2.000 adviseurs.

Het is al een tijdje duidelijk dat er een open deadline geldt voor de digitale munt met de naam Digital Currency/Electronic Payment (DC/EP). Sinds april lopen er test cases in vier steden: Shenzhen, Xiong’An New Area, Chengdu en Suzhou. Technologiebedrijven zoals Tencent en Alibaba zijn ook aangehaakt.

Yi omschrijft deze pilots als:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het zijn routine werkzaamheden op het gebied van research & development. Er is géén officiële lanceerdatum voor de digitale renminbi. Tijdens de Winterspelen 2022 in Beijing testen we het op betrouwbaarheid en stabiliteit’.[/penci_blockquote]

China ziet haar economie steeds meer digitaliseren. Ook wil de overheid met deze digitale munt ‘het gebruikersgemak en veiligheid vergroten’.

Het verschil tussen de renminbi (betaalmiddel) en yuan (betaaleenheid) is subtiel, mensen in de straat zullen de term renminbi gebruiken, politici en beleidsmakers eerder yuan.

Sancties

Volgens marktexpert Coa Yin kan een digitale yuan helpen om deze als munt robuuster te maken in het internationale betalingsverkeer. Zo lopen de spanningen tussen China en VS op vanwege de medische crisis ontstaan door COVID-19. Yin vertelt aan de Global Times:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Amerika blijft een bedreiging voor positie van de yuan op internationaal vlak. Stel dat de VS sancties neemt tegen China, dan rolt China de digitale variant sneller uit dan gepland, zo is mijn verwachting.'[/penci_blockquote]

Centrale, digitale bankenmunt

Een centrale digitale bankenmunt is feitelijk niets anders dan de huidige munt (reminbi) in een efficiënter jasje. Het is een digitale uitgifte van een munt, maar het achterliggende fiat stelsel blijft in tact.

Centrale banken zien een toekomst van digitaal geld voor zich, waarbij het papieren geld verdwijnt. Dat heeft een aantal voordelen. Het bespaart kosten (in theorie) en alle transacties zijn beter te volgen.

Zodra je nu biljetten uit een pinautomaat opneemt, is voor de overheid niet te volgen wat je met dat geld doet. In het geval van een digitale munt is in principe alles te volgen.

Het idee van een bitcoin transactie staat daar haaks op: open source en vrij. De code is leidend en niet de machthebber (s).

Iedereen kan Bitcoin gebruiken, er bestaat geen censuur. Hoewel in sommige landen Bitcoin als betaalmiddel wel verboden is.

Zowel in Europa als in Nederland flirten centrale banken met een digitale variant. Burgers kunnen in theorie een bankrekening krijgen bij de DNB naast hun rekening bij een commerciële bank.

Lees meer over:
China

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...