China start pilots digitale munt in 2020, samenwerking met 7 staatsbedrijven

Dat China met een eigen digitale cryptomunt op de proppen komt is geen geheim meer. Vandaag maakt nieuwssite Caijing echter meer details bekend over deze Central Bank Digital Currency (CBDC). De centrale bank gaat pilots uitrollen in megastad Shenzhen en een kleinere stad Suzhou vlakbij Shanghai.

Digitale munt China

De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC) trekt het project en ze krijgt daarbij steun van de vier grootste commerciële banken van het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de volgende banken: de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China (ABC), Bank of China (BOC) en de China Construction Bank (CCB). Inzet is de creatie van een digitale Renminbi.

Ook drie telecombedrijven China Mobile, China Telecommunication en China Unicom werken mee aan de digital currency electronic payments (DC/EP). Het zijn allemaal staatsbedrijven.

Een bron liet aan Caijing weten dat alle banken op een eigen manier de pilot kunnen integreren. De verschillende strategieën voor de implementatie van de munt zal er voor moeten zorgen dat er een race komt naar het beste product.

Bitcoin kopen? Neem een kijkje bij Bitcoin Meester.

Tests met wallets

De focus ligt op een aantal industrieën: transport, educatie, commerce en medische zorg.

Terwijl sommige banken ervoor kiezen om samen te werken met de telecombedrijven om simkaarten te ontwikkelen met ingebouwde digitale wallets, bouwden anderen onafhankelijke apps.

De pilot in Shenzhen vindt plaats in twee fasen:

De oorsprong van dit idee ligt in 2014, maar sinds Facebook zich op het strijdtoneel meldde, ging het hard. Nadat het idee van Libra is gepresenteerd, kwam de CBDC van China in een stroomversnelling.

De banken ontvangen de digitale munt zodra men tegoeden van hun Renminbi (RMB) reserves stort (en apart zet). Gebruikers kunnen zich registreren bij de commerciële banken om toegang tot de wallet te krijgen.

Bitcoin en een digitale munt

Daarmee is ook direct duidelijk dat een CBDC niets te maken heeft met Bitcoin. Waar BTC voor iedereen te gebruiken is, is dat in dit geval dus overduidelijk niet het geval.

En als je een speciale SIM-kaart moet aanschaffen om een wallet te kunnen downloaden, is het aannemelijk dat er een Chinese achterdeurtje in zit.

Overigens is het een munt die gedekt is door Renminbi, waardoor de digitale munt ook gewoon aan inflatie onderhevig is. Bitcoin heeft en vaste maximale hoeveelheid munten, waardoor het (gegarandeerd) niet vatbaar is voor quantitative easening.

Lees meer over deze CBDC’s in het licht van Bitcoin in onze column: Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC)

Digitale euro

Ook in Europa lijkt de roep om een digitale variant van de euro steeds groter. Frankrijk liet weten dat het volgend jaar ook testen gaat doen met de digitale euro. In beginsel is de digitale munt bedoeld voor zakelijke gebruikers zoals banken en niet voor particulieren (retailmarkt).

Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) pleitte voor het Europese Parlement ook al voor deze digitale munt.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer