Centrale bank Shanghai pakt cryptobeurzen aan, bitcoin balanceert rond $7.100

De regionale afdeling van de People’s Bank of China (PBoC) in Shanghai heeft diverse maatregelen aangekondigd tegen crypto exchanges in het bijzonder. Een van de acties: een verbod op zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s), Inital Future Offerings (IFO’s), Initial Exchange Offerings (IEO’s) en Security Token Offerings (STO’s) in het land.

Ook de techregio Shenzhen gaat actie ondernemen tegen cryptobeurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat blijkt uit een officiële mededeling van de centrale bank in Shanghai, de belangrijkste zakenstad van China. Opvallend, want enkele weken geleden liet de Chinese president Xi zich nog lovend uit over blockchaintechnologie. Daarop steeg de prijs van bitcoin.

Op deze ‘Black Friday’ is het beeld anders, want als gevolg van het nieuws is de bitcoin prijs even gedipt onder $6.800. Inmiddels is de prijs hersteld boven $7.100.

Neem ook een kijkje in ons Telegram kanaal en praat mee over het nieuws!

Centrale bank Shanghai grijpt in op crypto exchanges

De serie maatregelen hebben zowel impact op cryptobedrijven als op ruilbeurzen die in China gevestigd zijn.

Dit past in het beeld van China tot nu toe: het stimuleren van blockchaintechnologie vanuit de centrale bank en de overheid middels een eigen cryptomunt.

Maar door de openlijke steun van president Xi voor blockchaintechnologie, zijn de lagere overheden ook hun pijlen gaan richten op de handel van cryptovaluta. Dat zijn in het land twee volstrekt gescheiden zaken namelijk.

In de verklaring staat onder meer te lezen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Er zijn diverse risico’s verbonden aan het financieren van cryptoprojecten en de handel in cryptovaluta. Beleggers moeten oppassen niet opgelicht te worden tijdens deze tokensales’. [/penci_blockquote]

Onder meer crypto exchanges zoals Binance, Huobi en OKEx faciliteren als platform dergelijke verkoopronde van tokens.

De verklaring van de centrale bank was in het Chinees opgesteld. Dovey Wan, bekend van cryptotwitter, heeft de mededeling vertaald:

Exchanges

Het lijkt er dus op dat deze invloedrijke regio de pijlen richt op crypto exchanges. Volgens Wan is dit vaak de eerste groep ‘die aan de beurt is’ zodra een sector nieuwe regels krijgt opgelegd.

Volgens haar is het ook een bewuste tactiek van de Chinese overheden: eerst de sector een wortel voorhouden en dan slaan met een stok.

Eerst de hand reiken met een verklaring over blockchaintechnologie, en dan in ontstane euforie maatregelen aankondigen om de sector te ‘zuiveren’.

Bitcoin (BTC) prijs

De berichten uit China lijken wel effect te hebben op de marktprijs van bitcoin, omdat de angst, onzekerheid en twijfel (FUD) toeneemt.

Op moment van schrijven ligt de prijs van bitcoin bij $7.125. Op Bitstamp is de prijs gedipt naar $6.769, maar er was sprake van een herstel tot boven de $7.100. Is de bodem bereikt of is de pijn nog niet uit de markt?

Marktonderzoeker Skew trekt ook een relatie met de berichten die uit China komen.

Belangrijk: Tot nu toe gaat dit nieuws over allerlei zaken waar tokens of andere vormen van digitale assets worden verkocht/gecreëerd of gebruikt. Het gaat niet over bitcoin.

Er gaan geruchten over een bitcoin mining verbod in China, maar dat gerucht gaat al jaren rond. Tot op heden lijkt dat niet aan de orde. Het is ook maar de vraag in hoeverre zo’n eventueel verbod gehandhaafd kan worden.

Lees ook – Kunnen Bitcoin (BTC) miners in China opgelucht ademhalen? Geen verbod

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...