Coincheck gaat klanten schadeloos stellen na miljoenen hack

De Japanse cryptobeurs Coincheck legde vrijdag het handelsplatform stil. Even later werd duidelijk dat er 500 miljoen NEM, met een totale waarde van 400 miljoen dollar, waren gestolen.

Het geeft weer wat voor risico’s de beurzen en haar gebruikers lopen, met een enorme samenklontering aan waarde op de online beurzen zijn zij een interessant doelwit voor hackers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Flinke daling

Toen het platform door had dat de 500 miljoen munten waren verdwenen, werd de handel voor een groot deel stilgelegd. De NEM verloor daarop ongeveer een vijfde van zijn waarde en ook andere cryptovaluta’s gingen lager.

De NEM is in totale waarde de op negen na grootste cryptomunt. Andere cryptovaluta’s uit de top tien, inclusief bitcoin, zakten 5 tot 10 procent.

Het is dan ook na de hack op Mt. Gox in 2014 een van de grootste hacks in cryptoland ooit. Daarbij werden bijna 850.000 bitcoins buitgemaakt met een toenmalige waarde van zo’n 450 miljoen dollar.

Ondertussen staan de crypto’s over de brede linie weer in het groen.

Schadeloosstelling

Online beurzen zijn in principe een systeemrisico. Daar waar bitcoin zelf nog nooit gehackt is, is dat met verschillende beurzen wel gebeurd. Afgelopen jaar werden ook EtherDelta, het Zuid-Koreaanse Youbit en de Sloveense beurs NiceHash gehackt.

Een meevaller bij deze is dat bij de huidige hack op het Japanse Coincheck het bedrijf heeft beloofd haar klanten schadeloos te stellen. De circa 260.000 eigenaren van de gestolen NEM-munten krijgen allemaal hun geld terug, maar wel tegen de huidige gedaalde koers van de NEM. Niet duidelijk is hoe Coincheck die enorme schadeloosstelling gaat betalen.

Eerste land dat crypto’s breed reguleert

Japan is het eerste land ter wereld dat in april vorig jaar cryptovaluta’s als wettig betaalmiddel ziet. Bijna een derde aan bitcoin transacties waren afgelopen maand in de Japanse yen.

Coincheck is een van de bedrijven die al bestonden voordat de Japanse overheid begon met het uitgeven van officiële accreditaties aan bedrijven handelend in cryptovaluta’s.

Het bedrijf is tot op heden nog steeds in afwachting van die goedkeuring door de Japanse overheid, iets wat zij in september heeft aangevraagd. Tot die tijd mag zij haar werkzaamheden op huidige wijze voortzetten.

Bronnen: Mashable, CNN, Bloomberg, The Guardian

Foto: Flickr / World’s Direction

Lees meer over:
bitcoin koershackJapan