Column Luc Smits van Oyen (oprichter Coinmerce): Bitcoin is dood, zegt men

Door Luc Smits van Oyen – Het is een uitspraak die je de laatste tijd wel vaker voorbij ziet komen. Kijkend naar de koers van bitcoin sinds begin 2018 is het enigszins te begrijpen waarom mensen dit denken. Toch ben ik het hier niet mee eens. De gehele cryptomarkt bevindt zich momenteel in een bearmarkt. Fundamenteel gezien is de markt echter sterker dan ooit. Veel projecten met daadwerkelijke toegevoegde waarde beginnen het product te lanceren. Voorbeelden hiervan zijn VeChain, Golem, Loom Network, 0x, Sia, Basic Attention Token, Request Network en Aventus. Ik zeg niet dat oplichting en nutteloze ICO’s iets van het verleden zijn, maar in 2017 waren veel projecten nog in ontwikkeling of bestonden uit enkel een whitepaper. Langzaam maar zeker beginnen projecten impact te maken op de maatschappij. Het zijn weliswaar baby stapjes maar het begin is er.

Volwassenheid

De cryptocurrency hype die zich eind 2017 verspreidde is voorbij. Waar je in december praktisch geen gesprek kon hebben zonder het even over de Bitcoin te hebben, of het nou met de kapper of met de bakker was is dat nu wel anders. Nu hoor je er minder mensen over en dit is vanzelfsprekend mede dankzij de dalende koers. Niemand praat graag over verloren geld. In mijn ogen dit is dit een positief iets. In december wist merendeel van de mensen niet wat een Bitcoin eigenlijk is maar ze investeerden er wel in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze mensen zijn merendeel ingestapt omdat zij wilde kunnen meepraten hebben geen idee wat cryptocurrencies zijn. Het is dan een stuk moeilijker om vertrouwen te houden in je investering wanneer de prijs begint te dalen. Als je daadwerkelijk overtuigt bent van de potentie en toekomst zijn korte termijn bewegingen niet van belang, nu begrijp ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Niemand vind het tevens leuk om rode cijfers te zien.

Regulatie

Hoewel de initiële gedachte achter Bitcoin was de centrale overheden en banken te omzeilen denk ik niet dat dit het streven moet zijn. Uiteraard moeten cryptocurrencies decentraal zijn en niet bestuurd worden door één partij maar de overheid is uiteindelijk degene die de regels maakt. Zonder regulering zal de industrie nooit de legitimiteit krijgen die het naar mijn mening wel verdiend. Bovendien zullen financiële instanties nooit toetreden tot de markt zonder duidelijke regulering, het risico is dan simpelweg te groot. Zowel in Europa als in de rest van de wereld beginnen overheden steeds meer duidelijkheid te geven over hoe cryptocurrencies gereguleerd gaan worden. Dit zorgt voor zekerheid in de gehele markt en bovendien legitimiteit.

Innovatie

Cryptocurrencies en blockchain zijn innovatieve technologieën. Echter heeft blockchain net als alle andere technologieën een achilleshiel. Bij elke blockchain is tot nu toe de afweging gemaakt moeten worden tussen schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie. Het is tot op heden eigenlijk alleen mogelijk om twee van deze eigenschappen te realiseren, meer decentralisatie gaat bijvoorbeeld ten koste van schaalbaarheid. Persoonlijk geloof ik dat dit probleem binnen enkele jaren zal worden opgelost. Er zijn tevens duizenden ontwikkelaars bezig met oplossingen hiervoor. Het is een kwestie van tijd.

Toepassingen

De toepassingen van blockchain en cryptocurrencies zijn eindeloos. Van financiële toepassingen tot toepassingen in de zorg, van supplychain tot verzekeringen. Maar laten we wel realistisch blijven, blockchain is niet de oplossing voor alle huidige problemen en we moeten dan ook zeker niet het motto ‘put everything on the blockchain’ volgen.

Gister was ik aanwezig bij een lezing van een meneer die vrij sceptisch was over innovatie, hij benoemde blockchain en de hype die erom heen hangt. Hij vond het onterecht dat mensen dachten dat deze technologie onze wereld binnen een jaar zou gaan veranderen. Ondanks zijn negatieve perceptie was ik het wel met hem eens. Ik geloof echter niet dat er veel mensen zijn die denken dat blockchain dat wel gaat doen maar goed. Het gaat nog wel even duren totdat blockchain echt tot zijn ware potentie gaat komen. Maar dit was bij de uitvinding van het internet niet anders, sterker nog vrijwel alle technologieën hebben ruim de tijd nodig. Als je nu de keuze had gehad om deel te nemen aan de ontwikkeling van het internet, van technologie voor alleen academici naar cruciaal onderdeel van onze manier van leven

Conclusie

De markt bevindt zich momenteel in zwaar weer, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar is deze daling het einde? Nee. Bitcoin noteerde vorig jaar nog $2400, zelfs met de enorme daling van 2018 staat Bitcoin dus nog steeds 150% hoger.

Ik wil graag afsluiten met een quote van de legendarische Warren Buffet:

Be greedy when others are fearful’

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van nieuwe cryptobroker Coinmerce.

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Blackrock crypto etf Nieuws
  Willy Woo: ‘Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025

  De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Lees meer