UPDATE: Craig Wright vraagt uitstel van 14 dagen aan wegens orkaan

Update 02/09/2019: Craig Wright geeft zich niet zomaar gewonnen in zijn rechtszaak om $4 miljard. De computerwetenschapper heeft om een uitstel van 14 dagen gevraagd. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Een logische reactie: Wright moet 500.000 bitcoin overmaken naar de nabestaanden van een voormalig zakenpartner.

Als extra reden voor het uitstel geeft het team van Wright de orkaan Dorian. De grote storm wordt volgende week in Florida verwacht. De man die beweert Satoshi te zijn heeft tijd nodig om zich daar op voor te bereiden. En dat staat de voorbereidingen op het vervolg van de rechtszaak in de weg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Craig Wright moet 500.000 Bitcoin ophoesten na gerechtelijke nederlaag

Craig Wright, bekend als voorman van Bitcoin SV (BSV) moet helft van zijn bitcoin-bezit en eigendom overdragen aan de familie van Dave Kleiman. Dit oordeelde een rechter in de Amerikaanse staat Florida in een uitspraak maandagavond Nederlandse tijd. Wright kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Craig Wright en Kleiman

Rechter Bruce Reinhart eist dat ‘Faketoshi’ 50% van zijn Bitcoin, die hij vóór 31 december 2013 bezat, moet inleveren. Daarbovenop moet hij ook nog eens 50% van zijn intellectueel eigendom inleveren, wat hij voor diezelfde datum in handen had.

Hij kan in hoger beroep gaan, maar heeft geen recht op een jury trial. Dit is een procedure waarin een jury feiten vaststelt of beslissingen neemt. Hij kan zich dus niet verzetten op de uitspraak.

Lees ook: Craig Wright verder in de problemen na getuigenis over documentvervalsing

De zaak dateert van vorig jaar, toen de familie Kleiman een aanklacht indiende voor $10 miljard. Zij beweerden dat Wright de bitcoins van Dave in handen probeerde te krijgen door zaakjes te vervalsen. Wright was de zakenpartner van Dave Kleiman, een computerexpert die in 2013 overleed.

Maar de zaak is dus nog niet voorbij. Er zijn nu enkele procedures die moeten worden uitgevoerd. Het proces waarin Wright afstand moet doen van zijn munten wordt in gang gezet. Er is nu dus eindelijk duidelijkheid over wat Wright moet doen. Dit wijst op een einde in deze voortslepende zaak.

De uitspraak van Reinhart moet nu worden aangenomen door District Judge, Beth Bloom, voordat het definitief is. Ervan uitgaande dat de advocaten van Wright geen bezwaar gaan indienen.

Reacties

Op Twitter werd deze uitslag met veel gejuich ontvangen. Onder andere podcaster Peter McCormack en Dovey Wan laten zich (juichend) uit over deze uitspraak.

De nadruk ligt in veel tweets op het feit dat Wright nu heel veel BTC moet gaan inleveren die hij wellicht helemaal niet (meer) heeft.

Hij is immers groot fan van Bitcoin SV en de kans is aanwezig dat hij al in een eerder stadium afstand heeft gedaan van de originele Bitcoin. Maar áls Wright de Satoshi is … dan is dit het moment dat hij zichzelf wel moet bewijzen…

Jesse Feinberg legt in een video uit dat men helder moet blijven nadenken. Het gaat in deze zaak over de uitspraak tegen de familie Kleiman en daarmee is niet zo zeer bewezen dat Wright niet de Satoshi is.

In deze rechtszaak representeert hij zich enkel in deze positie. Daar voegt hij overigens aan toe dat Bitcoin SV een hele gevaarlijke munt kan worden. Bekijk de video zelf maar.

Ook de Belg Stefan Jespers, op Twitter bekend als Whale Panda, doet een karakteristiek duit in het zakje.

Wright als Satoshi

Dit was zomaar een zaak uit het portfolio van Wright. Hij noemt zichzelf dus dé Satoshi Nakamoto en heeft hier ook z’n zaakjes voor lopen. Rechter Reinhart Wright heeft deze claim niet geloofwaardig bevonden, maar heeft hij niet vastgesteld of Wright de uitvinder van bitcoin is.

Nu Craig Wright zijn zaak heeft verloren en een rechter al zijn bewijsmateriaal aan de kant heeft geschoven, zal iedereen die door hem is misleid in de rij staan om hem opnieuw voor de rechter te dagen voor fraude. De argumenten van Wright hebben namelijk een krasje opgelopen. Het is dus goed mogelijk dat deze uitspraak het startschot is van meer.

Koers Bitcoin (BTC) en Bitcoin SV (BSV)?

Wat betekent de uitspraak van de rechter op de korte termijn voor de koers van bitcoin én Bitcoin SV? Wright moet namelijk deze 500.000 BTC gaan ophoesten. Waar gaat hij deze hoeveelheid vandaan halen?

De komende maanden moet duidelijk hoe en in welk tempo Wright de BTC moet overdragen, want de overdacht kan nog onderwerp van een hoger beroep vormen.

Bron: Coindesk