Crypto-ETP lanceert op Zwitserse aandelenbeurs Swiss Exchange (SIX)

Over enkele dagen zal ’s wereld’s eerste multi-crypto Exchange Traded Product (ETP) op de Zwitserse aandelenbeurs Swiss Exchange (SIX) worden aangeboden, zo blijkt uit een artikel uit de Financial Times van afgelopen zaterdag. De ETP is een initiatief van de Zwitserse start-up Amun AG en bestaat uit een bundel van vijf cryptovaluta welke op de beurs zal verschijnen onder de indexticker ‘HODL5’. Net zoals het veelbesproken VanEck/SolidX ETF-voorstel uit Amerika wordt bij de ETP van Amun AG ook gehandeld met ‘echte’ cryptovaluta als onderpand.

HODL5

Investeerders op de Zwitserse aandelenbeurs zullen via het aanbod van Amun AG binnenkort voor het eerst de mogelijkheid krijgen om de cryptovaluta-markt te betreden door te investeren in een bundel van verschillende cryptovaluta. De bundel verschijnt onder de ticker ‘HODL5’ en bevat vijf van de grootste crypto’s van dit moment: Bitcoin (46.82%), XRP (31.05%), Ethereum (15.82%), Bitcoin Cash ABC (3.66%), Litecoin (2.64%). De verdeling is gebaseerd op de huidige marktpositie van de desbetreffende cryptovaluta en maakt het aanbod van Amun AG tot een primeur omdat het ’s werelds eerste ETP is dat uit meerdere cryptovaluta bestaat. Belangrijk onderdeel van de index is dat het gebruik maakt van cryptovaluta als onderpand, wat betekent dat investeringen in het fonds gesteund worden door cryptovaluta die op de open markt wordt aangekocht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Amun AG

Amun AG is een Zwitserse start-up en lijkt een dochteronderneming te zijn van het in Groot-Brittannië gebaseerde fin-tech bedrijf Amun Technologies. In september maakte de start-up haar plannen voor het eerst bekend en gaf daarbij aan gekozen te hebben voor een notering op de Zwitserse beurs vanwege de gunstige regelgeving in het land met betrekking tot cryptovaluta. Opmerkelijk is dat de index van Amun AG wordt beheerd door MVIS Indices, onderdeel van VanEck Associates, welke ook betrokken is bij de Amerikaanse VanEck/SolidX ETF-voorstellen.

SIX

De Zwitserse aandelenbeurs Swiss Exchange (SIX) is met een marktkapitalisatie van $1600 miljard dollar de op drie na grootste aandelenbeurs van Europa en de voornaamste in Zwitserland. Tot op heden was nog niet mogelijk om via SIX cryptovaluta te verhandelen en het aanbod van Amun AG zal dan ook de eerste mogelijkheid zijn voor de traditionele investeerders van de Zwitserse beurs om in cryptovaluta te kunnen investeren. SIX heeft zich in het verleden vaker ontvankelijk opgesteld ten opzichte van cryptovaluta en gaf eerder ook al te kennen bezig te zijn met een eigen op blockchain gebaseerde handelsplatform voor cryptovaluta: SIX Digital Exchange. SIX Digital Exchange was recentelijk nog één van de partijen betrokken bij de lancering van het Liquid Network van Blockstream, dat crypto-handelsbeurzen onderlinge liquiditeit moet verschaffen.

Zwitserland

Wanneer het aankomt op crypto-regulering is Zwitserland één van de koplopers in de wereld. Het land heeft zich in de afgelopen jaren regelmatig positief opgesteld met betrekking tot cryptovaluta en blockchain en heeft daarmee een politiek gunstig klimaat gecreëerd voor crypto-initiatieven. De positie van Zwitserland op het financiële wereldtoneel speelt daarbij een belangrijke rol; het land ziet de omarming van blockchain en cryptovaluta als een belangrijke manier om hun positie te behouden en in de toekomst relevant te blijven. Veel crypto-bedrijven hebben zich daarom in het Alpenland gevestigd, waarbij het Zwitserse dorpje Zug als favoriet geldt en inmiddels is uitgeroepen tot ‘Crypto Valley’. Voorname projecten en organisaties zoals The Ethereum Foundation, Shapeshift, Tezos, Cardano, Xapo, en zo’n 600 anderen hebben zich inmiddels in Zug gevestigd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook Amun AG het dorpje heeft uitgeroepen tot thuisbasis.

Inschrijven nieuwsbrief