Crypto Inside de top 5 (#3): Cryptovalutamarkt zeer onzeker, nu instappen is voor waaghalzen en ‘believers’

We merken in onze community een sterke behoefte aan een structurele bespreking van de koersen. Bitcoin Magazine bespreekt kort elke week het koersverloop van de top 5 cryptovaluta. Wat zijn de koerstrends van bitcoin, ethereum, ripple, bitcoin cash en litecoin? Hopelijk krijgt de lezer hiermee meer grip op de korte en lange termijn trends van deze bepalende cryptovaluta.

Crypto Inside de top 5

1. Bitcoin

De bitcoin staat al een tijdje fors onder druk. Het afgelopen kwartaal was qua resultaat het slechtste kwartaal sinds 2011. Een barre cryptowinter werd het. Vooralsnog blijft de trend “bearish” en lijkt herstel ver weg ondanks wat kleine oplevingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De koers is de afgelopen week verder gezakt naar een niveau van 6.626 dollar, een min van 5,6%. Onze beursanalist Jan Robert Schutte is positief gestemd en verwacht binnenkort een opleving naar boven richting het niveau 7.500 dollar. Op dit moment zijn er echt geen tekenen aan de wand dat de trend opwaarts is ingezet. Traditiegetrouw liggen de koersen in het weekend lager dan de rest van de week, dus herstel kan pas volgende week inzetten.
Persoonlijk vind ik een niveau van 6.500 dollar een goed instap – of bijkoopmoment, gezien de positie van bitcoin binnen de crypto-economie en het schaarser worden van de bitcoins de komende jaren. Ook zet de bitcoin vernieuwende stapjes in de goede richting met de komst van het Lightning Network. Dat maakt bitcoin (op termijn) interessanter als transactiemiddel, vooral voor de kleinere uitgaven binnen specifieke sectoren.

2. Ethereum

Ethereum blijft een belangrijk platform binnen de crypto-industrie. Wel zijn er vraagtekens hoe snel Vitalik Buterin zijn platform klaar kan stomen voor de volgende fase. Onzekerheid daarom leidt tot een afwachtende houding van beleggers. Ethereum blijft in 2018 een zorgenkindje: een dikke min van 68% de afgelopen drie maanden. Het huidige prijsniveau van 370 dollar vind ik persoonlijk een interessant instapmoment, gezien het belang van ethereum binnen de industrie. Ze bieden de infra waar de crypto-industrie op gebouwd wordt.

3. Ripple

Dat de XRP munt niet de meest populaire cryptomunt binnen de industrie is, is een understatement. Het achterliggende bedrijfsmodel van Ripple heeft een sterk centralistisch karakter, wat vloekt de idealen van deze industrie: een technologisch, decentraal alternatief voor de zittende machten.
Dat neemt niet weg dat er met XRP prima gehandeld kan worden. Sterker nog: de munt had in 2017 het hoogste rendement van de gehele industrie met een groei van 3.800 procent. Ongekend. In 2018 presteert de cryptomunt niet goed met een dikke min van 80% de afgelopen drie maanden. Met 46 dollarcent komt het niveau van eind november weer in zicht, voordat deze munt een enorme ‘pump’ kreeg.

4. Bitcoin Cash

Zet zichzelf neer als hét alternatief voor bitcoin, maar het is al een tijdje stil rondom bitcoin cash. Een niveau van 618 dollar nu is niet te vergelijken met de recordhoogte in december boven de 3.500 (!) dollar per stuk. Het team rondom BCH moet snel met vernieuwingen en aankondigingen komen om meer vertrouwen van de belegger te winnen. BCH komt binnenkort wel met een update naar zogenaamde 32MB blokken.

5. Litecoin

Een persoonlijke favoriet, omdat Litecoin als betaalmiddel goed kan werken en daarmee goed toepasbaar is in de ‘echte’ wereld. Met CEO Charlie Lee heeft LTC een frontman die continu in gesprek is met zijn achterban en continu stuurt op vernieuwing van zijn netwerk en oplossing. Het huidige niveau van 113 dollar vind ik koopwaardig, omdat Litecoin voor de langere termijn zeer veel potentie heeft als betaaloplossing binnen diverse sectoren, van de game-industrie tot aan het onderwijs en de zorg.

Binnen het huidige sentiment loont het wellicht om nog even te wachten en te kijken wanneer de lagere bodems bereikt zijn. Wees dus wel behoedzaam op welk moment u wilt instappen. Instappen op de huidige prijsniveaus is voor waaghalzen en ‘believers’. Heb geduld en stap op een moment in dat u er vertrouwen in heeft. Advies: stap niet gelijk met één bedrag in, maar hak het bedrag in stukjes op diverse niveaus. Dat verkleint het risico.

Lees eerdere Crypto Insides:

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...