Oostenrijk legt cryptobedrijven keuze voor: licentie of €200.000 boete

Het cryptogekke Oostenrijk hanteert een strenge variant van de Europese richtlijn Anti-Money Laundering Directive (AMLD5). Aanbieders van bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta moeten een licentie aanvragen of men riskeert een maximale boete van €200.000.

Dat blijkt uit een persbericht van de Financial Market Authority van de EU-lidstaat (ca. 9 miljoen inwoners).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese regels voor cryptobeurzen

De nieuwe Europese regels vereisen dat cryptobeurzen en walletleveranciers zich moeten registreren bij hun toezichthouder.

In Nederland gaat de Nederlandsche Bank controleren of bedrijven voldoen aan
know-your-customer (KYC) en anti money laundering (AML) procedures. Beurzen zijn dus verplicht om naam, adres en bankrekening van klanten aan de (opsporings) autoriteiten te overleggen.

De prille cryptosector is daarmee gelijk gesteld aan banken, verzekeraars en trustkantoren. Elke lidstaat implementeert de richtlijn op eigen wijze. Landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en ook Oostenrijk hanteren de strenge variant, zo meldt Decrypt in een verslag.

Licentie of boete van €200.000?

Oostenrijk kiest ervoor om crypto aanbieders onder een licentie te laten vallen, daar waar in Nederland er sprake is van registratie. Volgens criticasters zoals jurist Clint Cabell is er sprake van een ‘verkapte vergunning’.

De nieuwe anti-witwaswet in het Midden-Europese land heeft niet alleen betrekking op beurzen, maar ook op eigenaren van bitcoin ATM’s, peer-to-peer platforms, walletmakers en blockchainbedrijven met een eigen token.

In die zin is de implementatie in Oostenrijk strenger dan Europa voorschrijft, wat ook in Nederland het geval is. Aanvragers van de licentie moeten aan de beurswaakhond kunnen aantonen dat ze de capaciteiten en solvabiliteit hebben om een bedrijf te runnen.

Naar verluidt zijn grotere exchanges als Kraken en Bitstamp bereid om een licentie aan te vragen in het land, net zoals de lokale grootste speler Bitpanda. Men riskeert een maximale boete van €200.000, zodra men opereert zonder licentie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsOostenrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...