Bitcoin (BTC) boven $9.350, OKEx rekent futures af in Tether (USDT)

Bitcoin (BTC) handelt op moment van schrijven bij $9.360 op Bitstamp. De afgelopen 24 uur is het hoogste punt $9.573 en het laagste punt $9.177 op deze beurs. Voorlopig houdt de support bij $9.200 dus stand en blijft een diepere correctie uit.

Het scenario dat analist John van Meer vanmiddag optekende, blijft voorlopig uit. Hij concludeerde in zijn analyse:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik verwacht dat dat naar beneden zal zijn richting de groene box tussen $8.546 – $8.960. Daarbij is $8.800 een belangrijk steunpunt. Er is ook een futures gap ontstaan bij $8.900 die potentieel gevuld kan worden’.[/penci_blockquote]

Bitcoin (BTC) boven $9.350, OKEx rekent futures af in Tether (USDT)

BTC prijs afgelopen 24 uur (bron: Cryptocompare)

De koers komt de komende uren bij een kritiek punt aan, waarbij deze naar boven of naar beneden moet uitbreken, merkt ook Jack Bauer op.

OKEx en bitcoin (BTC) futures

Cryptobeurs OKEx komt binnenkort met bitcoin (BTC) futures op de markt. De afrekening van de contracten gaat met stablecoin Tether (USDT) en niet in BTC. Dat maakt de ruilbeurs uit Malta in een persbericht bekend.

OKEx beperkt zich niet tot bitcoin. Speculatie op de koersen van de volgende cryptovaluta zijn mogelijk: Ether (ETH), Bitcoin cash (BCH), EOS, Ripple (XRP), bitcoin SV (BSV) en ook Tron (TRX).

Door middel van een future contract kunnen handelaren speculeren op de koers van bitcoin. Daarbij is het mogelijk een hefboom (‘leverage’) tussen 1 en 100 in te zetten. Met ‘leverage’ leent een handelaar geld van de exchange. Deze handel is niet bedoeld voor beginnelingen, maar voor professionele handelaren.

Niettemin mikt OKEx wel degelijk met dit product op de retailmarkt. Men hoeft geen geaccrediteerde investeerder te zijn om een future af te sluiten. Wat bijvoorbeeld wél nodig is bij CME en Bakkt.

Lineaire contracten

In vakjargon is het type contract dat OKEx gaat aanbieden een ‘lineair future contract’, de standaard procedure.

Dat werkt als volgt: stel dat één BTC-USDT contract staat voor 1 bitcoin en speculeert op een hogere koers (‘long’ positie) door bij $9.000 in te stappen met vijf contracten ($50.000 in waarde). De trade gaat de goede kant op en je sluit de trade bij $10.000. In dit voorbeeld maakt de handelaar $5.000 winst ($1.000 per contract, red.)

Het tegenovergestelde is een ‘inverse’ future contract, waar OKEx nu van afziet. Bij dit type contract is er sprake van een ‘omgedraaid’ handelspaar USDT/BTC. Je handelt bitcoin in USDT, maar je krijgt afgerekend in bitcoin. Dus om ‘long’ te gaan op bitcoin, moet je ‘short’ gaan op het USDT/BTC paar.

Op deze manier biedt dit type contract de mogelijkheid om de waarde van cryptovaluta in dollars af te dekken door een shortpositie te openen (een zogenaamde ‘hedge’. red).

OKEx wil deze complexiteit voorkomen en mikt zoals gezegd expliciet op de retailmarkt. Lennix Lai, financieel directeur bij OKEx licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Meestal zijn handelaren niet bereid om altcoins vast te houden om risico’s af te dekken. Bovendien zijn inverse contracten best complex. Een lineair boort een retailmarkt aan’. [/penci_blockquote]

Tether USDT

CME gebruikt de dollar (USD) om af te rekenen zodra het contract afloopt, Bakkt gebruikt ‘fysieke’ bitcoin om een contract te sluiten. Tether (USDT) als afrekenmethode is minder gangbaar. Een aanbieder als CoinFLEX heeft in januari dit jaar een vergelijkbare contractvorm geïntroduceerd.

Van Tether is algemeen bekend dat het als stablecoin niet voor 100 procent is gedekt door de Amerikaanse dollar. De advocaat van Tether Inc. heeft in de slepende rechtszaak tussen Bitfinex en de staat New York toegegeven dat elke Tether voor ca. 74% is gedekt door de dollar.

OKEx kondigt aan meerdere financiële producten met Tether op de markt te willen brengen. Lai voegt toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We onderzoeken of we andere derivaten gebaseerd op een stablecoin op de markt kunnen brengen. Handelaren zijn op zoek naar simpele ‘hedge’ instrumenten en willen graag hun winst en verlies in dollars hebben’. [/penci_blockquote]

De prijs van bitcoin in het contract is gebaseerd op de prijzen van een aantal spotmarkten zoals Huobi, Coinbase, Bittrex en Binance. De contracten worden dagelijks ‘gesettled’.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer