Rechtszaak Cryptopia: $100 miljoen crypto behoort toe aan klanten

Klanten van Cryptopia hebben recht op hun bitcoin en andere cryptovaluta die op deze gestopte exchange staat. Dat heeft een rechter van Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland vandaag bepaald in een uitspraak.

Cryptopia

Cryptopia is een van de vele voortslepende dossiers in de cryptowereld. In januari 2019 is de beurs gehackt, waarbij 16 miljoen dollar aan voornamelijk kleinere cryptovaluta is gestolen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na een poging om de handel voort te zetten, is besloten een liquidatieproces op te starten voordat de BV ontbonden wordt. Dat betekent dat een bewindvoerder, Grant Thorton, de activa verkoopt en de schuld vereffend.

Nu heeft rechter Justice (!) Gendall in een 74 pagina’s lang tellend epistel besloten dat cryptovaluta zijn te classificeren als “bezit” (property) en niet als schuld. Formeel vallend onder “Schedule 2” van de Companies Act uit 1993.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De cryptovaluta op de balansen van deze exchanges is iemands persoonlijk eigendom en vertegenwoordigen waarde. Om crypto alleen te kenmerken als digitale informatie is simplistisch en onjuist’. [/penci_blockquote]

In een tweet laat Cryptopia weten dat cryptovaluta eigendom zijn van de klanten en géén assets zijn van het bedrijf.

Rechtszaak

Met andere woorden: de cryptovaluta behoren de klanten van de beurs toe en niet de schuldeisers van de beurs. De uitspraak van Hof schept tevens een precedent voor toekomstige uitspraken.

Het is namelijk de eerste keer dat een gerechtshof in Nieuw-Zeeland cryptovaluta ziet als “bezit” of “vermogen”.

Op papier behoren de $101 miljoen aan cryptovaluta toe aan de klanten. Het is nog wel onduidelijk wanneer en hoe de distributie gaat plaatsvinden.

In de uitspraak staat ook te lezen dat de schuldeisers nu mikken op een ander potje: ze legden namelijk ook beslag op “overige fondsen” ter waarde van $3.2 miljoen. Bovendien heeft de belastingdienst in het land een vordering van $2,9 miljoen wegens belastingschulden.

De altcoinbeurs had maar liefst 800.000 gebruikers, die nog een positief saldo op hun account hadden. De exchange heeft 37 schuldeisers en 90 aandeelhouders.

De komende maanden moet duidelijk worden hoe de distributie moet gaan plaatsvinden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...