Update – Gaat Cryptopia $7,1 miljoen uitkeren aan gedupeerde beleggers?

Cryptopia heeft nog $7,1 miljoen in kas om (mogelijk) uit te keren aan gedupeerde beleggers. Dat maakt curator Grant Thornton vandaag bekend in een nieuwe update.

Het is het volgende hoofdstuk in deze voortslepende zaak. Aanleiding is een hack in januari dit jaar. Daarbij is $15 miljoen aan bitcoin en andere cryptovaluta buitgemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptopia update

Cryptopia was een middelgrote exchange met 900.000 actieve accounts en gold als een ‘altcoin’ beurs. Bij het bedrijf werkten 37 mensen.

Vandaag maakt de curator opnieuw de financiële balans op. Met aftrek van alle kosten heeft Cryptopia $7,1 miljoen in kas. Hoe zijn de baten opgebouwd?

De schuldeisers die op de eerste rij staan (belastingdienst, verzekeraar, hosting provider) zijn nu betaald. De totale kostenpost is 3,7 miljoen dollar, waarvan 800 duizend dollar aan ‘liquidatiekosten’.

Klantenaccounts

De volgende stap is om per klant te bepalen waar deze recht op heeft. Echter, curator Grant Thornton is nu bijna één jaar bezig om alle puzzelstukken bij elkaar te zoeken.

Zo was er geen toegang mogelijk tot de honderdduizenden klantenaccounts, omdat de externe beheerder deze had bevroren. Het ging om de de NAW-gegevens en het aantal cryptomunten per klant.

Grant Thornton vroeg hierop faillissementsbescherming aan bij een Amerikaanse rechtbank en kreeg deze toegewezen.

Cryptowallet

Het volgende probleem waar de curator mee kampte is dat de cryptovaluta niet gesorteerd was per klant. Alle cryptovaluta was in één wallet opgeslagen.

Aan de curator de ondankbare taak om per klant de cryptovaluta toe te wijzen. Dit is uiteindelijk door alle 900.000 accounts handmatig te controleren.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]We zijn alle accounts in kaart aan het brengen. Het vergt heel veel tijd. Ook omdat de miljoenen transacties verdeeld waren over 400 verschillende cryptovaluta.[/penci_blockquote]

Om de tegoeden te kunnen ontvangen, moet elke klant het Know-Your-Customer-proces van Nieuw-Zeeland doorlopen.

Controle

De autoriteiten doen nog steeds onderzoek naar de verdwenen $15 miljoen. Inmiddels is de buit fors in waarde toegenomen. Men tast nog in het duister hoe de hackers het cryptogeld weggesluisd hebben.

WhaleAlert pikte 20 mei een ongebruikelijk grote transactie op van $ 7,74 miljoen naar Huobi. Op basis van de transactiegegevens is gebleken dat dit is buit gemaakt van de Cryptopia hack.

Een ‘voormalige Cryptopia-ontwikkelaar’ beweert dat de hack mogelijk een inside job is, maar dat is nooit bewezen.

Lees meer over:
cryptoCryptopiahackupdate

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...