Cryptovaluta wordt crypto-activa, internationale consensus nog niet bereikt

Zoals eerder bericht al aangaf is een wereldwijd verbod op cryptovaluta’s niet aan de orde. De verschillende crypto’s blijven dan ook omhoogschieten nu de G20 top in Argentinië voorbij is.

Het slotcommuniqué geeft aan dat de technologische innovatie achter crypto’s het potentieel heeft om efficiëntie en inclusiviteit van het financiële stelsel en de economie in het algemeen te verbeteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Communiqué

Het communiqué van de G20 gaf aan:

“Wij erkennen dat de technologische innovatie, inclusief de onderliggende crypto-activa, het potentieel heeft om efficiëntie en inclusiviteit van het financiële stelsel en de economie in het algemeen te verbeteren.

Crypto-activa werpen echter problemen op met betrekking tot de bescherming van consumenten en beleggers, marktintegriteit, belastingontduiking, witwassen en terrorismefinanciering.

Crypto-activa missen de belangrijkste attributen van soevereine valuta’s. Op een bepaald moment kunnen zij gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit.

Wij committeren ons aan de toepassing van de FATF-normen, zoals deze van toepassing zijn op crypto-activa. We zien ook uit naar de herziening van deze normen door de FATF en doen een beroep op de FATF om de wereldwijde implementatie te bevorderen.

Wij doen een beroep op internationale instellingen die standaarden bevorderen, om hun toezicht op cryptoactiva en de risico’s ervan voort te zetten, overeenkomstig hun mandaten, en zo nodig multilaterale reacties te beoordelen”

Activa

Opvallend bij de tekst is dat het woord cryptovaluta is vervangen door het woord crypto-activa (assets). Ook De Nederlandsche Bank was al langere tijd consistent in het gebruik van die term en dat onderscheid. Crypto’s zullen wetmatig niet gezien worden als valuta maar als activa, in wat voor vorm dan ook. Dat onderscheid wordt gemaakt omdat bitcoin wel de mogelijkheid heeft een valuta te zijn, sterker nog – zo is het bedoeld, maar daarmee een te disruptief karakter kent. Financieel toezicht wordt daarmee bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk.

FATF-normen

Ook de term FATF komt veelvuldig voor.

De Financial Action Task Force (FATF) is sinds 1989 een onafhankelijk intergouvernementeel orgaan dat beleid ontwikkelt en bevordert ter bescherming van het mondiale financiële systeem tegen het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en de financiering van massavernietigingswapens. De FATF heeft aanbevelingen ontwikkeld, die worden erkend als internationale norm voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme en proliferatie.

Aangaande crypto-activa zijn er behalve aanbevelingen en omschrijvende karakteristieken nog geen specifieke normen hoe crypto’s benaderd moeten worden. Wel zijn mogelijke spanningsvelden en algemene aanbevelingen tot op heden gecommuniceerd. De FATF en andere internationale instellingen die specifieke standaarden bevorderen, zoals de CPMI en IOSCO*, zijn gevraagd in juli dit jaar te rapporteren aangaande verdere bevindingen, mogelijke aanbevelingen en wellicht specifiekere normen.

Daarbij moet onthouden worden dat niet alle landen ter wereld het per se eens zijn met deze benadering. Gezien het decentrale karakter van cryptovaluta’s zou dat het huidige financiële systeem nog parten kunnen spelen.

(*IOSCO staat voor International Organization of Securities Commissions en CPMI staat voor Committee on Payments and Market Infrastructures)

Bronnen: G20Argentinie, FATF, CCN

Foto: Flickr / Andreas Trojak

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Lees meer