Cryptovaluta’s enigszins stabiel na dramatische daling

De koersen van bitcoin en andere cryptovaluta’s stabiliseert vandaag enigszins, na flinke tikken een dag eerder. Ondanks de crash krijgt de blockchaintechnologie meer voet aan de grond.

Crash

De grootste cryptomunt verloor bijna een kwart van zijn waarde. In slechts vijftien uur verdampte er liefst 200 miljard dollar aan marktkapitalisatie van de totale cryptomarkt. Was de bitcoin maandag nog meer dan 14.000 dollar waard, koerst de bitcoinkoers vandaag rond de 10.000 dollar per stuk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook bijna alle andere digitale valuta’s gingen flink lager.
Mede door een nieuwe waarschuwing door de Europese beurswaakhond ESMA. Ook nieuws dat de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, meer restricties gaat invoeren omtrent de handel in cryptovaluta zorgde voor flink wat FUD (fear, uncertainty and doubt).

Maar een werkelijke reden van de sell-off is eigenlijk niet aan te wijzen.

Onderzoek onder traditionele beleggers

Uit onderzoek van onlinebroker BinckBank blijken niet bijzonder veel traditionele beleggers in Nederland interesse te hebben om in cryptovaluta’s te beleggen. BinckBank ondervroeg ruim 200.000 beleggende klanten. Daarbij gaven zeven van de tien particuliere beleggers aan een dergelijke investering te ingewikkeld, te risicovol of onbetrouwbaar te vinden.

Toch geven ruim 30.000 – meer dan vijftien procent – van de ondervraagde beleggers aan op dit moment in cryptovaluta’s te investeren of dit te overwegen.
Maar gevraagd naar een oordeel over de enorme stijging die de bitcoin de afgelopen tijd heeft doorgemaakt betitelt zestig procent dit zonder aarzelen als een ‘klassieke bubble’.
Met de huidige crash van de markt zouden zij daar best gelijk in kunnen hebben.

Ook ziet een meerderheid geen toekomst in de cryptomunt als vervanger van ons huidige geld.
Slechts een op de vijf beleggers voorziet een vaste plek in het betalingsverkeer. Nog geen twee procent denkt dat het ons huidige geld echt gaat vervangen.

Mogelijk is ook het gebrek aan kennis over de exacte werking van cryptomunten voor veel beleggers reden niet te investeren, aldus Binck.
Slechts iets meer dan een derde geeft immers aan ook echt te weten hoe de bitcoin en andere cryptomunten werken.

Bij deze dan: middels de blockchaintechnologie.

ETF’s

Ondertussen kunnen beleggers die willen profiteren van de hype rondom bitcoin en haar blockchaintechnologie vanaf vandaag op een andere wijze investeren dan in de volatiele cryptomarkten.
Amplify Investments LLC en Reality Shares Inc. zullen vandaag hun entree op de beurs maken middels exchange traded funds (ETF’s).

De Amerikaanse beurswaakhond – de Securities and Exchange Commission (SEC) – drong er bij de bedrijven op aan om daarbij niet het woord blockchain in hun naam op te nemen.
Dit mogelijk wegens de speculatieve smaak die het afgeeft.

Verschillende beursgenoteerde bedrijven veranderden afgelopen tijd de bedrijfsnaam naar blockchain en schoten tot wel honderd procent omhoog, gelijk de cryptomarkt.
Toch zullen de fondsen – Amplify Transformational Data Sharing ETF en Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF – vanaf vandaag verhandeld worden onder de tickers BLOK en BLCN.

Waarom? Daar waar wordt gewaarschuwd dat er geen onderliggende waarde voor cryptovaluta’s is, is die er namelijk wel: de blockchaintechnologie.
De vraag is enkel of betreffende bedrijven achter de cryptomunten er een werkelijk bruikbaar en nuttig product van weten te maken.

Bronnen: Binck, Reuters

Foto: Descryptive